Κατά 9% αυξήθηκε η μέση τιμή των βασικών αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, αύξηση η οποία είναι όμως από τις μικρότερες, που έχουν καταγραφεί στην ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Την ίδια στιγμή, η απότομη αύξηση των τιμών συνεχίζεται στην ΕΕ, με την μεγαλύτερη να σημειώνεται στα δημητριακά κατά 52%, τα αυγά κατά 49% και το γάλα κατά 42%, ενώ σημαντική είναι η αύξηση και σε λιπαντικά, ζωοτροφές και ενέργεια.
Διαβάστε επίσης: Αγροτική γη: Οι τιμές των χωραφιών στην ΕΕ – Μεγάλο το εύρος
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αναστατώσει σημαντικά τις παγκόσμιες αγροτικές αγορές το 2022. Η Ρωσία και η Ουκρανία ήταν σημαντικοί εξαγωγείς δημητριακών, σιταριού, καλαμποκιού, ελαιόσπορων (ιδιαίτερα ηλίανθων) και λιπασμάτων μέχρι την έναρξη του πολέμου. Επιπλέον, οι ενέργειες για τη σταδιακή κατάργηση της εξάρτησης της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έχουν αυξήσει τις τιμές της ενέργειας. Όλα αυτά συντέλεσαν στην απότομη αύξηση τιμών για βασικά αγροτικά προϊόντα και εισροές, όπως δείχνουν τα νέα στοιχεία της Eurostat.
Η μέση τιμή
Μεταξύ του τρίτου τριμήνου του 2021 και του τρίτου τριμήνου του 2022, η μέση τιμή της ΕΕ των αγροτικών προϊόντων στο σύνολό της (παραγωγή) αυξήθηκε απότομα κατά 30% για το ίδιο «καλάθι» προϊόντων.
Αυτό αντιπροσώπευε μια περαιτέρω επιτάχυνση στις αυξήσεις των τιμών (+25% μεταξύ του δεύτερου τριμήνου 2021 και του δεύτερου τριμήνου 2022). Ιδιαίτερα έντονες αυξήσεις σημειώθηκαν για τα δημητριακά (+52%), τα αυγά (+49%) και το γάλα (+42%).
Λιπάσματα και ζωοτροφές
Κατά την ίδια περίοδο, η μέση τιμή των αγαθών και υπηρεσιών που καταναλώνονται στη γεωργία (δηλαδή εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις) για την ΕΕ συνολικά αυξήθηκε κατά 35% για το ίδιο «καλάθι» εισροών, με παρόμοιο ρυθμό αύξησης μεταξύ του 2ου τριμήνου 2021 και του 2ου τριμήνου 2022 (+36%).
Μέσα σε αυτό το καλάθι, υπήρξαν κάποιες σημαντικές αυξήσεις τιμών. Η μέση τιμή στην ΕΕ των λιπασμάτων και των βελτιωτικών εδάφους διπλασιάστηκε (+101%), με απότομες αυξήσεις επίσης για την ενέργεια και τα λιπαντικά (+60%) και για τις ζωοτροφές (+35%).
Σε κάθε κράτος μέλος, η μέση τιμή και των δύο εισροών που δεν σχετίζονται με τις επενδύσεις και τη γεωργική παραγωγή αυξήθηκε μεταξύ του τρίτου τριμήνου του 2021 και του τρίτου τριμήνου του 2022.
Ρυθμοί αύξησης
Οι πιο απότομοι ρυθμοί αύξησης της μέσης τιμής της αγροτικής παραγωγής κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου παρατηρήθηκαν στην Ουγγαρία (+61%), στη Λιθουανία (+54%) και στη Σλοβακία (+46%). Τα μικρότερα ποσοστά αύξησης σημειώθηκαν για την Κύπρο, τη Μάλτα (+5%) και την Ελλάδα (+9%).
Οι πιο απότομοι ρυθμοί αύξησης της μέσης τιμής των εισροών που δεν σχετίζονται με επενδύσεις καταγράφηκαν στη Λιθουανία (+73%), στη Λετονία (+68%) και στην Ουγγαρία (+60%). Τα μικρότερα ποσοστά αύξησης παρατηρήθηκαν στη Μάλτα (+13%), στη Δανία (+24%) και στην Ιταλία (+25%).
Latest News
Τι προβλέπει η αγορά για τη γεωργία έως το 2035 - Τι αλλάζει
Η ΕΕ παραμένει καθαρός εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων - Η κλιματική αλλαγή, οι ανησυχίες και οι αλλαγές στην κατανάλωση
Στα 255 εκατ. ευρώ η εξισωτική αποζημίωση – Οι εντάξεις
Πώς κατανέμεται η συνολική δημόσια δαπάνη ανά δράση - Οι δικαιούχοι για την εξισωτική αποζημίωση και οι υποχρεώσεις
Η πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και της ΚΑΠ
«Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για περαιτέρω απλοποίηση της νέας ΚΑΠ», είπε στην παρέμβασή του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Δ. Σταμενίτης
Να μπουν προτεραιότητα οι δράσεις της ΚΑΠ που θα στηρίξουν παραγωγή και αγρότες
H 4η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης ΣΣ ΚΑΠ πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα – Τι κατέθεσαν εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ
Πώς υπολογίζεται η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο [πίνακες]
Πήραν ΦΕΚ οι όροι και η διαδικασία της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο ύψους 42,5 εκατ. ευρώ – Οι δικαιούχοι
Έρχονται αλλαγές στις επιδοτήσεις - Μεγαλύτερο «πακέτο» για «μικρούς» αγρότες
Ο νέος Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ δηλώνει ότι η ΚΑΠ ύψους 387 δισ. ευρώ δεν θα πρέπει πλέον να ανταμείβει τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες
Παρέμβαση Τσιάρα στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας για αγρότες και βιώσιμες πρακτικές
Τι είπε ο Κώστας Τσιάρας στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας για τη νέα ΚΑΠ, την ευφυή γεωργία, τη μελισσοκομία και τη βιοασφάλεια
Δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ για αγρότες και βιοοικονομία – Πώς θα δοθούν
Νέες μορφές αγροτικής ασφάλισης και συστημάτων μείωσης κινδύνου έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων εξετάζει η ΕΤΕπ
Νέα μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών και την καταπολέμηση των αθέμιτων πρακτικών
Πώς θα ενισχυθεί η θέση των αγροτών της ΕΕ στην εφοδιαστική αλυσίδα – Ποιες αλλαγές προτείνονται
Τι αλλάζει στις ενισχύσεις de minimis στον αγροτικό τομέα
O αναθεωρημένος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ τρεις ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και ι έως τις 31/12/2032