Οι κινήσεις υπερ-αντιστάθ-μισης του επιτοκιακού κινδύνου στις οποίες είχε προχωρήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους τα προηγούμενα χρόνια οδήγησαν τελικά την Ελληνική Δημοκρατία να δανειστεί στις αρχές της εβδομάδας για 10 χρόνια κατά 41% φθηνότερα σε σχέση με το τρέχον επιτόκιο της αγοράς, έχοντας μάλιστα σε ένα περιβάλλον ανοδικών επιτοκίων ένα μαξιλάρι ασφαλείας και για τις μελλοντικές εκδόσεις χρέους.

Οικονομία: Ο καιρός και οι τιμές της ενέργειας θα καθορίσουν το ρυθμό ανάπτυξης του 2023

Πρώτη έξοδος

Ειδικότερα, την περασμένη Τρίτη, η Ελλάδα προχώρησε στην πρώτη έξοδό της στις αγορές για το 2023 με την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου, ενώ η ισχυρή ζήτηση αποτυπώθηκε στον βαθμό υπερκάλυψης της έκδοσης κατά 6,26 φορές, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 21,9 δισ. ευρώ, με τη χώρα να αντλεί τελικά 3,5 δισ. ευρώ καλύπτοντας το ήμισυ των δανειακών αναγκών της για το 2023.

Το κόστος

Το 4,25% ετήσιο κουπόνι που θα αποδίδει το Ελληνικό Δημόσιο στους 230 επενδυτές που μπήκαν στην έκδοση θα έχει όμως χαμηλότερο πραγματικό κόστος, περίπου στο 2,5%, αφού το υπόλοιπο 1,75% καλύπτεται από τις κινήσεις αντιστάθμισης  κινδύνου που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια, καθώς τα διμερή δάνεια του 1ου μνημονίου των 53 δισ. ευρώ που έχουν «χετζαριστεί» μέσω swaps έχουν ως αποτέλεσμα για κάθε αύξηση του κόστους δανεισμού κατά 1% η Ελλάδα να αποκομίζει (εάν εγγραφόταν) κέρδος 4,5 δισ. ευρώ. Συνολικά για το ελληνικό χρέος υπάρχει over hedging περίπου 14,5 δισ. ευρώ, από τα δάνεια του επίσημου τομέα που αποπληρώθηκαν πρόωρα το οποίο θα «μεταφερθεί» στις νέες εκδόσεις του Δημοσίου.

Ετσι, η Ελλάδα έχει καταφέρει όχι μόνο να αντισταθμίσει (αλλά και να υπερ-αντισταθμίσει) τον επιτοκιακό κίνδυνο, ενώ με το ποσοστό του σταθερού επιτοκίου να βρίσκεται πλέον στο 104% – και σε συνδυασμό με τα ταμειακά αποθέματα που βρίσκονται σήμερα στο 18% του ΑΕΠ -, αυτό δημιουργεί για το Ελληνικό Δημόσιο ένα παράθυρο ευκαιρίας τουλάχιστον τεσσάρων ετών κατά τη διάρκεια του οποίου το ετήσιο νέο κόστος χρηματοδότησης της χώρας θα είναι πολύ χαμηλότερο από τα σημερινά επιτόκια της αγοράς.

Από τους διεθνείς επενδυτές που έσπευσαν να αγοράσουν το ελληνικό ομόλογο, οι αποκαλούμενοι real money επενδυτές, με μακροπρόθεσμη δηλαδή στρατηγική, κάλυψαν το 70% της έκδοσης, καθώς οι επενδυτές  «βλέπουν» πως πέρα από τη μείωση ήδη του λόγου χρέους προς ΑΕΠ κατά 35 ποσοστιαίας μονάδες, η εκδοτική στρατηγική στοχεύει κυρίως στην κάλυψη των αποπληρωμών σε μια προσπάθεια όχι μόνο να υπάρξει μειωμένος δείκτης χρέους προς ΑΕΠ αλλά και να διατηρηθεί σταθερό το ανεξόφλητο ονομαστικό ποσό του χρέους έως το τέλος του 2023.

«Μαξιλάρι»

Από την άλλη πλευρά, η χώρα διαθέτει σήμερα ταμειακό μαξιλάρι 32,9 δισ. ευρώ στο οποίο προστίθενται τα 3,5 δισ. ευρώ του 10ετούς ομολόγου, αλλά και τα 3,6 δισ. ευρώ των ροών του Ταμείου Ανάκαμψης. Στις αρχές του Φεβρουαρίου, αφού αποπληρωθούν και οι υποχρεώσεις στο τέλος του μήνα, το περίφημο «μαξιλάρι» θα κινείται στα 38 δισ. ευρώ.

Καθώς η συνολική εκδοτική δραστηριότητα του 2023 κινείται στα 7 δισ. ευρώ ή στα 8 δισ. ευρώ, αν η χώρα προχωρήσει και στην πρώτη έκδοση «πράσινου ομολόγου», με τα 3,5 δισ. ευρώ να έχουν ήδη αντληθεί, αναμένονται 2-3 μικρές κινήσεις για τη συνέχεια του έτους.

Φυσικά τα πράγματα μπορεί να διαφοροποιηθούν σε περίπτωση που η χώρα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα (με μεγαλύτερες πιθανότητες από την DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου, τη S&P στις 20 Οκτωβρίου, ή και τη Fitch την 1η Δεκεμβρίου) και ο εκλογικός κύκλος δεν επηρεάσει δραματικά την οικονομική πολιτική.

Μία μείωση του χρέους, θα επανατοποθετούσε τη χώρα στην πρώτη ταχύτητα, δεικνύοντας πως πλέον πατά γερά στα πόδια της.

Η επενδυτική βαθμίδα

Για τους διεθνείς επενδυτές ελληνικών ομολόγων η Ελλάδα θα αποκτήσει κάποια στιγμή το 2023 το στάτους της «επενδυτικής βαθμίδας», ενισχύοντας έτσι και τα περιθώρια κέρδους των τοποθετήσεών τους σε ελληνικούς τίτλους, αφού αναμένεται τα spreads να συρρικνωθούν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία