Η πρεμιέρα των θεματικών “ανακρίσεων” των δημοσιογράφων προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε αποκλειστικό περιεχόμενο την οικονομία και η σχεδόν τρίωρη σχεδόν συνέντευξη τύπου έβγαλε τις εξής δύο σημαντικές ειδήσεις: 1. Παράθυρο για νέες μειώσεις  φόρων στην 4ετία και 2. Μείωση εισφορών. Επιβεβαίωσε επίσης το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο το οποίο θα εφαρμοστεί από το 2024, προαναγγέλοντας αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο.

Χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά του ο πρωθυπουργός, έδωσε ένα στίγμα των παρεμβάσεων σε βάθος τετραετίας, οι οποίες θα είναι πάντα σύμφωνες με τα οικονομικά περιθώρια. Δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί ένα πακέτο παρεμβάσεων πριν τις εκλογές της άνοιξης, όχι όμως, νωρίτερα από τα τέλη Φεβρουαρίου. Σκιαγράφησε το πρόγραμμα της επόμενης θητείας, η οποία θα έχει στόχο την αύξηση των μισθών, την λήψη μόνιμων μειώσεων των  φόρων και η υπερασπίστηκε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για τη στήριξη των πολιτών.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για μείωση φόρων

Αν καλούσε κάποιος πολίτης τον πρωθυπουργό  στο τηλέφωνο και τον ρωτούσε ποιο είναι το νούμερο ένα πρόβλημα των νοικοκυριών θα ήταν η ακρίβεια. Με απασχολεί η ακρίβεια, απάντησε σε σχετική ερώτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου, συμπληρώνοντας ότι είναι το νο1 πρόβλημα των οικογενειών. Υπάρχει πρόβλημα εισαγόμενης ακρίβειας. Είμαστε μπροστά σε πρωτοφανείς πληθωριστικές πιέσεις αλλά έχουμε πάρει πολλά μέτρα για να περιορίσουμε τις συνέπειες για το διαθέσιμο εισόδημα.

Μείωση φόρων

Η αποκλιμάκωση των φόρων για την επόμενη τετραετία εφόσον μας εμπιστευτεί ο λαός θα είναι βάσει των οικονομικών περιθωρίων, είπε ο πρωθυπουργός. Η προσωρινή μείωση των έμμεσων φόρων προσωπικά δεν με βρίσκει σύμφωνο, επισήμανε, γιατί χώρες που το εφάρμοσαν και έχασαν έσοδα, αλλά και δεν έφτασε η μείωση στον καταναλωτή. Aφησε ένα «παράθυρο» για κάποιες παρεμβάσεις, λέγοντας ότι θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά η όποια μείωση φόρων πάντα στα περιθώρια που αφήνει η Οικονομία της χώρας.

Μείωση του εργοδοτικών εισφορών

Θετικά απάντησε ο πρωθυπουργός στη μείωση του μισθολογικού βάρους. «Ναι, είναι στις προθέσεις μας η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Θα μιλήσουμε πιο αναλυτικά στην παρουσίαση του προγράμματός μας», είπε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Όταν δεν διακινδυνεύεται η σταθερότητα προχωράμε σε προσωρινά, στοχευμένα μέτρα. Προσωρινό μέτρο είναι και η έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.

Nέα μέτρα στήριξης

Τα δεδομένα για τον κρατικό προϋπολογισμό δεν θα τα έχουμε πριν το τέλος Φεβρουαρίου, είπε ο πρωθυπουργός. «Πριν σπεύσουμε να μιλήσουμε για το επόμενο ή μεθεπόμενο μέτρο της κυβέρνησης να πατήσουμε το pause και να δούμε τις ήδη σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί. Όπως για παράδειγμα το Market Pass», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτοσυγκράτηση και υπομονή, είμαστε αισιόδοξοι. Αν κάτι με έχει διδάξει η ζωή αυτά τα τρισίμησι χρόνια είναι ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», αναφερόμενος στις πολλαπλές κρίσεις.

Νέο μισθολόγιο για το Δημόσιο

«Θα έχουμε και νέο ενιαίο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων το 2024», ενημέρωσε ο πρωθυπουργός.

Για τις συντάξεις

Όσον αφορά την προοπτική άμεσης επιστροφής αναδρομικών για επικουρικές και δώρα σε όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο στις 350.000 που κατέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια, ο κ. Μητσοτάκης είπε δεν έχει συμπληρωθεί ακόμη ούτε ο πρώτος μήνας εκτέλεσης του προϋπολογισμού και δεν θα είναι σε θέση ως οικονομικό επιτελείο να έχουν μία καλύτερη εικόνα για τα δημοσιονομικά δεδομένα πριν από τον μήνα Φεβρουάριο. Είπε ως εκ τούτου πως αυτή είναι μια συζήτηση πρόωρη και αδικεί την έκταση των παρεμβάσεων που δρομολογούνται αυτή τη στιγμή που μιλάμε.

Τιμές στα ράφια και αισχροκέρδεια

Αναφέρθηκε στις σημαντικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, υπογραμμίζοντας ότι έχει υπάρξει μια συγκράτηση στις τιμές των καυσίμων και το κύριό μας μέλημα αφορά τις τιμές στα σούπερ μάρκετ.

Ως προς τη αισχροκέρδεια τόνισε ότι ο έλεγχος στην αγορά δεν είναι μία απλή υπόθεση αλλά «για πρώτη φορά έχουμε νομοθετικά αλλά και ρυθμιστικά εργαλεία στη διάθεσή μας που μας επιτρέπουν να επιχειρούμε να ελέγχουμε την αγορά πολύ πιο αποτελεσματικά σε σχέση με το παρελθόν». Είπε επίσης ότι υπάρχει διάταξη για την πάταξη της αισχροκέρδειας που εφαρμόζεται με τσουχτερά πρόστιμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή
Οικονομία |

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή

4 μέρες, 150 θεματικές – Οι σημαντικοί καλεσμένοι και ο Ζελένσκι – Ο νέος θεσμός των Μεγάλων Συζητήσεων για την Ελλάδα, η σημασία του φόρουμ, η διοργάνωση και οι δυσκολίες