Στις 17 Ιανουαρίου στην Ελλάδα, και εν μέσω ενεργειακής κρίσης, σημειώθηκε ένα ρεκόρ χαμηλής τιμής στη χρηματιστηριακή -χονδρεμπορική όπως έχει επικρατήσει να λέγεται- τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.
Η μέση τιμή βούτηξε στα 132,48 ευρώ ανά Μεγαβατώρα υποχωρώντας κατά 35,19% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση. Η τιμή είναι η χαμηλότερη του επταμήνου.
Η Ελλάδα, επίσης, συγκρινόμενη τη μέρα αυτή, με τις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές βρέθηκε στη 10η θέση ως προς το ύψος της τιμής. Όταν τις προηγούμενες εβδομάδες και ιδίως εκείνες προς το τέλος του Δεκεμβρίου και τις πρώτες του Ιανουαρίου ήταν στην 1η θέση. Είχε δηλαδή την ακριβότερη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος.
Οι λόγοι
Την περίοδο εκείνη κατά την οποία η χώρα μας είχε την υψηλότερη τιμή ρεύματος, όπως έχει γράψει ο ΟΤ, στην υπόλοιπη Ευρώπη έπνεαν ισχυροί άνεμοι με αποτέλεσμα να είναι μεγαλύτερη η συμμετοχή των αιολικών πάρκων στο ενεργειακό μίγμα της Ισπανίας, των Σκανδιναβικών χωρών και της Γερμανίας. Επιπροσθέτως, αυτές οι αγορές, εδώ και δεκαετίες έχουν αναπτύξει σε μεγάλη κλίμακα τις ΑΠΕ και κάποιες από αυτές έχουν ευνοήσει τις επενδύσεις των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Στην Ευρώπη επίσης είναι αναπτυγμένα και τα συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Για το λόγο αυτό παρά το ό,τι δεν υπάρχει ηλιοφάνεια, όπως στην Ελλάδα, στις στέγες θα διαπιστώσει κάποιος ότι υπάρχουν εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά. Η ενέργεια αποθηκεύεται και όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές, οι ποσότητες αυτές εγχύονται στο σύστημα ηλεκτρισμού.
Στην Ελλάδα τις μέρες εκείνες, κατά τις οποίες στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έβγαιναν κάθε μέρα με αναρτήσεις τους στα social media και επέκριναν την κυβέρνηση και ολιγοπώλια στην παραγωγή ρεύματος για τις υψηλές τιμές, οι άνεμοι ήταν από ασθενείς ως ανύπαρκτοι. Ο Διδάκτωρ Μηχανικός Γιώργος Στάμτσης με άρθρο του στον ΟΤ, εξηγούσε πως τις πρώτες οκτώ μέρες του Ιανουαρίου ο συντελεστής φόρτισης των αιολικών στην Ελλάδα ήταν μόλις 8,5%, όταν για τον Ιανουάριο της περιόδου 2013 – 2022 ο μέσος συντελεστής φόρτισης φτάνει στο 30%.
Στις 17 Ιανουαρίου του 2023, οι ΑΠΕ αποτελούσαν την κυρίαρχη μορφή ενέργειας στο μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής. Σύμφωνα με το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργεια το ποσοστό τους ήταν στο 51,79%. Το μερίδιο τους στην κατανάλωση την ίδια ξεπέρασε το 68%.
Να δούμε και τι συνέβη και στην υπόλοιπη Ευρώπη; Στη Γαλλία ήταν μόλις στο 15% με αποτέλεσμα η τιμή ρεύματος να διαμορφωθεί στα 178,67 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, στην Ολλανδία ήταν στο 0% με την τιμή να είναι στα 136,39 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, στην Ιταλία το μερίδιο των ΑΠΕ ήταν στο 35,1% και η τιμή στα 169,15 ευρώ ανά Μεγαβατώρα κ.ο.κ.
Οι ΑΠΕ
«Είναι οι ΑΠΕ ανόητε…» που ρίχνουν την τιμή ρεύματος θα απαντήσουμε, παραφράζοντας το «είναι η οικονομία ανόητε…» της φράσης που χρησιμοποιήθηκε από το επιτελείο του Μπιλ Κλίντον στην προεκλογική του εκστρατεία για να ασκήσει κριτική στον αντίπαλό του, τον πατέρα Μπους.
Οι ΑΠΕ είναι η μόνη τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να παρέχει χαμηλές τιμές ρεύματος αλλά και ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία.
Και φυσικά, το γνωρίζουν όσοι λαϊκίζουν με την τιμή του ρεύματος για να αποσπάσουν προεκλογικά οφέλη. Κι αν δεν το γνωρίζουν, οφείλουν, ως εκ της θέσης πολιτικής ευθύνης που κατέχουν, να το μάθουν.
Δεν είναι ανόητοι… όμως οι πολίτες. Και στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο περιμένουν από την κυβέρνηση και τα κόμματα να ακούσουν προτάσεις πολιτικής για την ταχύτερη διείσδυση των ΑΠΕ, της αποθήκευσης ενέργειας και του υδρογόνου.
Οι εθνικές εκλογές στην Ελλάδα πρέπει να έχουν ως κύριο σημείο της πολιτικής αντιπαράθεσης την πράσινη ενέργεια και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Αν η χώρα μας είχε αναπτυγμένες περισσότερες ΑΠΕ, ηλεκτρικές διασυνδέσεις για να μεταφέρεται και να εισάγεται και να εξάγεται η πράσινη ενέργεια αλλά και αν είχαν αναπτυχθεί συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, τότε οι τιμές ρεύματος θα ήταν χαμηλότερες.
Πολύ περισσότερο σε μία χώρα, όπως η Ελλάδα, όπου ο ήλιος και ο άνεμος περισσεύουν…
Latest News
Τεράστιο το ετήσιο αποτύπωμα άνθρακα του TikTok - Μεγαλύτερο και από της Ελλάδας
Το TikTok φαίνεται να έχει μεγαλύτερες ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ακόμα και από κάποιες ολόκληρες χώρες
ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»
Η Σεβίλλη δίνει τον δικό της αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή
Με συγκροτημένη στρατηγική και ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση η πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής - Δεν είναι εύκολο
Με άλλο EV θα αντικαθιστούσαν 9 στους 10 ιδιοκτήτες EV το όχημά τους
Οι οδηγοί ηλεκτρικών οχημάτων είναι συντριπτικά πιο πιθανό να παραμείνουν πιστοί στην ηλεκτροκίνηση αντί να επιστρέψουν σε ένα συμβατικό αυτοκίνητο
Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο
Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη
Η ΔΕΗ ξεκινά την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στην Ιταλία
Ο Όμιλος ΔΕΗ ενισχύει το πράσινο χαρτοφυλάκιο του με την προσθήκη των σταθμών Carcarello και Luxenia, ισχύος 20 MW και 12 MW αντίστοιχα
Γκάζι με τροπολογία στις επενδύσεις για αποθήκευση ενέργειας – Και ενίσχυση στη λιγνιτική μονάδα «Μελίτη»
Γκάζι με τροπολογία στις επενδύσεις για αποθήκευση ενέργειας – Και ενίσχυση στη λιγνιτική μονάδα «Μελίτη»
Μεγάλο deal Stellantis - κινεζικής CATL για εργοστάσιο μπαταριών EV στην Ισπανία
Η συμφωνία Stellantis - CATL έρχεται σε μια εποχή που τα ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρώπη αντιμετωπίζoυν μια «τέλεια καταιγίδα» προκλήσεων
Κ. Μαύρος (Όμιλος ΔΕΗ): Από νέο σημείο εκκίνησης οι ΑΠΕ το 2025
Η επόμενη τριετία είναι η τριετία των ΑΠΕ στην παραγωγή, της πλήρους απολιγνιτοποίησης και των ευέλικτων μονάδων, είπε ο Κ. Μαύρος
Πάνω από 35 εκατ. η ενίσχυση δήμων από το ειδικό τέλος ΑΠΕ
Ανάμεσα στις πιο ευνοημένες, περιοχές με σημαντική αιολική ανάπτυξη στη νότια Εύβοια, στη Θράκη, στη Βοιωτία και στην Κρήτη, επισημαίνει η ΕΛΕΤΑΕΝ