Aποκλειστικά στον ΟΤ μίλησε ο CEO της Boston Consulting, Hans-Paul Breuckner, στο Νταβός.

Ο κύριος Breuckner  συμμετέχει στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ενώ ήταν καλεσμένος και στο ελληνικό περίπτερο του Greek Ηοuse Davos. Όπως αναφέρει στον ΟΤ, η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε ένα ενεργειακό hub ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσα στην επόμενη δεκαετία. Επίσης είναι πολύ πιο αισιόδοξος για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Νταβός: Στο επίκεντρο η ενεργειακή ασφάλεια

1) Είμαστε στη δίνη της ενεργειακής κρίσης, τι να περιμένουμε από εδώ και πέρα κύριε Breuckner;

Βρισκόμαστε στη μέση της ενεργειακής κρίσης, αλλά η κρίση πραγματικά μας έχει δώσει την ευκαιρία να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στην πράσινη ενέργεια. Προφανώς και οι υψηλές τιμές τώρα ταλαιπωρούν αρκετό κόσμο σε αρκετές χώρες. Έχουν χτυπήσει αρκετες χώρες και τον κόσμο.

2) Είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το κλειδί ώστε να προχωρήσουμε πιο εύκολα στην εποχή των μηδενικών ρύπων

Υπάρχουν αρκετοί δρόμοι για να φτάσουμε μέχρι εκεί. Πρώτον, πρέπει τα κράτη να προχωρήσουν στην μείωση της ενέργειας που καταναλώνουν. Πολλές διαδικασίες μπορούν να γίνουν με βέλτιστο τρόπο. Πολλές επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργούν περισσότερο αποτελεσματικά. Πολλές παραδοσιακές βιομηχανίες, όπως για παράδειγμα οι τσιμεντοβιομηχανίες, μπορούν να βελτιστοποιήσουν τον τρόπο που λειτουργούν. Μπορούμε να εξοικονομήσουμε πολλή ενέργεια. Το δεύτερο, σίγουρα, είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η αιολική, η ηλιακή ενέργεια έχουν γίνει πραγματικά ανταγωνιστικές, πραγματικά οικονομικές και πρέπει να βεβαιωθούμε πως πολλές περισσότερες ανεμογεννήτριες θα εγκατασταθούν, πολλά περισσότερα ηλιακά πάνελ θα εγκατασταθούν σε στέγες σπιτιών, βιομηχανιών και πρέπει να επιταχύνουμε  σίγουρα τις διαδικασίες. Σήμερα η εγκατάσταση τους είναι χρονοβόρα, υπάρχουν πολλά εμπόδια και δυσκολίες με τη νομοθεσία. Πρέπει να επιταχύνουμε τη διαδικασία. Εάν το κάνουμε, θα κερδίσουμε πολλά

3) Μπορεί η Ελλάδα να μετατραπεί σε ένα ενεργειακό hub ανανεώσιμων πηγών ενέργειας;

Έχετε πολύ ήλιο, πολύ αέρα, μεγάλη ακτογραμμή, σίγουρα πιστεύω πως η Ελλάδα θα γίνει εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

4) Σύννεφα ύφεσης βρίσκονται γύρω από όλο τον κόσμο. Ποιες είναι οι δικές σας προβλέψεις για την οικονομία το 2023;

Είμαι περισσότερο οπτιμιστής. Σίγουρα στην Ευρώπη θα υπάρξει μια επιβράδυνση 1% η 2%. Σε ένα η σε περισσότερα τρίμηνα σε κάποιες χώρες θα υπάρξει ύφεση, αλλά είναι καλό να δούμε πώς η κατανάλωσή και οι επενδύσεις είναι αρκετα ανθεκτικές. Φυσικά η αύξηση των επιτοκίων έχει αυξήσει το κόστος των επενδύσεων, το βλέπουμε στον κλάδο των κατασκευών, στο κλάδο του real estate. Αλλά η Ευρώπη πιστεύω πως θα είναι εντάξει, το μομεντουμ στην Αμερική θα είναι πιο ισχυρό και οι αναδυόμενες αγορές θα είναι πιο δυνατές, η Κινα θα επανέλθει, η νότια Ασία θα είναι δυνατότερη. Ίσως ακούτε εδώ στο Νταβός από πολλούς να λένε, «Θεέ μου είναι τραγικό, πρόκειται για μια πολυεπίπεδη κρίση». Ναι, η αλήθεια είναι ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλές προκλήσεις, θα πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να τα καταφέρουμε – και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουμε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus