Διαδηλώσεις στη Στοκχόλμη το Σάββατο κατά της Τουρκίας και της αίτησης της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια των οποίων διαδηλωτές έκαψαν αντίγραφο του Κορανίου, αύξησαν απότομα τις εντάσεις με την Άγκυρα, τη στιγμή που η σκανδιναβική χώρα χρειάζεται την υποστήριξη της Τουρκία για να γίνει μέλος της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Τουρκία: Σε κρίσιμο σημείο οι σχέσεις της Άγκυρας με το ΝΑΤΟ

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την άθλια επίθεση εναντίον του ιερού μας βιβλίου. Η έγκριση αυτής της αντι-ισλαμικής πράξης, η οποία στοχεύει τους μουσουλμάνους και προσβάλλει τις ιερές αξίες μας, υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης είναι εντελώς απαράδεκτη», δήλωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ακροδεξιός έκαψε το Κοράνι

Η ανακοίνωσή του εκδόθηκε αφού ένας αντιμεταναστευτικός πολιτικός του ακροδεξιού περιθωρίου έκαψε ένα αντίγραφο του Κορανίου κοντά στην τουρκική πρεσβεία. Το τουρκικό υπουργείο κάλεσε τη Σουηδία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα κατά των δραστών και κάλεσε όλες τις χώρες να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα κατά της ισλαμοφοβίας.

Μια ξεχωριστή διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε στην πόλη για την υποστήριξη των Κούρδων και κατά της υποψηφιότητας της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Μια ομάδα φιλοτουρκικών διαδηλωτών πραγματοποίησε επίσης συγκέντρωση έξω από την πρεσβεία. Και οι τρεις εκδηλώσεις είχαν άδεια της αστυνομίας.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Σουηδίας δήλωσε ότι δεν μπορούσε να σχολιάσει άμεσα.

Το κάψιμο του Κορανίου πραγματοποιήθηκε από τον Ράσμους Παλούνταν, ηγέτη του δανέζικου ακροδεξιού πολιτικού κόμματος «Σκληρή Γραμμή». Ο Παλούνταν, ο οποίος έχει επίσης σουηδική υπηκοότητα, έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν αρκετές διαδηλώσεις στις οποίες έκαψε το Κοράνι.

Στην άδεια που έλαβε από την αστυνομία, αναφέρει ότι η διαμαρτυρία του πραγματοποιήθηκε κατά του Ισλάμ και κατά της προσπάθειας του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, όπως την αποκάλεσε, να επηρεάσει την ελευθερία της έκφρασης στη Σουηδία.

Το αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η Σουηδία και η Φινλανδία ζήτησαν πέρυσι να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και τα 30 κράτη μέλη πρέπει να εγκρίνουν τις αιτήσεις τους. Η Τουρκία έχει πει ότι η Σουηδία ειδικότερα πρέπει πρώτα να λάβει μια πιο ξεκάθαρη στάση απέναντι σε αυτούς που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες, κυρίως Κούρδους μαχητές και μια ομάδα που κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε ενάντια στην υποψηφιότητα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Κούρδους, οι ομιλητές στάθηκαν μπροστά από ένα μεγάλο κόκκινο πανό που έγραφε «είμαστε όλοι PKK», αναφερόμενοι στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν που είναι εκτός νόμου στην Τουρκία, τη Σουηδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ άλλων χωρών.

«Θα συνεχίσουμε να αντιτιθέμεθα στην αίτηση της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ», δήλωσε στο Reuters ο Τόμας Πέτερσον, εκπρόσωπος της Συμμαχίας κατά του ΝΑΤΟ και ένας από τους διοργανωτές της διαδήλωσης.

Η αστυνομία δήλωσε ότι η κατάσταση ήταν ήρεμη και στις τρεις διαδηλώσεις.

Ακυρώθηκε η επίσκεψη του Σουηδού υπουργού Άμυνας στην Άγκυρα

Νωρίτερα το Σάββατο, η Τουρκία δήλωσε ότι λόγω της έλλειψης μέτρων για τον περιορισμό των διαδηλώσεων ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψη του Σουηδού υπουργού Άμυνας στην Άγκυρα.

«Σε αυτό το σημείο, η επίσκεψη του Σουηδού υπουργού Άμυνας Παλ Γιόνσον στην Τουρκία στις 27 Ιανουαρίου έχει καταστεί άνευ νοήματος. Έτσι ακυρώσαμε την επίσκεψη», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Ο Γιόνσον δήλωσε ξεχωριστά ότι ο ίδιος και ο Ακάρ συναντήθηκαν την Παρασκευή κατά τη διάρκεια της συνάντησης δυτικών συμμάχων στο Ράμσταϊν της Γερμανίας, όπου οι δύο αποφάσισαν να αναβάλουν την προγραμματισμένη συνάντηση.

Ο Ακάρ δήλωσε ότι είχε συζητήσει με τον Ερντογάν την έλλειψη μέτρων για τον περιορισμό των διαδηλώσεων κατά της Τουρκίας στη Σουηδία και είχε μεταφέρει την αντίδραση της Άγκυρας στον Τζόνσον στο περιθώριο της συνεδρίασης της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας.

«Είναι απαράδεκτο να μην γίνει κάποια κίνηση ή να μην αντιδράσουμε σε αυτές (τις διαμαρτυρίες). Έπρεπε να γίνουν τα απαραίτητα πράγματα, να ληφθούν μέτρα», δήλωσε ο Ακάρ, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας είχε ήδη καλέσει την Παρασκευή τον πρεσβευτή της Σουηδίας για τις προγραμματισμένες διαδηλώσεις.

Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέγραψαν τριμερή συμφωνία με την Τουρκία το 2022 με στόχο να ξεπεράσουν τις αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Η Σουηδία λέει ότι έχει εκπληρώσει το δικό της μέρος του μνημονίου, αλλά η Τουρκία απαιτεί περισσότερα, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης 130 ατόμων που θεωρεί τρομοκράτες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ ήρθε για να γίνει κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

«Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, αλλά χωρίς αυταπάτες» , λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Νικος Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες», ενώ το περιβάλλον για ελληνοτουρκικό διάλογο δεν ήταν ευνοϊκό

Γερμανία: Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» – «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»
Επικαιρότητα |

Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» - «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»

Παρά την επισφαλή κατάσταση στη μετά Άσαντ Συρία, Δεξιά και Ακροδεξιά στη Γερμανία υπερθεματίζουν προεκλογικά για την άμεση επιστροφή Σύρων προσφύγων, με φόντο την ευρωπαϊκή υποκρισία