Διττή εικόνα, με αυξήσεις αλλά και μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών, εμφανίζει η κυβερνητική πολιτική για το επόμενο διάστημα σε ό,τι αφορά την επιβάρυνση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους.

Η πρώτη εικόνα περιλαμβάνει την αύξηση κατά 9,6% (εντός του 2023) στις ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών, ως αποτέλεσμα των πληθωριστικών πιέσεων, ενώ παραλλήλως η κυβέρνηση – ως ελάφρυνση – σχεδιάζει την κατάργηση της μηνιαίας εισφοράς των 10 ευρώ υπέρ ανεργίας.

Η δεύτερη εικόνα περιέχει την ελάφρυνση των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες το 2023, αλλά και τον προγραμματισμό νέας – σταδιακής – μείωσης κατά 3 έως 4 ποσοστιαίες μονάδες σε βάθος τετραετίας, αρχής γενομένης από το 2024.

Οι ανακοινώσεις

Η κυβέρνηση διά του υπουργού Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη επιβεβαιώνει ενδεχόμενο νέων μειώσεων στις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ οι τελικές ανακοινώσεις αναμένεται να συμπεριληφθούν στο προεκλογικό πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος.

Η περαιτέρω μείωση των εισφορών κατά 3 έως 4 ποσοστιαίες μονάδες (σε βάθος τετραετίας) συναρτάται άμεσα με την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, που θα βοηθήσει στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής και στην καταπολέμηση της «μαύρης» εργασίας. Η αρχή του νέου προγράμματος τοποθετείται στο 2024.

Στο μεταξύ εντός του 2023 εκκρεμεί επιπλέον μείωση κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες, ως υπόλοιπο από την προηγούμενη κυβερνητική δέσμευση για μείωση των εισφορών κατά πέντε μονάδες το διάστημα από 2019 έως 2023.

Η αύξηση

Στο μεταξύ, το 2023 δεν θα φέρει μόνο αυξήσεις στις συντάξεις, αλλά και επιβαρύνσεις λόγω της αύξησης των εισφορών για περίπου 1,2 εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Η αύξηση προσδιορίζεται στο 9,6% – όσο δηλαδή και ο ετήσιος πληθωρισμός του 2022 – ενώ η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους να ελαφρύνει την τελική επιβάρυνση και να περιορίσει τις έντονες αντιδράσεις που διατυπώνονται από τους φορείς των επαγγελματιών. Στην κατεύθυνση αυτή εξετάζεται το ενδεχόμενο κατάργηση της εισφοράς υπέρ της ανεργίας που καταβάλλουν οι συγκεκριμένες κατηγορίες μη μισθωτών.

Επιλογή

Η τελική απόφαση θα ληφθεί το επόμενο διάστημα καθώς οι εισφορές του μηνός Ιανουαρίου θα πρέπει να καταβληθούν έως το τέλος Φεβρουαρίου και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία που θα τους ακολουθεί σε όλη τη διάρκεια του 2023.

Ο υπουργός Εργασίας υπεραμύνεται της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης (νόμος 4670/2020) που προβλέπει την αύξηση των εισφορών, καθώς «δίνει την ευκαιρία στους ασφαλισμένους μη μισθωτούς να αυξήσουν το τελικό ποσό της σύνταξής τους». Οι οργανώσεις των επαγγελματιών και αγροτών αντιδρούν στην αύξηση, ενώ το υπουργείο Εργασίας θεωρεί πως «είναι άδικο οι ελεύθεροι επαγγελματίες να πληρώνουν λιγότερες εισφορές από αυτές που αντιστοιχούν στους μισθωτούς που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό».

Οι εισφορές έχουν μειωθεί κατά 4,4 μονάδες τα τελευταία χρόνια και υπολείπονται 0,6 ώστε να ολοκληρωθεί η μείωση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με τον κυβερνητικό στόχο.

«Καλύτεροι μισθοί» για όλους την επόμενη τετραετία

Η βελτίωση των αμοιβών εντός της επόμενης τετραετίας θα είναι η κεντρική επιδίωξη του κυβερνητικού κόμματος, εφόσον κερδίσει τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.Το έναυσμα έδωσε προσωπικά ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης προσδιορίζοντας «τους καλύτερους μισθούς» ως έναν από τα βασικά στοιχήματα της επόμενης τετραετίας, αρχής γενομένης από την αναμενόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού την άνοιξη.Ο κ. Μητσοτάκης ταυτοχρόνως «έφερε» πιο κοντά την ισχύ του νέου κατώτατου μισθού στις αρχές Απριλίου αντί της 1ης Μαΐου, όπως αρχικώς είχε προσδιορισθεί.

Χρονοδιάγραμμα

Για τον λόγο αυτόν το υπουργείο Εργασίας έφερε στη Βουλή τροπολογία με την οποία προσαρμόζεται στο νέο χρονοδιάγραμμα η διαδικασία καθορισμού των νέων κατώτατων ορίων.Πάντως, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης μιλώντας στη Βουλή αναφέρθηκε στην κυβερνητική πρόθεση «για σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού», ενώ αιτιολόγησε τη συντόμευση της ισχύος του κατά έναν μήνα με το γεγονός ότι έχει διευρυνθεί η τουριστική περίοδος, η οποία ξεκινά πλέον στις αρχές Απριλίου.Το νέο αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για την επίσπευση της εκκίνησης και της διεξαγωγής της διαδικασίας καθορισμού του κατώτατου μισθού για το 2023 περιλαμβάνει τα εξής: Αποστολή της πρόσκλησης προς εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς για τη σύνταξη έκθεσης έως τις 20 Ιανουαρίου. Η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης ολοκληρώνονται έως την 3η Φεβρουαρίου 2023.Διαβίβαση του υπομνήματος από την Επιτροπή Συντονισμού προς τους κοινωνικούς εταίρους, όπως και η πρόσκληση για προφορική διαβούλευση έως τη 10η Φεβρουαρίου 2023. Αποστολή των υπομνημάτων καθώς και της έκθεσης των φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) έως την 20ή Φεβρουαρίου και ολοκλήρωση του πορίσματος διαβούλευσης από το ΚΕΠΕ έως την 28η Φεβρουαρίου.Το Υπουργικό Συμβούλιο θα λάβει την τελική απόφαση το αργότερο έως τη 10η Μαρτίου και ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός θα τεθεί σε ισχύ την 1η Απριλίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Φορολογία Eιδήσεις |

Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα

Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.