Νέα ώθηση δίνει σήμερα στις τιμές του πετρελαίου η αισιοδοξία που γεννά στις αγορές η προσδοκία ότι η άρση των περιορισμών στην Κίνα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης από τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

Έτσι, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent ήταν αυξημένα κατά 76 σεντς, ή 0,88%, στα 86,68 δολάρια το βαρέλι στις 09:21 ώρα Ελλάδος, διευρύνοντας τη χθεσινή άνοδο του  1,7%.

Πετρέλαιο: Ρωσικό αργό μεταφέρουν στην Ασία κινεζικά υπερδεξαμενόπλοια

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού ήταν αυξημένα κατά 85 σεντς, ή 1,06%, στα 81,03 δολάρια, μετά το +0,4% την Τρίτης.

Και τα δύο συμβόλαια αναφοράς του αργού αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 1 δολάριο το βαρέλι για να φτάσουν σε νέα υψηλά του 2023 στις ασιατικές αγορές, με το Brent να φτάνει τα 87 δολάρια το βαρέλι και το WTI να αγγίζει τα 81,42 δολάρια το βαρέλι.

Η Κίνα

Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνθηκε απότομα στο 3% το 2022, χάνοντας τον επίσημο στόχο του 5,5% περίπου και σημειώνοντας τη δεύτερη χειρότερη επίδοσή της από το 1976. Ωστόσο, τα δεδομένα εξακολουθούν να υπερβαίνουν τις προβλέψεις των αναλυτών αφότου η Κίνα έκανε στροφή από την πολιτική μηδενικής Covid στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ο ΟΠΕΚ

Ο ΟΠΕΚ ανέφερε σε μηνιαία έκθεση ότι η κινεζική ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί κατά 510.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) φέτος, μετά τη συρρίκνωση, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια το 2022, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.

Ταυτόχρονα, το καρτέλ διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για το 2023, στα 2,22 εκατομμύρια bpd.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πρόβλεψη του ΟΠΕΚ για την προερχόμενη από την Κίνα ζήτηση επέδρασε καθοριστικά στη σημερινή ανοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου.

Υποστηρικτικά επέδρασαν ακόμη οι προσδοκίες για μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ κατά περίπου 1,8 εκατομμύρια βαρέλια παρά τα υψηλότερα αποθέματα προϊόντων πετρελαίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Ρωσία

Όσον αφορά τη Ρωσία, αναμένει ότι οι δυτικές κυρώσεις θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις εξαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων και στην παραγωγή της χώρας, αφήνοντάς της πιθανότατα περισσότερο αργό πετρέλαιο για πώληση, σύμφωνα με ανώτερη ρωσική πηγή με γνώση των προοπτικών της χώρας, όπως αναφέρει το Reuters.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές