Μπορεί να δυσκολεύτηκε, αλλά τελικά το ελληνικό χρηματιστήριο εκδήλωσε σήμερα την αντίδραση που χρειαζόταν για να καλύψει μέρος της χθεσινής απώλειας, απορροφώντας τη νευρικότητα που ευλόγως εκδηλώνεται σε αρκετούς τίτλους. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 1,17% στις 979,06 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 77 εκατ. ευρώ, σώζοντας μάλιστα το πρόσημο της εβδομάδας, την οποία έκλεισε με κέρδη 1,10%.

Η αγορά χρειαζόταν τη σημερινή αντίδραση για να ανακόψει την καθοδική ορμή που οδήγησε χτες στο -2,2%, δίνοντας ένα μικρό μήνυμα ότι η πρώτη διόρθωση του 2023 (η χθεσινή) ήταν ένα μικρό διάλειμμα σε μια ανοδική αγορά. Βέβαια, το μήνυμα, για το αν η διόρθωση έχει ακόμη δρόμο μπροστά της ή ολοκληρώθηκε, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και τη Δευτέρα, με τους αγοραστές να έχουν το πρώτο λόγο. Όπως σημειώνουν αρκετοί αναλυτές, σε μια bull market, οι ανοδικές συνεδριάσεις είναι αργές και μακρές, με τις διορθώσεις να είναι βραχείες και έντονες, με αποτέλεσμα να τονώνεται η ρευστότητα η οποία στη συνέχεια ισχυροποιεί την άνοδο.

Διεθνείς πιέσεις

Βέβαια, το κλίμα από τις διεθνείς αγορές δεν βοηθά, δεδομένου του ότι δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που βλέπουν ότι σύντομα θα έρθουν μεγάλες αναταράξεις και στις δύο όχθες του Ατλαντικού. Μπορεί το 2023 να ξεκίνησε στα καλύτερά του για τις ευρωπαϊκές μετοχές, όμως, οι αναλυτές δεν βλέπουν ότι το 2023 θα διατηρήσει ένα ράλι διεύρυνσης των κερδών.

Πάντως, το επόμενο διάστημα, στο επίκεντρο θα παραμείνει ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος θα παρουσιάσει στην επενδυτική κοινότητα τους επιχειρησιακούς στόχους της επόμενης τριετίας, μετά την χθεσινή συνάντησή τους με τον επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ (SSM) Αντρέ Ενρία στην Αθήνα. Άλλωστε, ο κλάδος έχει συγκεντρώσει και τις περισσότερες θετικές εκτιμήσεις από ξένους αναλυτές, οι οποίοι επιβεβαιώνουν ότι έχει γυρίσει σελίδα, τόσο θεμελιωδώς όσο και μετοχικά.

Σε επίπεδο τίτλων το +12,43% του Ελλάκτωρ ξεχώρισε, ενώ ισχυρά ήταν τα κέρδη σε Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank, Σαράντη, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, ΟΛΠ και Πειραιώς. Θετικά έκλεισαν Λάμδα, Βιοχάλκο, Εθνική, Autohellas, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Quest, Alpha Bank, Coca Cola και Motor Oil, ενώ αρνητικά ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών