Η τρίτη κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να είναι «γενναία και ρεαλιστική», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, και πρόσθεσε ότι ο πληθωρισμός στη χώρα θα διαμορφωθεί στο 5% το 2023.

Κληθείς να σχολιάσει σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου περί νέα οικονομικής παροχής ενόψει του Πάσχα, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι αρχίζει να δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για κάποιες πρόσθετες παρεμβάσεις, τις οποίες  αναμένεται να προτεραιοποιήσει ο πρωθυπουργός, μεταξύ των πολλών αναγκών που έχει η κοινωνία.

«Φαίνεται ότι αρχίζει να δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος» τόνισε χαρακτηριστικά,  συμπληρώνοντας πως όταν έχεις κρίσεις και δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, «οφείλεις να βοηθήσεις όσο μπορείς περισσότερο την κοινωνία».

Οι 3 + 1 παρεμβάσεις για το εισόδημα μισθωτών – συνταξιούχων

Το τέλος επιτηδεύματος

Αναφορικά με την προοπτική κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος και την επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι υπάρχουν «προτεραιότητες που συνεκτιμώνται» έσπευσε ωστόσο να τονίσει ότι «τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να παρθούν όλα μαζί».

Ο υπουργός εξήγησε ότι το 2022 η οικονομία πήγε καλύτερα σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού και η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας μας δίνει τη δυνατότητα να βοηθάμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά δεν υπάρχουν ανεξάντλητοι πόροι για βοήθεια.

Επίσης ο υπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για τις αυξήσεις που έχουν μετατοπιστεί από την ενέργεια στον τομέα τροφίμων, γεγονός που όπως είπε αφορά όλη την Ευρώπη.

Από το Νταβός

Για το θέμα αυτό είχε μιλήσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, και στον ot.gr στο περιθώριο του συνεδρίου του Νταβός.

Νταβός – Σταϊκούρας στον ot.gr: Θα συνεχίσουμε να επιδοτούμε τους λογαριασμούς ρεύματος

Ο κ. Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων στήριξης προς την κοινωνία, σημειώνοντας ότι «Εάν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος και όσο θα δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, αυτός πράγματι, θα επιστρέφει στην κοινωνία στο σύνολό του, με κοινωνικά κριτήρια, όπως έχουμε αποδείξει μέχρι σήμερα. Εκτιμώ ότι έτσι όπως κινείται σήμερα η ελληνική οικονομία, έτσι όπως προσδοκούμε ότι θα κινηθεί η ελληνική κοινωνία και η οικονομία, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικό χώρος το 2023».

Επιδότηση στεγαστικού

Παράλληλα, ο υπουργός προανήγγειλε και το άνοιγμα της πλατφόρμας για την ενίσχυση της μηνιαίας δόσης στεγαστικού δανείου για ενήμερα ευάλωτα νοικοκυριά. Ο ίδιος σημείωσε ότι «τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες θα ξεκινήσει η πλατφόρμα στο τραπεζικό σύστημα για να ενισχυθούν ευάλωτα ενήμερα νοικοκυριά με στεγαστικό δάνειο ή με ένα μικρό επιχειρηματικό δάνειο με υποθήκη την πρώτη κατοικία, έτσι ώστε, η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους να επιβεβαιώσει ότι τα νοικοκυριά αυτά είναι ευάλωτα. Και από τον Μάρτιο και μετά να ενισχυθεί, να επιδοτηθεί η αύξηση των δόσεων τους κατά 50% αποκλειστικά από το τραπεζικό σύστημα, χωρίς να επιβάρυνση του Έλληνα φορολογούμενου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία