Τα… σκαλοπάτια τις ραγδαίας πτώσης του μετράει εδώ και καιρό το άλλοτε πανίσχυρο και βαθύπλουτο αφεντικό του πλέον υπερχρεωμένου διαχειριστή ακινήτων στον κόσμο Evergrande, ο κινέζος Χούι Κα Γιαν, που βλέπει να χάνει όχι μόνο το συντριπτικό μέρος της περιουσίας του, αλλά και την πολιτική του επιρροή.

Η περιουσία του προέδρου της China Evergrande Group έχει μειωθεί κατακόρυφα σε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 42 δισεκατομμύρια δολάρια, που τον έφερναν στη δεύτερη θέση της λίστας με τους πλουσιότερους Ασιάτες, που καταρτίζει το Bloomberg.

Κίνα: Μείωση συνέχισαν να καταγράφουν οι τιμές των σπιτιών σε 70 μεγάλες πόλεις το Δεκέμβριο

Του έδειξαν την έξοδο…

Την ίδια στιγμή, αντιμετωπίζει ολοένα και μεγαλύτερη πολιτική απομόνωση, με τελευταίο το μήνυμα που δεν σηκώνει παρερμηνείας, από την Πολιτική Συμβουλευτική Διάσκεψη του Κινεζικού Λαού (CPPCC), η οποία αποτελεί μια ελίτ κυβερνητικών αξιωματούχων και ισχυρών επιχειρηματικών ονομάτων.

Όπως εμμέσως πλην σαφώς του διαμηνύθηκε πέρσι, πριν το ετήσιο συνέδριο του ΚΚ Κίνας, ο Χούι -μέλος του πολιτικού συμβουλευτικού οργάνου από το 2008 και της ελίτ 300μελούς μόνιμης επιτροπής του από το 2013- ήταν ανεπιθύμητος στις διαδικασίες του συνεδρίου, καθώς η αυτοκρατορία του έγινε σύμβολο της της πιστωτικής κρίσης στην Κίνα. Μάλιστα, πλέον δεν περιλαμβάνεται καν στην τελευταία λίστα όσων θα σχηματίσουν την CPPCC για τα επόμενα πέντε χρόνια, η οποία δημοσιοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες.

Πάντως, όπως επισημαίνει το Bloomberg, ο Χούι δεν είναι μόνος σε αυτό, καθώς από την CPPCC διαγράφηκαν μεγαλοπρεπώς ο Hui Wing Mau της Shimao Group Holdings, ο συνιδρυτής της Guangzhou R&F Properties Co. Zhang Li και ο Hoi Kin Hong της Powerlong Real Estate Holdings.

Η στροφή του Πεκίνου απέναντι στιους διαχειριστές ακινήτων

Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με τους αναλυτές, φωτογραφίζει την αλλαγή της στάσης του Πεκίνου απέναντι στον κλάδο των ακινήτων, πολλές εταιρείες κολοσσοί του οποίου συνδέθηκαν με την κρίση ακινήτων που συγκλόνισε ολόκληρη την οικονομία της Κίνας.

Ωστόσο, ο Χούι, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος για περισσότερα από 30 χρόνια, είναι το πιο ηχηρό όνομα από τον κλάδο των κατασκευαστικών εταιρειών που αντιμετωπίζει τέτοια πτώση.

Η Evergrande δήλωσε αδυναμία εξυπηρέτησης ομολόγων για πρώτη φορά το 2021 και έχει περισσότερα από 16 δισεκατομμύρια δολάρια σε εκκρεμή χρεόγραφα. Αφού έχασε αλλεπάλληλες προθεσμίες που η ίδια όρισε στη συνέχεια για να παραδώσει ένα προκαταρκτικό σχέδιο αναδιάρθρωσης, πρότεινε αυτή την εβδομάδα ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης με δύο επιλογές, ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν τα θέμα, σύμφωνα με το Bloomberg.

H διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας έχει ανασταλεί για σχεδόν ένα χρόνο, ενώ PwC παραιτήθηκε από τη θέση της ως ανεξάρτητου επιβλέποντα την προηγούμενη Δευτέρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή