
Στην κατάρτιση των επιχειρησιακών στόχων της επόμενης τριετίας που θα παρουσιάσουν τις επόμενες εβδομάδες στην επενδυτική κοινότητα θα επικεντρωθούν οι τραπεζικές διοικήσεις μετά την χθεσινή συνάντησή τους με τον επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ (SSM) Αντρέ Ενρία στην Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση ήταν εφ΄ όλης της ύλης και πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα.
Από ελληνικής πλευράς επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων η σημαντική πρόοδος που έχει συντελεστεί στο μέτωπο των κόκκινων δανείων με την επιστροφή των δεικτών καθυστερήσεων σε μονοψήφια επίπεδα για πρώτη φορά από το 2011, αλλά και οι ισχυρές επιδόσεις του κλάδου σε επίπεδο κερδοφορίας.
Mη συστημικές τράπεζες: Big bang προ των πυλών
Διανομή μερίσματος
Επί τάπητος τέθηκε και το ζήτημα της διανομής μερίσματος για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της ελληνικής οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για να μην φέρει αντιρρήσεις σε αυτό ο SSM, θα πρέπει να πειστεί από τα στοιχεία ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να πετύχουν στις επόμενες χρήσεις κέρδη ικανά για τη διατήρηση των δεικτών κεφαλαιακής τους επάρκειας σε υψηλά επίπεδα.
Στο πλαίσιο αυτό, οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του 2022 τον ερχόμενο μήνα, τα οποία θα συνοδευθούν από τα business plans της περιόδου 2023 – 2026.
Σημειώνεται ότι στη διανομή μερίσματος στοχεύουν εφέτος Eurobank και Εθνική Τράπεζα, ενώ Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς θα το επιχειρήσουν του χρόνου.
«Ο επόπτης θέλει να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες έχουν πλεόνασμα κεφαλαίων για την αντιμετώπιση των κινδύνων. Ταυτόχρονα όμως αντιλαμβάνεται την ανωμαλία της μηδενικής επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους για τόσα πολλά χρόνια» υπογραμμίζει τραπεζική πηγή.
«Δόθηκαν κατευθύνσεις και με βάση αυτές θα κινηθούμε για το σχεδιασμό της στρατηγικής μας από εδώ και στο εξής» αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι.
Τι συζητήθηκε
Σημειώνεται ότι η συνάντηση έγινε στην Τράπεζα της Ελλάδος παρουσία του διοικητή της Γιάννη Στουρνάρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της νομισματικής αρχής, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν η σημερινή κατάσταση και οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, ιδιαιτέρως δε το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και η επιτακτική ανάγκη για την επίτευξη του στόχου της μείωσής τους.
Ο κ. Ενρία συναντήθηκε και με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος υπογράμμισε τη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών με την υποστήριξη του προγράμματος «Ηρακλής», τη σημαντική αύξηση των καταθέσεων και τη βελτίωση των ισολογισμών τους.
Τόνισε, επίσης, την αναγκαιότητα οι τράπεζες, με πρωτοβουλίες τους, να αποφύγουν τη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων εξαιτίας της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης και του υψηλού, διεθνώς, πληθωρισμού.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του SSM αναγνώρισε τη σημαντική βελτίωση της ανθεκτικότητας των ελληνικών τραπεζών τα τελευταία χρόνια.


Latest News

Το στοίχημα της Lavipharm με την κάνναβη – Προς νέες εξαγορές και επενδύσεις
Τι ανέφερε η διοίκηση της Lavipharm για την πορεία της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Τι μέρισμα θα προτείνει στους μετόχους

Γιατί τελικά οι Έλληνες αγαπούν τις πολωνικές αλυσίδες - Η «μάχη» Pepco-Sinsay στην ελληνική αγορά
Ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή, που εδώ και τρία χρόνια έχει δώσει ώθηση σε Pepco και Sinsay

Τι φέρνει το «T» δίπλα στην Cosmote – Οι συνέργειες που… ξεκλειδώνουν
H «νέα» Cosmote Telekom αναμένεται να έχει ως προίκα τις δεκάδες διεθνείς συνεργασίες που κουβαλά το brand Telekom, σαν διεθνής τηλεπικοινωνιακός πάροχος

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο

Morgan Stanley: Επιβεβαιώνει την τιμή στόχο της Metlen στα 48 ευρώ
Κατά την Morgan Stanley η συνολική παραγωγή ενέργειας των 3,1 TWh παρουσίασε αύξηση 22% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο

AXIA: Ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες - Οι νέες τιμές στόχοι [γραφήματα]
Στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών εστιάζει ανάλυση της ΑΧΙΑ - Τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους επενδυτές

Optima Bank για AKTOR Group: «Νέος παίκτης… με εμπειρία – Ήρθε για να μείνει»
O όμιλος AKTOR είναι ένα κορυφαίο και διαφοροποιημένο κατασκευαστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, με σημαντική και αναπτυσσόμενη παρουσία στην ΝA Ευρώπη, σημειώνει η Optima Bank