Στο «φουλ» είναι το πρόγραμμα της επίσκεψης στην Αθήνα του επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Αντρέα Ενρία. Αύριο θα συναντηθεί με τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδας, με τον διοικητή της, Γιάννη Στουρνάρα, τις διοικήσεις των τραπεζών αλλά και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Η επίσκεψη λαμβάνει χώρα έπειτα από 2,5 χρόνια από την τελευταία φορά που βρέθηκε στην Αθήνα ο Πρόεδρος του SSM και έρχεται σε μια περίοδο που οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν πετύχει μονοψήφιους δείκτες NPEs, ενώ καταγράφουν κέρδη-ρεκόρ μετά από αρκετές ζημιογόνες χρήσεις.

Τα κέρδη

Η διανομή κερδών του τραπεζικού τομέα στους μετόχους του, μια πρακτική δεκαετιών, που σταμάτησε στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης και της συνεπούς ανακεφαλαιοποίησης του πιστωτικού συστήματος, επανέρχεται στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ των τραπεζών και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), που εδρεύει στη Φρανκφούρτη.

Το ραντεβού του Ενριά (SSM) με τους τραπεζίτες, τι ψάχνει η PwC στην Ρόδο και ο μοναχικός δρόμος του «Καραμολέγκου»

Τόσο η Eurobank, όσο και η Εθνική Τράπεζα, έχουν δηλώσει την πρόθεσή του να διανείμουν μέρισμα για το οικονομικό έτος 2022, στον απόηχο των υψηλών δεικτών κερδοφορίας που εμφανίζουν. Ο Επόπτης, ωστόσο, εμφανίζεται διστακτικός προτάσσοντας την ενίσχυση των κεφαλαιακών δεικτών των ελληνικών τραπεζών έναντι της ανταμοιβής των μετόχων, εν μέσω της τρέχουσας συγκυρίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέρισμα αναμένεται να αποτελέσει το κυρίως μενού των θεμάτων που θα αναλύσουν στον χώρο της Τράπεζας της Ελλάδος οι εκπρόσωποι της εγχώριας τραπεζικής σκηνής, υποδεχόμενοι τον επικεφαλής του SSM.

Κόκκινα δάνεια

Από εκεί και πέρα, ο κ.Ενρία αναμένεται να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για δημιουργία νέων κόκκινων δανείων εξαιτίας της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, τα οποία οδηγούν σε μείωση των εισοδημάτων των πολιτών και σε μεγάλες δυσκολίες τις επιχειρήσεις.Μάλιστα στην τελευταία του παρουσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις αρχές Δεκεμβρίου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «οι υποκείμενοι κίνδυνοι υποδεικνύουν ενδεχόμενη επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών τους επόμενους μήνες».

Αποεπένδυση

Επιπλέον, η πρόσφατη γνωστοποίηση της πρόθεσης του Δημοσίου να προχωρήσει σε σταδιακή απόεπένδυση από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες προκαλεί το ενδιαφέρον του SSM ο οποίος ήδη συμμετείχε στη Στρατηγικής Αποεπένδυσης, και όπως εκτιμούν τραπεζικές πηγές θα αξιολογήσει την καταλληλότητας των υποψήφιων επενδυτών που προτίθεται να αποκτήσουν μετοχές των συστημικών τραπεζών.

Business plans

Την ίδια στιγμή, οι διοικήσεις των συστιμικών τραπεζών επανακαταρτίχουν τους επικαιροποιημένους στρατηγικούς τους στόχων για την επόμενη 3ετία και  εκτιμάται ότι τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν, σε ότι αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης των βασικών οικονομικών μεγεθών αλλά και των σημαντικότερων προκλήσεων, θα τεθούν επί τάπητος κατά τις συναντήσεις. Θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Ενρία θα θέσει την άποψή του για τα business plans των ελληνικών τραπεζών.

Τέλος η επίσκεψη του κ. Ενρία στην Αθήνα συμπίπτει χρονικά με την διενέργεια ενός ακόμη πανευρωπαϊκού Stress Test, τους όρους και τις λεπτομέρειες του οποίου αναμένεται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) έως το τέλος Ιανουαρίου. Από την πλευρά τους, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών αναφέρουν -με κάθε ευκαιρία- ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις