Την περικοπή 3.200 θέσεων εργασίας σε όλη την Ευρώπη και τη μεταφορά ορισμένων εργασιών ανάπτυξης προϊόντων στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχεδιάζει η Ford Motor. Αυτό γνωστοποίησε το γερμανικό συνδικάτο IG Metall, προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία εάν προχωρήσουν οι περικοπές.

Το αυξανόμενο κόστος για τα υλικά μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων και η προβλεπόμενη επιβράδυνση στις οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης ασκούν πίεση στις αυτοκινητοβιομηχανίες να μειώσουν τα έξοδα. Αναλυτές μάλιστα τονίζουν, ότι ο πόλεμος τιμών των EV που ξεκίνησε η Tesla Inc νωρίτερα αυτόν τον μήνα έχει εντείνει αυτή την πίεση.

Όπως ανακοίνωσε η IG Metall, η εταιρεία θέλει να καταργήσει έως και 2.500 θέσεις εργασίας στην ανάπτυξη προϊόντων και έως και 700 σε διοικητικούς ρόλους, με τις μονάδες που βρίσκονται στη Γερμανία να πλήττονται περισσότερο.

Οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κολωνία, που απασχολεί περίπου 14.000 άτομα – συμπεριλαμβανομένων 3.800 σε ένα κέντρο ανάπτυξης στην περιοχή Merkenich – ενημερώθηκαν για τα σχέδια στις συνεδριάσεις του συμβουλίου εργαζομένων τη Δευτέρα.

Ford: Σχεδιάζει να απολύσει 1.000 εργαζόμενους από το εργοστάσιό της στην Κολονία

Καταλύτης η ηλεκτροκίνηση

Ο εκπρόσωπος της Ford στη Γερμανία αρνήθηκε να σχολιάσει, και παρέπεμψε σε δήλωση της περασμένης Παρασκευής, όταν είχε πει ότι η στροφή στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων (EVs) απαιτεί διαρθρωτικές αλλαγές και δεν θα πει περισσότερα μέχρι να οριστικοποιηθούν τα σχέδια.

Εκπρόσωπος στα κεντρικά γραφεία της αυτοκινητοβιομηχανίας στο Μίσιγκαν είπε ότι οι συζητήσεις με τα γερμανικά συμβούλια εργαζομένων συνεχίζονται και ότι η εταιρεία πρέπει να είναι «πιο ανταγωνιστική» καθώς μεταβαίνει στην ηλεκτροκίνηση.

Η Ford ανακοίνωσε πέρυσι μια επένδυση 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να επεκτείνει την παραγωγή στο εργοστάσιό της στην Κολωνία και να φτιάξει ένα πλήρως ηλεκτρικό μοντέλο για τη μαζική αγορά. Το εργοστάσιο παράγει επί του παρόντος το Ford Fiesta καθώς και κινητήρες και κιβώτια ταχυτήτων.

Η αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία απασχολεί περίπου 45.000 άτομα στην Ευρώπη, σχεδιάζει επτά νέα ηλεκτρικά μοντέλα στην περιοχή, ένα εργοστάσιο συναρμολόγησης μπαταριών στη Γερμανία και μια κοινοπραξία κατασκευής κυψελών νικελίου στην Τουρκία ως μέρος μιας μεγάλης ώθησης EV στην ήπειρο.

Έχει επίσης συνεργασία με τη Volkswagen για την παραγωγή 1,2 εκατομμυρίων οχημάτων στην ηλεκτρική πλατφόρμα MEB της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας σε διάστημα έξι ετών.

Αυτή η συνεργασία παραμένει σε ισχύ, δήλωσαν εκπρόσωποι της Ford και της Volkswagen, αν και ο εκπρόσωπος της Ford στις ΗΠΑ πρόσθεσε ότι ο ρόλος της Volkswagen στην επόμενη γενιά ευρωπαϊκών ηλεκτρικών οχημάτων της Ford δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή