Τουλάχιστον τέσσερα supertanker κινεζικής ιδιοκτησίας μεταφέρουν ρωσικό αργό πετρέλαιο στην Κίνα, σύμφωνα με πηγές και δεδομένα παρακολούθησης, που αναφέρει το Reuters, καθώς η Μόσχα αναζητά πλοία για εξαγωγές μετά το πλαφόν του G7 στην τιμή του καυσίμου, που απαγορεύει την χρήση δυτικών υπηρεσιών φόρτωσης και ασφάλισης.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, συνέχισε να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο παρά τις κυρώσεις της Δύσης, αφού ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin και ο Κινέζος ηγέτης Xi Jinping συμφώνησαν σε μια, όπως λένε, συνεργασία χωρίς περιορισμούς πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Καύσιμα: Από πού θα προμηθεύεται η Ευρώπη πετρέλαιο diesel σε 23 ημέρες;

Ένα επιπλέον μετέφερε αργό στην Ινδία

Οι πηγές ανέφεραν ότι ένα πέμπτο supertanker, ή ένα πολύ μεγάλο πλοίο μεταφοράς αργού (VLCC), μετέφερε αργό στην Ινδία, η οποία, όπως και η Κίνα, συνέχισε να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο που πωλείται με έκπτωση, καθώς πολλοί αγοραστές στη Δύση στρέφονται σε άλλους προμηθευτές.

Και οι πέντε μεταφορές είχαν προγραμματιστεί μεταξύ 22 Δεκεμβρίου και 23 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις πηγές και τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων Eikon.

Το ανώτατο όριο τιμών των G7 που μπήκε σε ισχύ τον Δεκέμβριο επιτρέπει σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο διά θαλάσσης, αλλά απαγορεύει στις ναυτιλιακές, ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες να διακινούν ρωσικά φορτία αργού, εκτός εάν αυτά πωλούνται κάτω από το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια