
Η πράσινη ενεργειακή μετάβαση πρέπει να αποτελέσει το νέο όραμα της Ελλάδας.
Και ένα επιστημονικό αλφαβητάρι όπως το βιβλίο «25 +1 ερωτήσεις για την ενεργειακή κρίση» που συνέγραψε ο διεθνής δικηγόρος και διδάκτωρ Συγκριτικού Συνταγματικού Δικαίου, Ορέστης Ομράν μπορεί να δώσει το έναυσμα για τη συστράτευση του πολιτικού κόσμου, της κοινωνίας και της επιχειρηματικής κοινότητας προς τον σχεδιασμό αυτού του νέου εθνικού στόχου.
Έμπειρος δικηγόρος στα θέματα της ενέργειας, των κατασκευών και τραπεζών καθώς συμβουλεύει επιχειρήσεις αλλά και χώρες σε ζητήματα κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε. πέτυχε μέσα από το βιβλίο των εκδόσεων «Ι. Σιδέρης» να απλουστεύσει και να τεκμηριώσει επιστημονικά τις άγνωστες τεχνικές έννοιες που όλοι μας συναντάμε στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.


Το όραμα
Στο κατάμεστο χθες αμφιθέατρο της Εθνικής Πινακοθήκης, για το βιβλίο και τον συγγραφέα μίλησαν εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής και πολιτικής κοινότητας, των τραπεζών και του επιχειρηματικού κόσμου. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Φιλιππίδης.
Πρώτος ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος χαρακτήρισε το βιβλίο ως «ένα αλφαβητάρι που πιάνει από το χέρι τον αναγνώστη και τον πάει στράτα, στρατούλα στα πράγματα της ενέργειας. Έχει τεκμηριωμένη επιστημονική προσέγγιση και ο συγγραφέας διακρίνεται από το ταλέντο της αφήγησης της ενεργειακής κρίσης».
Ο κ. Μανιάτης στάθηκε στις τέσσερις τελευταίες ερωτήσεις και απαντήσεις που κατέγραψε ο Ορέστης Ομράν και αφορούσαν στις έρευνες των υδρογονανθράκων, τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, την εξοικονόμηση και το ενεργειακό μέλλον της χώρας. Περιέγραψε έργα που ξεκίνησαν να σχεδιάζονται πριν από 10 χρόνια και υλοποιούνται σήμερα: Ο νόμος και οι διαγωνισμοί για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων, το FSRU Αλεξανδρούπολης, ο αγωγός IGB, τα προγράμματα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» και η στρατηγική ενεργειακή συμμαχία με το Ισραήλ.
«Το νέο όραμα της Ελλάδα πρέπει να σχεδιαστεί από τώρα ώστε την επόμενη 10ετία να γίνει πραγματικότητα», είπε ο πρώην υπουργός Ενέργειας και το προσδιόρισε: «Η πράσινη μετάβαση αλλά και η δημιουργία ενός εθνικού cluster παραγωγής πράσινων προϊόντων και παροχής πράσινων υπηρεσιών ώστε να γίνουμε εξαγωγείς φωτοβολταϊκών πάνελ, ανεμογεννητριών, μπαταριών, καλωδίων και σωληνώσεων. Πρόκειται για δραστηριότητες που δίνουν υπεραξία στην ελληνική οικονομία. Είναι πατριωτική υποχρέωση συμπολίτευση και αντιπολίτευση να σχεδιάσουν μαζί αυτό το όραμα»
Η ενότητα
Το λόγο πήρε στη συνέχεια η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η Αλεξάνδρα Σδούκου συμφώνησε με το όραμα που περιέγραψε ο κ. Μανιάτης: «Η Ελλάδα δίνει σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας μία κοσμοπολιτική εικόνα. Ξέρουμε όλοι τι πρέπει να κάνουμε. Η ενεργειακή κρίση μας έχει κάνει πιο ώριμους και έχουμε μονιάσει. Αν ενώσουμε τις δυνάμεις όλοι, τότε αυτή η χώρα μπορεί να κάνει θαύματα».
Η γενική γραμματέας του υπουργείου αναφέρθηκε στις ερωτήσεις του βιβλίου του κ. Ομράν και σημείωσε πως η Ελλάδα πέτυχε την ενεργειακή ασφάλεια μέσα από έργα όπως ο διπλασιασμός της χωρητικότητας σε LNG της Ρεβυθούσας.
Αλλά και στα χρηματοδοτικά μέσα που διαθέτει η χώρα για το όραμα της πράσινης μετάβασης: Οι πόροι του RRF, το νέο ΕΣΠΑ, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.
Κοινός επιχειρησιακός σχεδιασμός
Η τρίτη ομιλητής ήταν η υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδας Χριστίνα Παπακωνσταντίνου.
Υιοθέτησε τον χαρακτηρισμό του κ. Μανιάτη για το βιβλίο «αλφαβητάρι» και τον συμπλήρωσε με τον προσδιορισμό «επιστημονικό». «Πρόκειται για ένα επιστημονικό αλφαβητάρι», κατέληξε η υποδιοικήτρια της ΤτΕ.
Η κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε πως «τα χαρακτηριστικά της ενεργειακής κρίσης είναι δυναμικά. Είναι εν εξελίξει», τόνισε και επισήμανε τις αρνητικές επιπτώσεις στον πληθωρισμό, τις τιμές των αγαθών αλλά και περιέγραψε στην ισορροπία που καλείται να κρατήσει η νομισματική πολιτική.
Τόνισε πως τα κράτη μέλη λαμβάνουν άμεσα μέτρα αλλά «χρειάζονται και μακροπρόθεσμα». Συνέστησε για τα μακροχρόνια μέτρα πως πρέπει να αντιμετωπίζουν και την ενεργειακή κρίση και την κλιματική αλλαγή: «Είναι επιβεβλημένη η πράσινη ενεργειακή μετάβαση και οι μεταρρυθμίσεις, όπως η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ».
Αναφερόμενη στις επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής στο κόστος της πράσινης μετάβασης υπογράμμισε πως χρειάζεται «συνδυαστική δράση, δημοσιονομική και ιδιωτική».
Και συμπλήρωσε: «Η πράσινη μετάβαση είναι ένα κοινό όραμα και χρειάζεται κοινός επιχειρησιακό σχεδιασμός».
Ενεργειακή δημοκρατία
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας με την τοποθέτηση του για το βιβλίο του Ορέστη Ομράν άνοιξε το θέμα της πρόσβασης των μικρών επιχειρήσεων στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αλλά και στα χρηματοδοτικά μέσα για την πράσινη μετάβαση: «Η ενεργειακή κρίση πλήττει τη βιομηχανία αλλά πλήττει και το εμπόριο. Και το εμπόριο δεν έχει πρόσβαση στις κρατικές ενισχύσεις».
Υπενθύμισε πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι 720.000 στην Ελλάδα και απασχολούν 2,1 εκατομμύρια εργαζομένους: «Οι 680.000 είναι μικρές με προσωπικό από 0 έως 9 άτομα και δεν μπορούν να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά προγράμματα από τις τράπεζες».
Έφερε ως αντιδιαστολή με την ελληνική πραγματικότηα τα μέτρα ενίσχυσης που ανακοίνωσε στη Γαλλία ο Μακρόν.
«Ανακύπτει ένα τεράστιο ζήτημα ενεργειακής δημοκρατίας», τόνισε ο κ. Καρανίκας.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ μιλώντας για το περιεχόμενο του βιβλίου ευχαρίστησε τον συγγραφέα του: «Είναι σύμμαχος των μικρομεσαίων εμπόρων. Μας βοηθά να χτίσουμε λόγο για τα ζητήματα της ενεργειακής κρίσης και της πράσινης μετάβασης», εξήγησε.
Πολιτική γενναιότητα
Ο Ορέστης Ομράν αφού ευχαρίστησε τον εκδοτικό οίκο «Ι. Σιδέρης», είπε πως «αποφάσισα να γράψω το βιβλίο αποφεύγοντας να γράψω ένα απρόσωπο ακαδημαϊκό σύγγραμμα. Κι αυτό γιατί τις έννοιες αυτές της κρίσης πολύ λίγοι προσπάθησαν να τις εξηγήσουν με απλό τρόπο».
Ο ίδιος τοποθετήθηκε στα μηνύματα των προσκεκλημένων του για την παρουσίαση του βιβλίου: «Η πολιτική γενναιότητα σε συνδυασμό με την τεχνοκρατική γνώση θα μας παρέχουν ένα ασφαλές ενεργειακό μέλλον».


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ