Με μικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα οι αγορές Ασίας, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν μια σειρά από κινεζικά οικονομικά στοιχεία, τα οποία αν και εξέπληξαν ευχάριστα, προβλημάτισαν ορισμένοι δείκτες, ειδικά στην αγορά ακινήτων.

Οι δείκτες

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shenzhen Component έκλεισε κλασματικά χαμηλότερα και ο Shanghai Composite υποχώρησε κατά 0,25%, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 3% το 2022, σηματοδοτώντας μία από τις πιο αργές αυξήσεις της οικονομικής δραστηριότητας τα τελευταία έτη.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 1,17%, ενώ ο δείκτης Hang Seng Tech έχασε επίσης 0,88%. Οι μετοχές στην Ιαπωνία αντιστάθηκαν στην τάση, με τον Nikkei 225 να αυξάνεται κατά 1,28%, οδηγώντας τα κέρδη στην περιοχή, καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας ξεκίνησε τη διήμερη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της. Ο Topix σημείωσε άνοδο 0,86%.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 έχασε 0,03%, καθώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη της χώρας αυξήθηκε κατά 5% τον Δεκέμβριο από 3% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv. Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 0,73% και ο Kosdaq έχασε 0,8%.

Τα μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου στην Κίνα αυξήθηκε κατά 2,9% σε ετήσια βάση, μειωμένο όπως ήταν αναμενόμενο από το +3,9% του τρίτου τριμήνου, καθώς οι πολιτικές μηδενικού Covid έπληξαν την ανάπτυξη. Ωστόσο, ήταν καλύτερο των εκτιμήσεων για ανάπτυξη 1,6%. Για ολόκληρο το 2022 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3% σε ετήσια βάση- επίσης ξεπερνώντας τις προσδοκίες για +2,7%.

Παρόλα αυτά, συνεχίστηκε η αδυναμία στον τομέα των ακινήτων και της στέγασης. Οι επενδύσεις σε ακίνητα το 2022 υποχώρησαν κατά 10% σε ετήσια βάση έναντι 9,8% το 11μηνο. Οι πωλήσεις οικιστικών ακινήτων μειώθηκαν 28,3% σε ετήσια βάση έναντι -28,4% το 11μηνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές