Την ένταξη και των μηλοκαλλιερητών της Αρκαδίας στην διαδικασία αποζημιώσεων μέσω de minimis, ζητούν με κοινή επιστολή προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το Επιμελητήριο Αρκαδίας και ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας «Η Ενωση».

Παράλληλα, τονίζουν την έκπληξή τους για τις αποζημιώσεις των παραγωγών μήλων με 300 ευρώ ανά παραγωγικό στρέμμα, προκειμένου να στηριχθεί το εισόδημά τους, μετά από μια ζημιογόνο καλλιεργητική περίοδο. Η έκπληξη όμως «δεν προέρχεται από την απόφασή σας να αποζημιώσετε τους παραγωγούς της Π.Ε. Λάρισας, κάτι το οποίο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ούτε από το γεγονός ότι θα ακολουθήσουν αντίστοιχες αποζημιώσεις για τους παραγωγούς μήλων των Π.Ε. Καστοριάς, Κοζάνης, Πιερίας, Φλώρινας και Μαγνησίας, το οποίο επίσης επικροτούμε, αλλά από το γεγονός ότι από την διαδικασία αποζημιώσεων μέσω de minimis έχουν εξαιρεθεί οι μήλοκαλλιεργητές της Π.Ε. Αρκαδίας».

Μήλα: Η de minimis στη Λάρισα ξεσηκώνει αντιδράσεις – Τι λένε από Πέλλα και Καστοριά

Η Π.Ε. Αρκαδίας αποτελεί τη σημαντικότερη περιοχή παραγωγής μήλων της νότιας Ελλάδας, με αρκετές χιλιάδες καλλιεργούμενων στρεμμάτων διαφόρων ποικιλιών, όπως Starking Delicius, Fuji, Ρεντ Τσίφ και άλλα. Μάλιστα αποτελεί την πατρίδα του ΠΟΠ μήλου Delicius Πιλαφά Τριπόλεως.

«Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω της ενεργειακής κρίσης, καθώς και τα λοιπά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην παραγωγική διαδικασία, στη συγκομιδή αλλά και στην εφοδιαστική αλυσίδα, με τις τιμές πώλησης να κατρακυλούν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, ζημίωσαν εξίσου και τους παραγωγούς μήλων της Π.Ε. Αρκαδίας, συρρίκνωσαν σημαντικά το εισόδημά τους και έθεσαν σε κίνδυνο την επιβίωση των αγροτικών τους εκμεταλλεύσεων», υπογραμμίζεται στην κοινή επιστολή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO