Ειλημμένη είναι η απόφαση της Ελλάκτωρ για δραστηριοποίηση της στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Ελλάδα.

Αυτό αναφέρουν πηγές της εισηγμένης στον ΟΤ, η οποία επιδιώκει την είσοδο της εκ νέου στις ΑΠΕ, μετά την πώληση του χαρτοφυλακίου της «Άνεμος» στον όμιλο της Motor Oil.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Αποπληρωμή διεθνούς εταιρικού ομολόγου

Το project των off shore αιολικών στις ελληνικές θάλασσες ανοίγει, μετά και τη θέσπιση του πλαισίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αν και για να δούμε τις πρώτες ανεμογενήτριες στο Αιγαίο ή το Ιόνιο Πέλαγος θα χρειαστεί να περάσει τουλάχιστον μία πενταετία.

Ξένοι επενδυτές

Η Ελλάκτωρ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με ξένους επενδυτές.

Οι πηγές θέλουν την εισηγμένη να συζητά με δύο εξειδικευμένες και μεγάλες εταιρείες του διεθνούς χώρου, δηλαδή της ανάπτυξης και ηλεκτροπαραγωγής από θαλάσσια αιολικά πάρκα.

Πηγές της Ελλάκτωρ, επίσης, δεν επιβεβαιώνουν στον ΟΤ τις συνομιλίες με τον νορβηγικό κολοσσό της Equinor. Δεν αναφέρουν όμως και τα ονόματα των άλλων επενδυτών, με τους οποίους έχουν ξεκινήσει οι επαφές.

Σημείο εκκίνησης

Πηγές της Ελλάκτωρ, υπογραμμίζουν το ενδιαφέρον της για επέκταση των δραστηριοτήτων του ομίλου στα off shore αιολικά.

Με τον τρόπο αυτό, όπως εξηγούν στον ΟΤ αρμόδιες πηγές, η εταιρεία επανέρχεται στις ΑΠΕ αλλά από ένα σημείο εκκίνησης διαφορετικό: «Η συγκεκριμένη αγορά ανοίγει τώρα και συνεπώς οι παίκτες που έχουν εκδηλώσει το επενδυτικό τους ενδιαφέρον ξεκινούν επί ίσοις όροις».

Πέραν, όμως, της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, ο Ελλάκτωρ, λόγω και του κατασκευαστικού αντικειμένου του, ενδιαφέρεται και για την ανάληψη έργων κατασκευής θαλάσσιων πλατφορμών για την υποδοχή αιολικών πάρκων.

Τα έργα στην Ελλάδα

Το επικαιροποιημένο ΕΣΕΚ, που παρουσιάστηκε χθες από τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα προβλέπει το 2030 την εγκατεστημένη ισχύ σε υπεράκτια αιολικά πάρκα στα 2,7 GW.

Ήδη μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι έχουν προχωρήσει στη σύναψη συμφωνιών με διεθνείς επενδυτές για την είσοδο τους στην αγορά. Από το 2021 η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το έχει κάνει με την Ocean Winds (EDP Renewables και Engie). Στοχεύουν σε έργα 1,5 GW.

H Intrakat συνεργάζεται με τη βελγική Parkwind, ενώ και η Mytilineos έχει ανακοινώσει το σχήμα με την Copenhagen Infrastructure Partners με την ελληνική εταιρεία να έχει μερίιο 40%

Η Motor Oil έχει κάνει γνωστή τη συμμαχία της με την Abu Dhabi Future Energy Company και ο όμιλος Κοπελούζου συμπράττει με την RF Energy.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green