Για τις επενδυτικές προκλήσεις της Ελλάδας, αλλά και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η κυβέρνηση για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα, μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος  του Enterprise Greece, Μαρίνος Γιαννόπουλος με αποκλειστική δήλωσή στον ot.gr , στο περιθώριο του Greek Davos, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός της Ελβετίας.

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό η Ελλάδα να έχει παρουσία στο Νταβός. Κι εμείς για αυτόν τον λόγο βρισκόμαστε εδώ στο Νταβός. Είναι μια πάρα πολύ καλή προσπάθεια που γίνεται για δεύτερη φορά και ελπίζουμε να συνεχίσει να γίνεται» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αν κάποιος κάνει μια βόλτα στην πόλη θα διαπιστώσει ότι βρίσκονται τα μεγαλύτερα ονόματα από όλον τον κόσμο: «Η Ελλάδα πρέπει να έχει παρουσία. Είμαστε το success story και πρέπει να το ακολουθήσουμε. Πρέπει να προσπαθήσουμε κι εμείς να βοηθήσουμε όσο μπορούμε».

Ερωτηθείς σε ποιους τομείς η Ελλάδα θέλει να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις, ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε αρχικά στον τουρισμό, τονίζοντας ότι στόχος είναι (όπως έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός) να μπορούμε να δεχόμαστε τουρίστες όλον τον χρόνο: «Είναι κάτι που μπορούμε να μάθουμε από τους Ελβετούς και για το well being και για τον τρόπο με τον οποίον χειρίζονται τον χειμερινό τουρισμό», υπογράμμισε.

Δωδεκάμηνος τουρισμός

«Βεβαίως η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων είναι κάτι πολύ σημαντικό, εμείς πρέπει να έχουμε την παρουσία με τη βοήθεια της κυβέρνησης και τον νόμο των στρατηγικών επενδύσεων που υποστηρίζει το Enterprise Greece. Μπορούμε να βοηθήσουμε το fast track , ώστε το πλάνο που έχει ένας επενδυτής να μπορεί να υλοποιηθεί πολύ πιο εύκολα στην Ελλάδα και κυρίως τις επενδύσεις αυτές που γίνονται στις υποδομές της χώρας».

Ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε ότι η Enterprise Greece βοηθά πολύ στα logistics «όπως έχετε δει, τα λιμάνια και γενικότερα οι μαρίνες ανανεώνονται , όπως και τα τρένα και οι σιδηροδρομικοί σταθμοί» και  η Ελλάδα έχει γίνει ένα digital hub στον χάρτη των Βαλκανίων.

Ενεργειακός κόμβος

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα μπορεί να γίνει ενεργειακός κόμβος, και εξαγωγέας ενέργειας, ο κ. Γιαννόπουλος απάντηση καταφατικά λέγοντας ότι ένας από τους πυλώνες του Ταμείου Ανάκαμψης είναι το RePowerEU που θα συσταθεί και είναι κάτι το οποίο το επιζητούμε και εμείς ώστε να φύγουμε όσο πιο μακριά μπορούμε από την ομπρέλα της Ρωσίας

«Οπότε με αυτόν τον τρόπο και επενδύοντας σε υποδομές ενεργειακές έχουμε φτάσει πια στο σημείο να έχουμε πιο πολύ παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρά από ορυκτά καύσιμα.
Αυτό είναι κάτι που σίγουρα χρειάζεται και μπορούμε να το κάνουμε» υπογράμμισε και κατέληξε λέγοντας:

«Υπάρχει ένα έντονο ενδιαφέρον μεγάλων φορέων και εταιρειών που θέλουν να επενδύσουν στις ΑΠΕ στην Ελλάδα. Και το καλό είναι ότι υπάρχει ένα πλάνο τόσο για αιολικά πάρκα και στη θάλασσα και πάνω στα βουνά. Η κυβέρνηση βοηθά πάρα πολύ σε αυτό με μέτρα, φορολογικά κίνητρα, αναπτυξιακός νόμος και το Ταμείο Ανάκαμψης που ανέφερα πριν, και είμαστε εκεί οπουδήποτε ο επενδυτής θέλει τη βοήθειά μας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία