Την οικονομική ενίσχυση των αχλαδοπαραγωγών της Πέλλας, οι οποίοι υπέστησαν σοβαρή απώλεια εισοδήματος, κατά την καλλιεργητική περίοδο 2022, ζητεί ο αντιπεριφερειάρχης, κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Γεωργαντά.

Ο κ. Τζαμτζής αναδεικνύει τον κίνδυνο αδυναμίας των αγροτών, να καλλιεργήσουν την προσεχή περίοδο, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που προκύπτουν από τις χαμηλές τιμές πώλησης του προϊόντος και το αυξημένο κόστος παραγωγής.

ΥπΑΑΤ: Έρχονται αποζημιώσεις σε δενδροκαλλιέργειες – Ποιους αφορά

Στην επιστολή του επισημαίνει ότι οι μεγαλύτερες απώλειες εντοπίζονται στην ποικιλία «κρυστάλλι», που καλύπτει τα 1029,7 στρέμματα, από τα συνολικά 3.233 στρέμματα, αχλαδοκαλλιέργειας (ΟΣΔΕ 2022).

Επισημαίνει ότι εξαιτίας των βροχοπτώσεων και της ανεμοθύελλας, κατά την περίοδο της συγκομιδής, υπήρξε μεγάλη απώλεια αχλαδιών, οι τιμές κινήθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα ενώ μεγάλες ποσότητες παραμένουν ακόμα αδιάθετες και υποβαθμισμένες σε ψυκτικούς θαλάμους αποθήκευσης, με υψηλό κόστος συντήρησης.

Σύμφωνα με την τεχνικο-οικονομική έκθεση του Συνδέσμου Εκπροσώπησης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πέλλας, η απώλεια εισοδήματος ανέρχεται σε 600 ευρώ ανά στρέμμα, σε σύνολο 1.475 στρεμμάτων που υπέστησαν μεγαλύτερη καταστροφή.

Επίσης, τα παραστατικά αποδεικνύουν τις χαμηλές τιμές πώλησης και οικονομοτεχνική μελέτη του ΣΕΑΣ Πέλλας, με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και την εκτιμηθείσα απώλεια εισοδήματος των αχλαδοπαραγωγών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO