Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας το 2022 υποχώρησε σε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστό εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, καθώς το τέταρτο τρίμηνο επλήγη σκληρά από τους αυστηρούς περιορισμούς του κορωνοϊού και την ύφεση της αγοράς ακινήτων, αυξάνοντας την πίεση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να ανακοινώσουν περισσότερα μέτρα στήριξης εντός του έτους.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά 2,9% τον Οκτώβριο-Δεκέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (NBS) την Τρίτη, χαμηλότερα από το ρυθμό 3,9% του τρίτου τριμήνου.

Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο, έναντι αύξησης 3,9% τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο.

Το Πεκίνο τον περασμένο μήνα ήρε απότομα τα αυστηρά μέτρα κατά της COVID-19 που είχαν περιορίσει σοβαρά την οικονομική δραστηριότητα το 2022, αλλά η χαλάρωση οδήγησε επίσης σε απότομη αύξηση των κρουσμάτων, εξέλιξη η οποία εκτιμάται ότι θα ανακόψει τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη.

Θα «ξελασπώσει» την παγκόσμια οικονομία η αύξηση της ζήτησης μετά το «άνοιγμα» της Κίνας;

Αδύναμα στοιχεία

Για το 2022, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,0%, χάνοντας τον επίσημο στόχο του «περίπου 5,5%» και φρενάροντας απότομα από την ανάπτυξη 8,4% το 2021. Εξαιρουμένης της επέκτασης 2,2% μετά το αρχικό χτύπημα της COVID το 2020, είναι η χειρότερη από το 1976 – το τελευταίο έτος της δεκαετούς Πολιτιστικής Επανάστασης που κατέστρεψε την οικονομία.

Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας αυξήθηκε τον Δεκέμβριο κατά 1,3%, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1,8%

«Τα δεδομένα δραστηριότητας τον Δεκέμβριο εξέπληξαν σε γενικές γραμμές ανοδικά, αλλά παραμένουν αδύναμα, ιδιαίτερα σε τομείς από την πλευρά της ζήτησης, όπως οι λιανικές δαπάνες», ανέφερε η Louise Loo, ανώτερη οικονομολόγος της Oxford Economics.

Η ανάπτυξη είναι πιθανό να ανακάμψει στο 4,9% το 2023, καθώς οι Κινέζοι ηγέτες κινούνται για να αντιμετωπίσουν ορισμένες βασικές καθυστερήσεις στην ανάπτυξη, την πολιτική «μηδενικής COVID» και μια σοβαρή ύφεση στον τομέα των ακινήτων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters . Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί από το δεύτερο τρίμηνο.

Μια ισχυρή ανάκαμψη στην Κίνα θα μπορούσε να μετριάσει μια αναμενόμενη παγκόσμια ύφεση, αλλά οποιαδήποτε απότομη αναζωπύρωση στον ασιατικό γίγαντα θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει περισσότερους πληθωριστικούς πονοκεφάλους παγκοσμίως, ακριβώς τη στιγμή που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αρχίζουν να χειρίζονται τις αυξήσεις των τιμών ρεκόρ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή