Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και θα τα διατηρήσει σε περιοριστικό επίπεδο για όσο χρειασθεί να υποχωρήσει ο πληθωρισμός στο στόχο της στο 2%. Το μήνυμα αυτό έστειλε σήμερα η ΕΚΤ διά στόματος της επικεφαλής της από το Νταβός.

«Θα παραμείνουμε σε αυτήν την πορεία έως τη στιγμή που θα έχουμε φθάσει στο περιοριστικό επίπεδο που θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε τον πληθωρισμό στο 2% έγκαιρα», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια πάνελ στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Υπενθυμίζεται ότι στο 9,2% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, δίνοντας το στίγμα της επιβράδυνσης, όπως αναμενόταν, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, έναντι 10,1% τον Νοέμβριο.

Λαγκάρντ: Θα τα καταφέρουμε να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια του 2022, ανεβάζοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 2%. Η κεντρική τράπεζα είπε τον Δεκέμβριο ότι θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια το 2023 για να αντιμετωπίσει τον υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό. Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν επιβράδυνση του πληθωρισμού, ακόμη και αν παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

Κνοτ (ΕΚΤ): Έρχονται και άλλες αυξήσεις επιτοκίων

Στο μεταξύ το ίδιο μήνυμα επίσης από το Νταβός απέστειλε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC .

«Πιστεύω ότι τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του έτους, θα βρισκόμαστε σε κατάσταση σύσφιγξης», ανέφερε ο Κλάας Κνοτ, ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της επιθετικής νομισματικής πολιτικής.

«Οι εξελίξεις στις αγορές που είδαμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες, δεν είναι τελείως καλοδεχούμενες», ανέφερε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ σχολιάζοντας τις προσδοκίες των επενδυτών για ηπιότερες αυξήσεις των επιτοκίων φέτος. «Δεν πιστεύω ότι είναι συμβατές με την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμός προς το 2%», πρόσθεσε.

«Πού θα τελειώσει αυτός ο ρυθμός των αυξήσεων κατά 50 μονάδες βάσης, δεν μπορώ να πω εκ των προτέρων, αλλά είναι πολύ σαφές ότι η πρόεδρός μας χρησιμοποίησε τον πληθυντικό στις διατυπώσεις της, χρησιμοποιώ κι εγώ τον πληθυντικό. Ετσι, δεν θα σταματήσει μετά από μια μόνο αύξηση κατά 50 βάσης, αυτό είναι σίγουρο», σημείωσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης