Σφιχτές αγορές ενέργειας προβλέπει για το 2023 ο Φατίχ Μπιρόλ, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας(ΙΕΑ), προσθέτοντας ότι ελπίζει να μην αυξηθούν περαιτέρω οι τιμές προκειμένου να αμβλυνθεί η πίεση στις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Δεν θα ήμουν πολύ χαλαρός σχετικά με τις αγορές και το 2023, μπορεί κάλλιστα να είναι μια χρονιά όπου θα δούμε πιο σφιχτές αγορές από ό,τι πιστεύουν ορισμένοι συνάδελφοι», ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA σε συνέντευξή του στο Reuters Global Markets Forum, στο Νταβός.

Νταβός: Πιθανές ελλείψεις στην προσφορά πετρελαίου

Ο παράγοντας Κίνα

Δύο παραγωγοί του OPEC+, ο υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ Suhail al-Mazrouei και ο επικεφαλής της Saudi Aramco Amin Nasser, δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι βλέπουν τις αγορές πετρελαίου ισορροπημένες.

Ο Μπιρόλ δήλωσε στο Reuters στο περιθώριο της ετήσιας συνεδρίασης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Νταβός, ότι παρόλο που επί του παρόντος δεν υπάρχει στενότητα στην αγορά, υπάρχουν αβεβαιότητες που πρέπει να προσέξουμε, συγκεκριμένα την κινεζική ζήτηση και τη ρωσική προσφορά.

«Στην περίπτωση που κινεζική οικονομία ανακάμψει φέτος, κάτι που αναμένουν πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τότε μπορεί να δούμε τη ζήτηση να είναι πολύ ισχυρή και να ασκήσει πίεση στις αγορές», είπε.

Βαρόμετρο η Ρωσία

Σχετικά με τη Ρωσία, ο Μπιρόλ ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά ερωτηματικά σχετικά με την ικανότητά της να εξάγει λόγω των δυτικών κυρώσεων, αλλά και μακροπρόθεσμα λόγω των δικών της προκλήσεων.

«Φαίνεται λίγο πιο μακροπρόθεσμα, πιστεύω ότι η βιομηχανία πετρελαίου της Ρωσίας θα αντιμετωπίσει τεράστιες προκλήσεις».

Ο Μπιρόλ είπε ότι οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου φάνηκαν πιο «ανθεκτικές» από ό,τι προβλεπόταν στις αρχές του περασμένου έτους.

«Οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας μειώνονται τώρα, όπως είχαμε προβλέψει, και θα μειωθούν περαιτέρω το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και μετά», είπε, προσθέτοντας ότι το ρωσικό αργό θα συνεχίσει να αγοράζεται στην Ασία, ειδικά στην Ινδία και την Κίνα.

Όσον αφορά τα ανώτατα όρια τιμών ρωσικών προϊόντων που ενδέχεται να τεθούν σε ισχύ τον επόμενο μήνα, ο Μπιρόλ δήλωσε ότι ανησυχεί για την προσφορά ντίζελ.

«Φαίνεται λίγο πιο περίπλοκο και ελπίζω ότι δεν θα οδηγήσει σε προκλήσεις και στενότητα στις αγορές προϊόντων, ειδικά για το ντίζελ», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια