Μόλις δύο στους πέντε ανθρώπους είναι αισιόδοξοι ότι οι οικογένειές τους θα είναι καλύτερα στο μέλλον, όσον αφορά το επίπεδο διαβίωσης, ενώ όλο και μεγαλύτερη είναι η δυσπιστία σε κυβερνήσεις και μη κυβερνητικούς θεσμούς, κυρίως μεταξύ των νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος.
Αυτό αποτυπώνεται στην παγκόσμια έρευνα, που δημοσίευσε το Reuters, βάσει της οποίας καταρτίζεται το βαρόμετρο Edelman Trust, που για πάνω από 20 χρόνια διερευνά και καταγράφει τις στάσεις χιλιάδων ανθρώπων. Διαπιστώθηκε, μάλιστα, ότι η οικονομική απαισιοδοξία ήταν στο υψηλότερο σημείο της σε ορισμένες από τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιαπωνία.
Ευρωβαρόμετρο: Ακρίβεια και φτώχεια ανησυχούν τους Ευρωπαίους [γραφήματα]
Τα συμπεράσματα της έρευνας επιβεβαίωσαν με έναν ακόμη τρόπο πώς οι διαφορετικές ταχύτητες μέσα στις κοινωνίες εντάθηκαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας και του πληθωρισμού. Συγκεκριμένα, τα νοικοκυριά με υψηλότερο εισόδημα εξακολουθούν να εμπιστεύονται σε μεγάλο βαθμό θεσμούς όπως οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις, τα μέσα ενημέρωσης και οι ΜΚΟ. Αλλά η δυσπιστία είναι διάχυτη μεταξύ των ομάδων χαμηλού εισοδήματος.
Ταξικό χάσμα
Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του Ρίτσαρντ Εντελμαν του οποίου η ομάδα επικοινωνιών Edelman δημοσίευσε την έρευνα, που έκανε λόγο για ταξικό χάσμα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, τα συμπεράσματα της έρευνας «έδειξαν πραγματικά το μεγάλο ταξικό χάσμα και πάλι», εξηγώντας ότι στην πανδημία αποτυπώθηκε στα ζητήματα υγείας και περίθαλψης, τώρα στον τρόπο που αντιμετωπίζεται ο υψηλός πληθωρισμός ανάλογα με το εισοδηματικό επίπεδο των πολιτών.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, στην έρευνα που διενεργήθηκε σε 28 χώρες και 32.000 συμμετέχοντες, μόνο το 40% συμφώνησε με τη δήλωση «η οικογένειά μου και εγώ θα είμαστε καλύτερα σε πέντε χρόνια», που ισοδυναμεί με μείωση 10 ποσοστιαίων μονάδων έναν χρόνο νωρίτερα, με τις προηγμένες μάλιστα οικονομίες να εμφανίζουν τα πιο χαμηλά ποσοστά: Ηνωμένες Πολιτείες (36%), Βρετανία (23%), Γερμανία (15%) και Ιαπωνία (9%).
Πηγή: Reuters
Σε κάθε περίπτωση, οι ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες σημείωσαν πολύ υψηλότερες αξιολογήσεις – αν και χαμηλότερες από πέρυσι – με μόνο την Κίνα να κάνει τη διαφορά, με άνοδο κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 65%.
Αποκλείσεις βάσει εισοδήματος
Ενώ ο μακροχρόνιος Δείκτης Εμπιστοσύνης του Edelman κατέγραψε ένα μέσο επίπεδο εμπιστοσύνης 63% σε βασικούς θεσμούς μεταξύ των ερωτηθέντων υψηλού εισοδήματος στις ΗΠΑ, το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε μόλις 40% μεταξύ των ομάδων χαμηλού εισοδήματος.
Παρόμοιες αποκλίσεις με βάση το εισόδημα υπήρχαν στη Σαουδική Αραβία, την Κίνα, την Ιαπωνία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό υποδηλώνει την απόλυτη πόλωση, με υψηλά επίπεδα ερωτηθέντων να συμφωνούν με τη δήλωση “Βλέπω βαθιές διαιρέσεις και δεν νομίζω ότι θα τις ξεπεράσουμε ποτέ” σε χώρες πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, όπως η Αργεντινή, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Νότος Αφρική, Ισπανία, Σουηδία και Κολομβία.
Latest News
Πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 14 δισ δολ απο την Τ-Mobile στις ΗΠΑ
Η T-Mobile καθώς και άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όπως η Verizon και η AT&T συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων μερισματούχων στις ΗΠΑ
Ευνοϊκά δάνεια 7,7 δισ. δολ. έλαβε εντός του 2024 η Τουρκία
Η Τουρκία, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών αναμένει νέα χρηματοδότηση απο την Παγκόσμια Τράπεζα
Κανένα φως στο... τούνελ - Η Hershey απέρριψε και τη δεύτερη πρόταση της Mondelēz
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Mondelēz επιδιώκει ένα deal με την Hershey - Το 2016, εγκατέλειψε τις συζητήσεις για πιθανή εξαγορά
Η νίκη Τραμπ και το πάρτι στις αγορές - Πώς ανακατεύεται η τράπουλα
Η δραστηριότητα των αγορών «εξερράγη» μετά την νίκη Τραμπ καθώς οι traders πόνταραν σε μια πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις προσέγγιση
ABN Amro: Πότε θα επιβληθούν οι δασμοί Τραμπ - Οι επιπτώσες για την Ελλάδα
Οι επικείμενοι δασμοί Τραμπ στην Κίνα αναμένεται να εφαρμοστούν λίγους μήνες μετά την ορκωμοσία του
Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σε ύφεση η βρετανική οικονομία
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στη Βρετανία συρρικνώθηκε 0,1% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, όπως και τον Σεπτέμβριο,
Πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ στις μειώσεις επιτοκίων - Οι καταλύτες για τα επόμενα βήματα
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να κινείται με βάση τις αξιολογήσεις και τις διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν σε κάθε συνεδρίαση και μετά τον Μάρτιο
Ριζοσπαστικό πείραμα στο Τόκιο για το δημογραφικό μέσω... 4ήμερης εργασίας
Το Τόκιο ξεκινά ριζοσπαστικά πειράματα καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα στην Ιαπωνία
Γιατί η Amazon δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια στο ταμείο Τραμπ
Η δωρεά για την τελετή ορκωμοσίας έρχεται καθώς ο ιδρυτής Τζεφ Μπέζος και άλλοι προσπαθούν να οικοδομήσουν δεσμούς με τον εκλεγμένο πρόεδρο
Οι Σύριοι στη Γερμανία δεν βιάζονται να φύγουν - Η ζήτηση για εργατικά χέρια είναι μεγάλη
Σε μια οικονομία, όπως αυτή της Γερμανίας, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια απωλειών εργαζομένων