Πάνω από το 40% του κάστανου στην Πέλλα καταστράφηκε από την ασθένεια της φαιάς σήψης, η οποία προσβάλει τους καρπούς καθιστώντας τους μη εμπορεύσιμους, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να υποστούν σημαντικές απώλειες στο εισόδημά τους, που ξεπερνά τα 500 ευρώ ανά στρέμμα.

Η ασθένεια Φαιά σήψη, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί ακόμα και κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης, δηλαδή σε μεταγενέστερο στάδιο από αυτό της συγκομιδής, προκάλεσε μεγάλο πρόβλημα στη διάθεση του προϊόντος στο εξωτερικό, καθώς οι συγκομισθέντες καρποί δεν ήταν πλέον εμπορεύσιμοι για διάθεση στους καταναλωτές.

Πέλλα: Απώλειες μετρούν και οι αχλαδοπαραγωγοί

Σύμφωνα με στοιχεία για την παραγωγή και τις τιμές του προϊόντος από αναγνωρισμένες Ομάδες Παραγωγών της ΠΕ Πέλλας, καταγράφεται πτώση, σε ποσοστό περίπου 40% – 50%   των τιμών πώλησης και των ποσοτήτων που διατέθηκαν στην αγορά σε σχέση με την προηγούμενη τριετία (2019-2020- 2021).

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, απώλεια εισοδήματος για τους καστανοπαραγωγούς εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 500 ευρώ ανά στρέμμα.

Να σημειωθεί ότι η καλλιεργούμενη έκταση με καστανιές στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, είναι 9.222 στρέμματα, σύμφωνα με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2022.

Την οικονομική ενίσχυση των καστανοπαραγωγών που επλήγησαν από την καταστροφική αυτή ασθένεια ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά, ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας .κ. Ιορδάνης Τζαμτζής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΕΕ: Οι «μαύρες» και οι «γκρίζες» αθέμιτες εμπορικές πρακτικές – Τα κύρια ευρήματα
AGRO |

Οι «μαύρες» και οι «γκρίζες» αθέμιτες εμπορικές πρακτικές – Τα κύρια ευρήματα

Ως μέρος των προτάσεών της για την ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα τροφίμων, η Κομισιόν θα προτείνει νέους κανόνες για τη διασυνοριακή επιβολή κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών