Αισιόδοξες για την ταξιδιωτική ζήτηση παραμένουν οι αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ, καθώς δημοσιεύουν ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα παρά τη διαφαινόμενη οικονομική ύφεση.

Όπως μεταδίδει το Reuters, στις ΗΠΑ καταγράφεται η ισχυρότερη αναθέρμανση της ζήτησης από την έναρξη της πανδημίας, που ενισχύεται από το άνοιγμα των συνόρων, την ισχυροποίηση του δολαρίου και την αύξηση των επιχειρηματικών ταξιδιών.

Νταβός 2023: Παγκόσμια ύφεση το 2023 αναμένουν 2 στους 3 οικονομολόγους – Έρευνα του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ

Η United Airlines προέβλεψε την Τρίτη τουλάχιστον τετραπλάσιο άλμα στα κέρδη του έτους για φέτος, καθώς αναμένει ότι οι επιβάτες που «διψούν» για ταξίδια θα γεμίσουν τα αεροπλάνα της.

Ομοίως, η Delta Air Lines αναμένει να διπλασιάσει σχεδόν τα κέρδη της για το σύνολο του έτους φέτος.

Αισιοδοξία παρά τη διαφαινόμενη ύφεση

Οι αισιόδοξες εκθέσεις έρχονται την ώρα που πάνω από τις μισές από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ παρουσιάζουν σημάδια επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας, ξεπερνώντας ένα βασικό όριο που συχνά σηματοδοτεί ότι επίκειται ύφεση, ανέφερε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα του Σεντ Λούις σε έκθεσή της τον περασμένο μήνα.

Η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών και η αυξανόμενη οικονομική αστάθεια των αμερικανικών νοικοκυριών έχουν προκαλέσει ανησυχίες για τις καταναλωτικές δαπάνες.

Η άνθηση της ζήτησης έχει βοηθήσει τους αερομεταφορείς να μετριάσουν το υψηλότερο κόστος καυσίμων και εργασίας μέσω υψηλότερων τιμών εισιτηρίων, αλλά οποιαδήποτε επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών αναμένεται να υπονομεύσει την τιμολογιακή τους δύναμη.

Τα στελέχη των αεροπορικών εταιρειών υποβαθμίζουν αυτόν τον κίνδυνο, λέγοντας ότι η επιθυμία για ταξίδια παραμένει ισχυρή. Αν μη τι άλλο, λένε, η σχέση μεταξύ των εσόδων των επιβατών και της ευρύτερης οικονομίας επιστρέφει στην προ της πανδημίας τάση.

Πόσα θα ξοδέψουν οι Αμερικανοί για αεροπορικά ταξίδια;

Η United εκτιμά ότι τα έσοδα από τους Αμερικανούς επιβάτες αντιπροσώπευαν προ COVID περίπου το 0,5% του ΑΕΠ της χώρας. Αναμένει ότι η τάση αυτή θα αποκατασταθεί φέτος, με αποτέλεσμα τα έσοδα του κλάδου να είναι κατά 15% υψηλότερα φέτος.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Delta, οι καταναλωτές θα ξοδέψουν 30 δισεκατομμύρια δολάρια για ταξίδια το 2023.

Ο διευθύνων σύμβουλος της United, Σκοτ Κίρμπι, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η λέξη ύφεση δεν θα υπήρχε στο λεξιλόγιό του, αν δεν διάβαζε ή δεν παρακολουθούσε ειδήσεις, καθώς η αεροπορική εταιρεία δεν είχε δει κανένα σημάδι της στα στοιχεία των κρατήσεων.

Δυναμική εκκίνηση για το 2023

Το πρώτο τρίμηνο μετά την ταξιδιωτική περίοδο των διακοπών, τείνει να είναι η πιο αδύναμη περίοδος για τον κλάδο. Όμως η Delta την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι οι προκαταβολικές κρατήσεις για κάθε μήνα του τρέχοντος τριμήνου προσφέρουν σημαντικά υψηλότερα έσοδα σε σύγκριση με το 2019.

Η ζήτηση για πτήσεις προς την Ευρώπη είναι επίσης ισχυρή και αναμένεται να δημιουργήσει έσοδα ρεκόρ την άνοιξη και το καλοκαίρι, ανέφερε.

Εν τω μεταξύ, οι ελλείψεις προσωπικού και αεροσκαφών σε ολόκληρο τον κλάδο αναμένεται να συνεχιστούν και να περιορίσουν την αύξηση της χωρητικότητας, στηρίζοντας την τιμολογιακή ισχύ που απολαμβάνουν σήμερα οι αερομεταφορείς.

Η United αναμένει ότι τα συνολικά έσοδα ανά διαθέσιμο μίλι θέσεων, που αποτελεί δείκτη της τιμολογιακής δύναμης, θα είναι αυξημένα κατά 25% σε σχέση με πέρυσι το τρέχον τρίμηνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή