
Στα ομόλογα και τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών στράφηκαν οι επενδυτές την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το τμήμα παγκόσμιων ερευνών της Bank of America (BofA). Η χαλάρωση των περιορισμών για την πανδημία στην Κίνα και το άνοιγμα της οικονομίας της είχε σαν αποτέλεσμα να εισρεύσουν συνολικά 12,7 δισ. δολάρια σε funds που τοποθετούνται σε ομόλογα και μετοχές στις αναδυόμενες αγορές.
Η εγκατάλειψη της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων από το Πεκίνο έχει καταστήσει μια σειρά από περιουσιακά στοιχεία ελκυστικά για τους επενδυτές, όπως τα εμπορεύματα, οι μετοχές των εξορυκτικών εταιρειών, το συνάλλαγμα και οι αγορές μετοχών σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.
BofA: Το χαρτοφυλάκιο 60/40 επιστρέφει το 2023
Αποτέλεσμα, το Χρηματιστήριο της Σανγκάης να έχει σκαρφαλώσει σε υψηλό πέντε μηνών και αυτό του Χονγκ Κονγκ σε υψηλό έξι μηνών, πριν από τους μεγάλους εορτασμούς για την κινεζική Πρωτοχρονιά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της BofA, συνολικά ανά τον κόσμο οι εισροές στα funds ομολόγων ανήλθαν στα 14,4 δισ. δολάρια, σε αυτά με στόχευση τις μετοχές στα 7,5 δισ. δολάρια, ενώ από 600 εκατ. δολάρια τοποθετήθηκαν σε μετρητά και σε χρυσό.
Μετά από σχεδόν ένα χρόνο τα ευρωπαϊκά funds μετοχών είδαν η πλάστιγγα να γέρνει υπέρ των εισροών. Την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 18 Ιανουαρίου 200 εκατ. δολάρια εισέρευσαν στα εν λόγω funds, για πρώτη φορά μετά από 49 συναπτές εβδομάδες εκροών.
Στη Γηραιά Ήπειρο το θετικό κλίμα εκτός της Κίνας ενισχύει η πτώση των τιμών του φυσικούη αερίου. Το θετικό αυτό κλίμα στις αγορές αποτυπώνεται στον δείκτη «Bull & Bear» ο οποίος έχει αναρριχηθεί σε υψηλό δέκα μηνών στο 3,5.
Ωστόσο η αμερικανική τράπεζα στην ανάλυσή της προειδοποιεί ότι παρά την πρόσφατη αισιοδοξία που έχει κυριέψει τις αγορές και το τέλος κατά πως φαίνεται των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, οι αβεβαιότητες στις αγορές παραμένουν.
Κι αυτό διότι το ενδεχόμενο μια απότομης προσγείωσης της παγκόσμιας οικονομίας είναι παραμονεύει πάντα, την ώρα που η πολιτική ένταση στις ΗΠΑ αναφορικά με το ανώτατο όριο χρέους ανεβάζει τόνους.
«Βρισκόμαστε στην πιο παράδοξη περίοδο του επενδυτικού κύκλου: η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής τελειώνει όμως η χαλάρωσή της είναι ακόμη μακριά, ο υψηλός πληθωρισμός έχει περάσει αλλά η ύφεση δεν έχει ακόμη αρχίσει, το άνοιγμα της Κίνας απέναντι στην ύφεση των ΗΠΑ… Δεν προκαλεί έκπληξη ότι τα παράγωγα στη Wall Street αλλάζουν πιο γρήγορα από τα βίντεο στο TikTok», καταλήγουν οι αναλυτές της BofA.


Latest News

Ποιοι CEO πούλησαν μετοχές αξίας δισ. δολαρίων
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Washington Service, η οποία παρακολουθεί τις αγορές και τις πωλήσεις των ανθρώπων που έχουν πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες

Εβδομαδιαία κέρδη για το πετρέλαιο
Το Brent παραμένει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι

Μεγάλη, έως και επικίνδυνη, η έκθεση των ξένων στις αγορές των ΗΠΑ
H προειδοποίηση που απευθύνει η Deutsche Bank σε όσους έχουν επενδύσει στα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία

Οι ρωγμές από την πολιτική Τραμπ χτίζουν την Ευρώπη ως ασφαλές καταφύγιο
Όλο και περισσότεροι επενδυτές εξετάζουν την Ευρώπη με τρόπο που πραγματικά δεν το είχαν κάνει στο παρελθόν

Ιαπωνία: Δεν παρεμβαίνει για να υποτιμήσει το γεν
Ενδεχόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών ΗΠΑ και Ιαπωνίας

Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές - Σε στάση αναμονής οι επενδυτές
Κλειστές οι αγορές του Χονγκ Κονγκ και της Σιγκαπούρης.

Βουτιά 500 μονάδων για τον Dow, παρέμειναν οι αυξομειώσεις και η αβεβαιότητα
Αστάθεια χαρακτήρισε τις συναλλατές του S&P 500 την Πέμπτη, την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της εβδομάδας στη Wall Street

Από το «σοκ Νίξον» στο «σοκ Τραμπ» - Οι 100 ημέρες που άλλαξαν 100 χρόνια για το δολάριο
Ήρθε το τέλος της κυριαρχίας του δολαρίου, ή απλώς είναι... πολύ σκληρό για να πεθάνει;

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, υποχώρησαν στο τέλος οι πιέσεις
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με μικτά πρόσημα μετά και την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία της Ευρωζώνης αυξάνονται

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης