Οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα  «καίνε» τους καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη καθώς η ακρίβεια στα τρόφιμα έχει πάρει τη σκυτάλη από τις αυξήσεις στο ρεύμα. Οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου έχουν καταγράψει μείωση συμπαρασύροντας προς τα κάτω τον γενικό δείκτη τιμών των χωρών, όμως οι τιμές σε βασικά προϊόντα έχουν πάρει την ανιούσα. Η ενέργεια δεν ήταν πλέον ο κύριος πυροδοτικός μηχανισμός της αύξησης του πληθωρισμού, αφού πρόσθεσε προσθέτοντας μόνο 2,79 ποσοστιαίες μονάδες. Αντίθετα τα τρόφιμα συνεισέφεραν 2,88 ποσοστιαίες μονάδες.

 Η Ελλάδα

 Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα, ως προς την ετήσια αύξηση των τιμών των τροφίμων για τον μήνα Δεκέμβριο, βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο των αυξήσεων στην Ευρώπη (+17,8%) και την Ευρωζώνη (+16%), καταγράφοντας άνοδο 15,4%. Μεγάλη αύξηση στα τρόφιμα καταγράφει η Πορτογαλία στο 20%, η Γερμανία στο 19,5%, η Ολλανδία 16,8%, η Ισπανία 15,7%, η Γαλλία 12,9%, η Ιταλία, 13,2% και το Λουξεμβουργο 11%.

Eurostat: Στο 9,2% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο – 7,6% στην Ελλάδα

Τα τρόφιμα

 Παρά την υποχώρηση του πληθωρισμού στη χώρα μας μεγάλες ανατιμήσεις συνεχίζουν να καταγράφουν τα τρόφιμα.Φαίνεται ότι η μείωση των διεθνών τιμών, όπως και οι επιδοτήσεις στο ρεύμα συγκράτησαν την άνοδο, ενώ στα τρόφιμα έχουν πάρει τη ανιουσα. Όπως αποτύπωσαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ στις αρχές του μηνα, ο κλαδικός δείκτης των τροφίμων έκλεισε στο 15,5% και είναι υψηλότερος σε σχέση με τον Νοέμβριο που είχε διαμορφωθεί στο 15%. Το ρεύμα έχει αρνητικό ρυθμό μεταβολής -8,8%, δηλαδή ήταν φθηνότερο το κόστος του ρεύματος τον Δεκέμβριο του 2022 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021. Τη μεγάλη αύξηση εμφανίζουν: Ψωμί με 18,1%, κρέατα 17,8%, γαλακτοκομικά 25,6% και στα λαχανικά 13,1%. Σημαντικές ανατιμήσεις καταγράφονται επίσης στις μεταφορές: 32,9% στα ταξί, 36,7 στα αεροπλάνα, 26,7% στα πλοία, ενώ όσον αφορά την ενέργεια, οι τιμές στο φυσικό αέριο κατέγραψαν αύξηση 50%.

Ο πληθωρισμόςΣύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τον Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 7,6% και βρίσκεται κάτω από  το μέσο όρο της Ευρωζώνης, που ανήλθε στο 9,2% (10,1% τον Νοέμβριο). Οδηγός στην αύξηση του δείκτη καταναλωτή σε όλη την Ευρώπη ήταν κυρίως οι τιμές στα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (+2,88 ποσοστιαίες μονάδες), η ενέργεια (+2,79 ποσοστιαίες μονάδες) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,70 ποσοστιαίες μονάδες). Οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν 6,6% σε μηνιαία βάση, καταγράφοντας άνοδο 25,5% σε ετήσια βάση, έναντι 34,9% τον Νοέμβριο.

Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός της ΕΕ διαμορφώθηκε στο 10,4% τον Δεκέμβριο, από 11,1% τον Νοέμβριο. Χωρίς τις ευμετάβλητες κατηγορίες της ενέργειας και των τροφίμων, οι τιμές αυξήθηκαν 0,7% σε μηνιαία βάση, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 6,9%. Εξαιρουμένων των τιμών του καπνού και του αλκοόλ, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,6% σε μηνιαία βάση, σημειώνοντας άνοδο 5,2% σε ετήσια βάση. Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ισπανία (5,5%), στο Λουξεμβούργο (6,2%) και στη Γαλλία (6,7%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (25,0%), τη Λετονία (20,7%) και τη Λιθουανία (20,0%).

 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Δημόσιο χρέος: Το διπλό μήνυμα με την πρόωρη αποπληρωμή της τριπλής δόσης
Οικονομία |

Η πρόωρη αποπληρωμή της τριπλής δόσης και το διπλό μήνυμα της Ελλάδας στις αγορές

Η Ελλάδα στέλνει ισχυρό μήνυμα στις αγορές ότι μπορεί να αποπληρώνει με ταχείς ρυθμούς παλαιά χρέη της και να αναπτύσσεται με ρυθμούς πολύ υψηλότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Ακίνητα: Πώς να αποφύγουν έξοδα και ταλαιπωρία οι ιδιοκτήτες – 10 ερωταπαντήσεις
Ακίνητα |

Πώς να αποφύγουν έξοδα και ταλαιπωρία οι ιδιοκτήτες ακινήτων – 10 ερωταπαντήσεις

Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν εκκρεμότητες με το Κτηματολόγιο και υπάρχει κίνδυνος τα ακίνητα που κατέχουν να χαρακτηριστούν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και να περιέλθουν στο κράτος