Αν και το 45% της έκτασης της ΕΕ ανήκει στις κυρίως αγροτικές περιοχές, μόνο το 21% του ευρωπαϊκού πληθυσμού ζουν σε αυτές. Την ίδια στιγμή, και ενώ τα στοιχεία δίχνουν μία μείωση του πληθυσμού σε 155 αγροτικές περιοχές της ΕΕ, στην Ελλάδα και ειδικότερα στις αγροτικές  περιοχές της Ικαρίας, της Σάμου, της Λέσβου και της της Λήμνου καταγράφεται αύξηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, την περίοδο 2015-2020, ο πληθυσμός των κυρίως αγροτικών περιοχών μειώθηκε, κατά μέσο όρο, 0,1% κάθε χρόνο, ενώ σχεδόν καμία μεταβολή δεν καταγράφηκε στον πληθυσμό των ενδιάμεσων περιοχών. Από την άλλη πλευρά, ο πληθυσμός των κυρίως αστικών περιοχών αυξανόταν, κατά μέσο όρο, 0,4% κάθε χρόνο.

Παράλληλα, την ίδια περίοδο (2015-2020) ο αριθμός των ηλικιωμένων αυξανόταν ραγδαία. Ειδικότερα, ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω αυξήθηκε κατά 1,6% κάθε χρόνο στις κυρίως αστικές περιοχές και στις ενδιάμεσες περιοχές. Ωστόσο, η πιο γρήγορη ανάπτυξη μεταξύ αυτής της ομάδας καταγράφηκε για όσους ζουν σε κυρίως αγροτικές περιοχές (1,8% κάθε χρόνο).

Αντίθετα, ο αριθμός των ατόμων σε ηλικία εργασίας (20-64 ετών), που ζουν σε κυρίως αγροτικές περιοχές μειώθηκε, κατά μέσο όρο, 0,6% κάθε χρόνο. Ο αριθμός των νεότερων ατόμων (κάτω των 20 ετών) μειώθηκε κατά 0,7% κάθε χρόνο. Αυτές οι δύο ομάδες στις κυρίως αστικές περιοχές παρουσίασαν ανάπτυξη (0,1% και 0,3% κάθε χρόνο, αντίστοιχα), υποδηλώνοντας ότι αυτοί οι άνθρωποι εγκατέλειψαν τις κυρίως αγροτικές περιοχές για να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους ή αναζητώντας εργασία.

Οι πληθυσμιακές αλλαγές

Τα τελευταία χρόνια (2015–2020), ο πληθυσμός αυξήθηκε με σχετικά γρήγορο ρυθμό (τουλάχιστον 0,3% ετησίως) σε 108 κυρίως αγροτικές περιοχές της ΕΕ. Αντίθετα, ο αριθμός των ατόμων μειώθηκε με σχετικά γρήγορο ρυθμό (λιγότερο από -0,3% ετησίως) σε 155 κυρίως αγροτικές περιοχές.

Κατά την περίοδο 2015–2020, οι αγροτικές περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά ερήμωσης ήταν οι περιφέρειες της Κροατίας Vukovarsko-srijemska županija (-2,5% ετησίως) και Požeško-slavonska županija (-2,3%) και η βουλγαρική περιφέρεια Vidin (επίσης -2,3%).

Οι αγροτικές περιοχές με τους υψηλότερους ρυθμούς αύξησης του πληθυσμού ήταν οι ελληνικές νησιωτικές περιοχές της Ικαρίας, της Σάμου (2,8% ετησίως) και της Λέσβου, της Λήμνου (2,7%), ακολουθούμενες από τη γερμανική περιφέρεια Landshut, το Kreisfreie Stadt και τη νησιωτική περιφέρεια των Καναρίων Ισπανίας. , El Hierro (και οι δύο 1,3%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO