Μπλε και μαύρο φαγητό, προϊόντα χειροποίητα που δεν έχουν το τέλειο σχήμα και κρέας από… αέρα θα περιλαμβάνει η διατροφή των σημερινών 15χρονων στο σύντομο μέλλον. Και όλα αυτά σε βρώσιμες ή επαναπληρώσιμες συσκευασίες, καθώς δεν υπάρχει η πολυτέλεια της παραμικρής απώλειας.
Αυτές είναι κάποιες από τις νέες τάσεις στη διατροφή των μελλοντικών καταναλωτών, οι οποίες εκτείνονται σε βάθος δεκαετίας, σύμφωνα με όσα ανέφερε η Food Futurologist Δρ. Morgaine Gaye στο πλαίσιο του «CEO Breakfast» με θέμα «The Future of Food» που διοργάνωσε χθες το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού στην Προεδρία της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Ακρίβεια: Προβληματισμένοι για το παρόν, επιφυλακτικοί για το μέλλον οι καταναλωτές
Προλογίζοντας την εκδήλωση, η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, τόνισε ότι: «Στόχος μας είναι η ανάλυση των τάσεων σε τομείς της οικονομίας, που αναπόφευκτα στο μέλλον θα επηρεάσουν την ανάληψη επιχειρηματικής δράσης, αλλά και τη λειτουργία των επιχειρήσεων».
Με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την επιχειρηματική ηθική να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, «η αγορά είναι πλέον έτοιμη για κάτι νέο» τόνισε η Δρ. Gaye. Ανέφερε μάλιστα ότι οι μάρκες δεν μπορούν να εφησυχάζουν, ούτε να βασίζονται στις επιτυχίες του παρελθόντος.
Τα «άσχημα» φαγητά και οι φαγώσιμες συσκευασίες
Η Δρ. Gaye, που εξετάζει τα τρόφιμα από κοινωνική, πολιτισμική, οικονομική και γεωπολιτική σκοπιά, καθώς και από τη σκοπιά των τάσεων και του branding, σημείωσε την ιδιαίτερη σημασία που αποκτά για τους καταναλωτές η συσκευασία αλλά και η σπατάλη τροφίμων.
Κατά την άποψή της οι ανακυκλώσιμες συσκευασίες των τροφίμων είναι ήδη ξεπερασμένες, με τα βρώσιμα περιτυλίγματα και τις επαναχρησιμοποιούμενες, επαναπληρώσιμες συσκευασίες να κερδίζουν πόντους στο άμεσο μέλλον.
Άλλωστε «στο μέλλον δεν θα υπάρχει τίποτα που να πηγαίνει χαμένο», όπως είπε. Ακόμη και τα τρόφιμα που δεν μπορούν να καταναλωθούν, όπως το ληγμένο γάλα ή το τυρί, μπορούν να μεταμορφωθούν σε υφάσματα για ρούχα, ενώ τα υπολείμματα σε διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα μέχρι και έπιπλα.
Ταυτόχρονα, οι καταναλωτές φαίνεται να απομακρύνονται από τα προϊόντα διατροφής που φαίνονται τέλεια, αναζητώντας οτιδήποτε είναι πιο κοντά στο φυσικό σχήμα και χρώμα. «Η εποχή της τελειότητας έχει τελειώσει» ανάφερε χαρακτηριστικά.
Εξατομικευμένη δίαιτα βάσει DNA
Η πιο «οικολογική» διατροφή, με σταδιακή κατάργηση των συσκευασιών των τροφίμων, δεν είναι η μόνη τάση που θα δούμε τα επόμενα 10 χρόνια. Σημαντικό ρόλο αποκτά και η τεχνολογία.
Με βάση το μικροβίωμα του καθενός, δηλαδή τα τρισεκατομμύρια βακτήρια που ζουν στο σώμα μας και επηρεάζουν την υγεία μας, αλλά και του DNA, μια φορητή συσκευή (σ.σ. ίσως ένα «έξυπνο τηλέφωνο») θα αναγνωρίζει μέσω της αναπνοής ελλείψεις π.χ. σε βιταμίνες, ή δυσανεξίες.
Εάν φερ’ ειπείν κάποιος έχει έλλειψη βιταμίνης Κ ή Β12 σαρώνοντας τα ντουλάπια, το ψυγείο ή τα ράφια του σούπερ μάρκετ θα γνωρίζει ποια τρόφιμα πρέπει να καταναλώσει ανάλογα με τις ανάγκες του.
Κρέας και θαλασσινά από αέρα
Η μετατροπή του… αέρα σε φαγητό, από κοτόπουλο ή μοσχαρίσια μπριζόλα μέχρι φιλέτο σολωμού, είναι επίσης μία από τις τάσεις που αναφέρθηκε η μελλοντολόγος.
Το κρέας από αέρα παρασκευάζεται μέσω μιας διαδικασίας παρόμοιας με τον τρόπο παρασκευής της μπύρας και του γιαουρτιού (ζύμωση).
Συγκεκριμένα, διοξείδιο του άνθρακα, οξυγόνο και άζωτο αναμιγνύονται με νερό και μεταλλικά θρεπτικά συστατικά για να δημιουργήσουν μια βάση, κάτι σαν αλεύρι, με προφίλ αμινοξέων παρόμοιο με αυτό του πραγματικού κρέατος. Δηλαδή περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα, επομένως είναι ένα πλήρης πρωτεΐνη.
Στη συνέχεια το «αλεύρι» αυτό επεξεργάζεται για να μιμηθεί το κοτόπουλο, τα θαλασσινά ή το βόειο κρέας.
Σημειώνεται ότι η ιδέα της παρασκευής τροφής από αέρα προήλθε για πρώτη φορά από τη NASA τη δεκαετία του 1960. Οι ερευνητές έψαχναν έναν τρόπο να ανακυκλώσουν το CO2 που εκπνέουν οι αστροναύτες και συνειδητοποίησαν ότι θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν βρώσιμο υλικό. Ωστόσο, η NASA σύντομα απέρριψε την ιδέα και προχώρησε σε άλλα σχέδια.
Latest News
MoU Εθνικής με ΕΒΕΑ για στήριξη των startups - Τι είπε ο Χαρδούβελης
«Με την υπογραφή του MoU μεταξύ του ΕΒΕΑ και του NBG Business Seeds της ΕτΕ, ουσιαστικά επισημοποιείται η ήδη υπάρχουσα συνεργασία στα θέματα νεοφυών επιχειρήσεων»
Παπαστράτος: Δωρεά στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Καταπολέμησης Λαθρεμπορίου
Η Παπαστράτος προχώρησε στη δωρεά καινοτόμου ψηφιακής πλατφόρμας, αξίας € 155.000,00 στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Καταπολέμησης Λαθρεμπορίου
OT FORUM - Καργαρώτος: H Παπαστράτος με νέες επενδύσεις στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου
Ο αντιπρόεδρος της Παπαστράτος μίλησε στο στούντιο του ΟΤ στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ
OT FORUM - Δούκα: Ο ρόλος του διαμεσολαβητή δανείων στα στεγαστικά
Η Γιώτα Δούκα μίλησε στο στούντιο του ΟΤ στη ΔΕΘ - Πώς μπορούν να αξιοποιήσουν τον νέο θεσμό οι δανειολήπτες
OT FORUM - Καρακούσης: Νεες υπηρεσίες από τη ΔΕΗ μαζί με την «Κωτσόβολος»
Ο Γιώργος Καρακούσης μίλησε στο στούντιο του ΟΤ στη ΔΕΘ για τη σύνδεση της ΔΕΗ με τους πελάτες της
OT FORUM - Θαμνίδης: Συνεχίζει η JTI τις επενδύσεις στο εργοστάσιο στην Ξάνθη
Ο οικονομικός διευθυντής της JTI μίλησε στο στούντιο του ΟΤ στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ
OT FORUM - Εξάρχου: Με Attica Bank- Παγκρήτια θα στηρίξουμε τους μικρομεσαίους
Ο Αλέξανδρος Εξάρχου μίλησε στο στούντιο του ΟΤ στη ΔΕΘ για το μετρό, τις κατασκευές για τον γάμο της Attica με την Παγκρήτια
OT FORUM - Σπυράτος: Ρεκόρ το 2024 με 36 εκατ. επιβάτες στα αεροδρόμια της Fraport
Ο διευθυντής Επιχειρησιακών Λειτουργιών της Fraport Greece μίλησε στο στούντιο του ΟΤ στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ
Οι πλειστηριασμοί και ο στρατηγικός επενδυτής... χωρίς όνομα για την Dur
Μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της εταιρείας Δούρος από πιστώτριες τράπεζες, servicers, Ελληνικό Δημόσιο και ΕΦΚΑ
OT FORUM - Ξηρουχάκη (Ελληνικός Χρυσός): Οι Σκουριές θα λειτουργήσουν στα τέλη του 2025
Η διευθύντρια Επικοινωνίας & Εταιρικών Υποθέσεων στην Ελληνικός Χρυσός μίλησε στο στούντιο του ΟΤ στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ