Το Ισραήλ δεν έχει εντοπίσει κανένα στοιχείο που να συνδέει το επικαιροποιημένο εμβόλιο των Pfizer – BioNTech με εγκεφαλικά επεισόδια, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Είχε προηγηθεί, την Παρασκευή, προειδοποίηση από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ότι το εμβόλιο θα μπορούσε ενδεχομένως να συνδεθεί με έναν τύπο εγκεφαλικού επεισοδίου σε ηλικιωμένους ενήλικες, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία.

Pfizer – BioNTech – Moderna: Αμοιβές άνω των 100 εκατ. δολ. για τους CEOs στη διάρκεια της πανδημίας

«Δεν καταλήξαμε σε τέτοιο εύρημα, ακόμη και αφού πήγαμε πίσω και ελέγξαμε εκ νέου όλα τα δεδομένα μας μετά την ανακοίνωση του FDA», δήλωσε ο Σαλμάν Ζάρκα, επικεφαλής της ομάδας εργασίας για του Ισραήλ για τον κορωνοϊό, σε μια βιντεοσκοπημένη ενημέρωση που στάλθηκε στο Reuters την Πέμπτη.

Περίπου 389.648 άτομα στο Ισραήλ έχουν κάνει μέχρι στιγμής το εμβόλιο, το οποίο στοχεύει στο αρχικό στέλεχος και στην υποπαραλλαγή BA.4/BA.5 Omicron.

Οι ανησυχίες

Την Τετάρτη, η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε επίσης ότι δεν εντόπισε ζητήματα ασφαλείας που να σχετίζονται με τη διπλή δόση του εμβολίου της Pfizer.

Η Pfizer και η BioNTech ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους την Παρασκευή ότι γνωρίζουν για περιορισμένες αναφορές ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω μετά τον εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία σημείωσε ακόμα ότι ούτε οι εταιρείες ούτε το CDC και ο FDA είχαν καταγράψει παρόμοια ευρήματα σε άλλα συστήματα παρακολούθησης και δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν τέτοια συσχέτιση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus