Οι κινήσεις υπερ-αντιστάθ-μισης του επιτοκιακού κινδύνου στις οποίες είχε προχωρήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους τα προηγούμενα χρόνια οδήγησαν τελικά την Ελληνική Δημοκρατία να δανειστεί στις αρχές της εβδομάδας για 10 χρόνια κατά 41% φθηνότερα σε σχέση με το τρέχον επιτόκιο της αγοράς, έχοντας μάλιστα σε ένα περιβάλλον ανοδικών επιτοκίων ένα μαξιλάρι ασφαλείας και για τις μελλοντικές εκδόσεις χρέους.
Οικονομία: Ο καιρός και οι τιμές της ενέργειας θα καθορίσουν το ρυθμό ανάπτυξης του 2023
Πρώτη έξοδος
Ειδικότερα, την περασμένη Τρίτη, η Ελλάδα προχώρησε στην πρώτη έξοδό της στις αγορές για το 2023 με την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου, ενώ η ισχυρή ζήτηση αποτυπώθηκε στον βαθμό υπερκάλυψης της έκδοσης κατά 6,26 φορές, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 21,9 δισ. ευρώ, με τη χώρα να αντλεί τελικά 3,5 δισ. ευρώ καλύπτοντας το ήμισυ των δανειακών αναγκών της για το 2023.
Το κόστος
Το 4,25% ετήσιο κουπόνι που θα αποδίδει το Ελληνικό Δημόσιο στους 230 επενδυτές που μπήκαν στην έκδοση θα έχει όμως χαμηλότερο πραγματικό κόστος, περίπου στο 2,5%, αφού το υπόλοιπο 1,75% καλύπτεται από τις κινήσεις αντιστάθμισης κινδύνου που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια, καθώς τα διμερή δάνεια του 1ου μνημονίου των 53 δισ. ευρώ που έχουν «χετζαριστεί» μέσω swaps έχουν ως αποτέλεσμα για κάθε αύξηση του κόστους δανεισμού κατά 1% η Ελλάδα να αποκομίζει (εάν εγγραφόταν) κέρδος 4,5 δισ. ευρώ. Συνολικά για το ελληνικό χρέος υπάρχει over hedging περίπου 14,5 δισ. ευρώ, από τα δάνεια του επίσημου τομέα που αποπληρώθηκαν πρόωρα το οποίο θα «μεταφερθεί» στις νέες εκδόσεις του Δημοσίου.
Ετσι, η Ελλάδα έχει καταφέρει όχι μόνο να αντισταθμίσει (αλλά και να υπερ-αντισταθμίσει) τον επιτοκιακό κίνδυνο, ενώ με το ποσοστό του σταθερού επιτοκίου να βρίσκεται πλέον στο 104% – και σε συνδυασμό με τα ταμειακά αποθέματα που βρίσκονται σήμερα στο 18% του ΑΕΠ -, αυτό δημιουργεί για το Ελληνικό Δημόσιο ένα παράθυρο ευκαιρίας τουλάχιστον τεσσάρων ετών κατά τη διάρκεια του οποίου το ετήσιο νέο κόστος χρηματοδότησης της χώρας θα είναι πολύ χαμηλότερο από τα σημερινά επιτόκια της αγοράς.
Από τους διεθνείς επενδυτές που έσπευσαν να αγοράσουν το ελληνικό ομόλογο, οι αποκαλούμενοι real money επενδυτές, με μακροπρόθεσμη δηλαδή στρατηγική, κάλυψαν το 70% της έκδοσης, καθώς οι επενδυτές «βλέπουν» πως πέρα από τη μείωση ήδη του λόγου χρέους προς ΑΕΠ κατά 35 ποσοστιαίας μονάδες, η εκδοτική στρατηγική στοχεύει κυρίως στην κάλυψη των αποπληρωμών σε μια προσπάθεια όχι μόνο να υπάρξει μειωμένος δείκτης χρέους προς ΑΕΠ αλλά και να διατηρηθεί σταθερό το ανεξόφλητο ονομαστικό ποσό του χρέους έως το τέλος του 2023.
«Μαξιλάρι»
Από την άλλη πλευρά, η χώρα διαθέτει σήμερα ταμειακό μαξιλάρι 32,9 δισ. ευρώ στο οποίο προστίθενται τα 3,5 δισ. ευρώ του 10ετούς ομολόγου, αλλά και τα 3,6 δισ. ευρώ των ροών του Ταμείου Ανάκαμψης. Στις αρχές του Φεβρουαρίου, αφού αποπληρωθούν και οι υποχρεώσεις στο τέλος του μήνα, το περίφημο «μαξιλάρι» θα κινείται στα 38 δισ. ευρώ.
Καθώς η συνολική εκδοτική δραστηριότητα του 2023 κινείται στα 7 δισ. ευρώ ή στα 8 δισ. ευρώ, αν η χώρα προχωρήσει και στην πρώτη έκδοση «πράσινου ομολόγου», με τα 3,5 δισ. ευρώ να έχουν ήδη αντληθεί, αναμένονται 2-3 μικρές κινήσεις για τη συνέχεια του έτους.
Φυσικά τα πράγματα μπορεί να διαφοροποιηθούν σε περίπτωση που η χώρα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα (με μεγαλύτερες πιθανότητες από την DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου, τη S&P στις 20 Οκτωβρίου, ή και τη Fitch την 1η Δεκεμβρίου) και ο εκλογικός κύκλος δεν επηρεάσει δραματικά την οικονομική πολιτική.
Μία μείωση του χρέους, θα επανατοποθετούσε τη χώρα στην πρώτη ταχύτητα, δεικνύοντας πως πλέον πατά γερά στα πόδια της.
Η επενδυτική βαθμίδα
Για τους διεθνείς επενδυτές ελληνικών ομολόγων η Ελλάδα θα αποκτήσει κάποια στιγμή το 2023 το στάτους της «επενδυτικής βαθμίδας», ενισχύοντας έτσι και τα περιθώρια κέρδους των τοποθετήσεών τους σε ελληνικούς τίτλους, αφού αναμένεται τα spreads να συρρικνωθούν.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ
Latest News
Περιμένοντας την «έκπληξη» από τον Μητσοτάκη στη Βουλή
Οσο η αντιπολίτευση έχει πάρει θέση μάχης, παράλληλα στο κυβερνητικό μέτωπο έχουν βάλει «κάτω» τα περιθώρια για παρεμβάσεις ξορκίζοντας την ακρίβεια
Με ομιλίες κορυφαίων υπουργών συνεχίζεται για 4η μέρα η συζήτηση στη Βουλή
Ο προϋπολογισμός που συζητείται στη Βουλή έχει ανεβάσει τους τόνους μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης
Οι πληρωμές του Δεκεμβρίου - Ποιοι έχουν λαμβάνειν
Αναλυτικά οι προγραμματισμένες πληρωμές συντάξεων και επιδομάτων
Η πρόωρη αποπληρωμής της τριπλής δόσης και το διπλό μήνυμα της Ελλάδας στις αγορές
Η Ελλάδα στέλνει ισχυρό μήνυμα στις αγορές ότι μπορεί να αποπληρώνει με ταχείς ρυθμούς παλαιά χρέη της και να αναπτύσσεται με ρυθμούς πολύ υψηλότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο
Πώς να αποφύγουν έξοδα και ταλαιπωρία οι ιδιοκτήτες ακινήτων – 10 ερωταπαντήσεις
Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν εκκρεμότητες με το Κτηματολόγιο και υπάρχει κίνδυνος τα ακίνητα που κατέχουν να χαρακτηριστούν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και να περιέλθουν στο κράτος
Έρχονται μειωμένες δόσεις για 400.000 στεγαστικά δάνεια
Περισσότερο κερδισμένοι δανειολήπτες θα είναι αυτοί των οποίων το επιτόκιο αναφοράς θα υποχωρήσει περισσότερο και έχουν σχετικά νέα στεγαστικά δάνεια
Φόβοι για καθίζηση στην κατασκευαστική αγορά – Τι λέει στον ΟΤ ο Στασινός του ΤΕΕ
Ο Γιώργος Στασινός πρόεδρος του ΤΕΕ μιλά στον ΟΤ για την απόφαση του ΣτΕ -Αντικρουόμενες αντιδράσεις στον απόηχο της απόφασης
Με δύο εκπλήξεις ο προϋπολογισμός 2025 και το «ψαλίδι» στις προμήθειες των τραπεζών
Ο Προϋπολογισμός 2025 ψηφίζεται αύριο Κυριακή 15 Δεκεμβρίου – Τα μέτρα της τελευταίας στιγμής από Μητσοτάκη
Πώς «βλέπουν» οι Βρυξέλλες την ελληνική οικονομία - Το success story και τα 5 «αγκάθια»
Πώς αξιολογούν οι Βρυξέλλες την πορεία της ελληνικής οικονομίας - Τα βήματα μπροστά και η ζωή μετά το RRF
Δειγματοληπτικούς ελέγχους στις πολεοδομίες για διαφθορά, προανήγγειλε ο Σκυλακάκης
Αναφερόμενος στα αυθαίρετα, ο Θόδωρος Σκυλακάκης σημείωσε πως δημιουργείται ο μηχανισμός και πώς πρώτα θα κατεδαφίζονται τα νέα αυθαίρετα