Σχέδιο προκειμένου να αποσοβηθεί η διαφαινόμενη κρίση σχετικά με το ανώτατο όριο του χρέους στις Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζει μια δικομματική ομάδα αμερικανών βουλευτών,  ανέφερε κορυφαίος Ρεπουμπλικανός, υπογραμμίζοντας ότι μελετάται το ενδεχόμενο το όριο αυτό να ορίζεται στο εξής ως ποσοστό του ΑΕΠ και όχι σε απόλυτο νούμερο.

Η πρόταση θα αντικαταστήσει το τρέχον ανώτατο όριο του ομοσπονδιακού χρέους της Ουάσιγκτον – που επί του παρόντος ορίζεται στα 31,4 τρισεκατομμύρια δολάρια – με έναν κανόνα που θα περιορίσει το χρέος σε ένα ποσοστό της εθνικής οικονομικής παραγωγής, δήλωσε ο Μπράιαν Φιτζπάτρικ, ο Ρεπουμπλικανός συμπρόεδρος της μετριοπαθούς Ομάδας Επίλυσης Προβλημάτων.

Ο Φιτζπάτρικ -μιλώντας στο Fox News Sunday με τον συμπροέδριο των Δημοκρατικών της ίδια επιτροπής Τζος Γκότχαϊμερ- είπε ότι ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι θα αναλάβει την ηγεσία στις διαπραγματεύσεις με τον Λευκό Οίκο για το ανώτατο όριο του χρέους. Αλλά αυτός και ο Γκοτχάιμερ προχωρούν σε κάποιες τροποποιήσεις για να βοηθήσουν στην αποφυγή μιας κρίσης.

«Θα προσφέρουμε απλώς μια πιθανή λύση κατασκευής γέφυρας», είπε ο Φιτζπάτρικ.

Ρουμπίνι: Η μάχη για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ είναι «οικονομική καταστροφή»

Τα έκτακτα μέτρα

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ την Πέμπτη πλησίασε το νόμιμο όριο δανεισμού της. Το Υπουργείο Οικονομικών προειδοποίησε ότι τα έκτακτα μέτρα διαχείρισης μετρητών θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην κυβέρνηση να πληρώσει όλους τους λογαριασμούς της μέχρι τις αρχές Ιουνίου, οπότε το έθνος θα μπορούσε να κινδυνεύσει να μην εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, συμπεριλαμβανομένων των χρεογράφων του.

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτή την κρίσιμη προθεσμία για να επιβάλουν περικοπές δαπανών, ενώ ο Λευκός Οίκος έχει πει ότι δεν πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις για την άρση του ορίου χρέους. Η στενή πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή έχει δώσει τεράστια επιρροή στις πιο σκληροπυρηνικές φωνές του κόμματος.

«Παζάρι»

Τα χρέη της Ουάσιγκτον ισοδυναμούν επί του παρόντος με περίπου το 125% της παραγωγής ενός έτους σε ολόκληρη την οικονομία των ΗΠΑ. Ο Φιτζπάτρικ είπε ότι η πρόταση για την οποία συνεργάζεται με τον Γκότχαϊμερ θα επιβάλει περικοπές προϋπολογισμού στην Ουάσιγκτον εάν ο ομοσπονδιακός δανεισμός υπερβαίνει ένα καθορισμένο μερίδιο της οικονομικής παραγωγής. Δεν είπε ωστόσο ποια θα είναι αυτό το ποσοστό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι από τις λίγες χώρες που θέτουν νόμιμο όριο δανεισμού.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή ότι θα «συζητήσει» για το χρέος των ΗΠΑ με τον ΜακΚάρθι, ο οποίος είπε ότι θα καθίσει με τον πρόεδρο για να μελετήσουν μια «υπεύθυνη» αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους.

Ο Λευκός Οίκος υπογραμμίζει ότι η αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, ορισμένοι Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένου του Γκότχαϊμερ, καθώς και εξέχοντες μετριοπαθείς Δημοκρατικοί, όπως ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζο Μάντσιν, έχουν πει ότι η κυβέρνηση πρέπει να συμμετάσχει σε μια διαπραγμάτευση για το ανώτατο όριο του χρέους.

Το 2011 , μια αντιπαράθεση για το ανώτατο όριο χρέους οδήγησε την  Standard & Poor’s να μειώσει την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, και η αποτυχία εξεύρεσης λύσης αυτή τη φορά θα μπορούσε να αναστατώσει τις παγκόσμιες αγορές και να προκαλέσει οικονομική ύφεση.

Ο Μπάιντεν φιλοξενεί τους Δημοκρατικούς ηγέτες του Κογκρέσου στον Λευκό Οίκο την Τρίτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως