Λίγες ημέρες αφότου η Google ανακοίνωσε τον μεγαλύτερο γύρο απολύσεων στην 25χρονη ιστορία της εταιρείας, τα στελέχη της υπερασπίστηκαν τις περικοπές θέσεων εργασίας και έλαβαν ερωτήσεις από το εργατικό δυναμικό κατά τη διάρκεια συνεδρίασης, την Δευτέρα, σύμφωνα με το CNBC.

Ο CEO Sundar Pichai ηγήθηκε της συνάντησης και είπε στους υπαλλήλους ότι τα στελέχη θα δουν τα μπόνους τους να μειώνονται. Κάλεσε το προσωπικό να παραμείνει συγκντρωμένο καθώς η Google αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, ενώ προσπαθούσε επίσης να εξηγήσει γιατί οι εργαζόμενοι που έχασαν τη δουλειά τους απομακρύνθηκαν χωρίς προειδοποίηση.

Google: Οι 600 λέξεις που θέτουν εκτός εταιρείας 12.000 εργαζόμενους

Στον απόηχο των απολύσεων

«Καταλαβαίνω ότι ανησυχείτε για το τι θα ακολουθήσει για τη δουλειά σας», είπε ο Pichai. «Επίσης πολύ λυπηρό για την απώλεια μερικών πολύ καλών συναδέλφων σε όλη την εταιρεία. Για όσους από εσάς βρίσκονται εκτός των ΗΠΑ, η καθυστέρηση στο να μπορέσετε να μάθετε τις αποφάσεις σχετικά με τους ρόλους στην περιοχή σας προκαλεί αναμφίβολα άγχος».

Το CNBC έδωσε το παρόν στη συνάντηση, η οποία ακολούθησε την ανακοίνωση της εταιρείας την Παρασκευή ότι καταργεί 12.000 θέσεις εργασίας, ή περίπου το 6% του εργατικού δυναμικού πλήρους απασχόλησης. Ενώ οι εργαζόμενοι ετοιμάζονταν για πιθανή απόλυση, ήθελαν απαντήσεις σχετικά με τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για να καθοριστεί ποιος θα έμενε και ποιος θα φύγει. Μερικοί από τους απολυμένους υπαλλήλους είχαν μακρά θητεία και προήχθησαν πρόσφατα.

Πάνω από 30.000 διευθυντές

Αφού μετέφερε τη συζήτηση στις περικοπές θέσεων εργασίας, ο Pichai έδωσε κάποιες εξηγήσεις για το πώς αυτός και η εκτελεστική ομάδα πήραν τις αποφάσεις τους και ανέφερε ότι συμβουλεύτηκε τους Σεργκέι Μπριν και Λάρι Πέιτζ, καθώς και το διοικητικό συμβούλιο.

Ο Pichai τόνισε ότι το 2021 σηματοδότησε «ένα από τα πιο δυνατά χρόνια που είχαμε ποτέ στην ιστορία της εταιρείας με αύξηση εσόδων 41%».

«Σε αυτό το πλαίσιο, λάβαμε ένα σύνολο αποφάσεων που θα μπορούσαν να ήταν σωστές αν συνεχίζονταν οι τάσεις», είπε. «Πρέπει να θυμάστε εάν η τάση είχε συνεχιστεί και δεν είχαμε προσλάβει για να συμβαδίσουμε, θα μέναμε πίσω σε πολλούς τομείς ως εταιρεία».

«Έχουμε πάνω από 30.000 διευθυντές στην Google και η διαβούλευση με όλους αυτούς  θα χρειάζονταν επιπλέον εβδομάδες ή και μήνες για να καταλήξουμε σε μια απόφαση», δήλωσε η Fiona Cicconi, Chief People Officer της Google, στο συνάντηση.

Όσον αφορά τα κριτήρια για τις περικοπές, η Cicconi είπε ότι τα στελέχη εξέτασαν τομείς όπου η εργασία ήταν απαραίτητη, αλλά η εταιρεία είχε πάρα πολλούς ανθρώπους καθώς και μέρη όπου η ίδια η εργασία δεν ήταν κρίσιμη. Επιπλέον, ανέφερε ότι η εταιρεία εξέτασε «το σύνολο δεξιοτήτων, το χρόνο στον ρόλο όπου η εμπειρία ή οι σχέσεις είναι σχετικές και σημαντικές, δείκτες παραγωγικότητας όπως ποσοστώσεις πωλήσεων και ιστορικό απόδοσης».

Ο Pichai ανέφερε ότι θα υπάρξουν περικοπές στις αποζημιώσεις των στελεχών, αλλά παρείχε περιορισμένες λεπτομέρειες. Είπε ότι όλοι οι ανώτεροι αντιπρόεδροι «θα δουν μια πολύ σημαντική μείωση στο ετήσιο μπόνους τους» φέτος.

«Όσο πιο ανώτερος είσαι, τόσο περισσότερο η αποζημίωση σου συνδέεται με την απόδοση», δήλωσε.

Πριν από τις περικοπές θέσεων εργασίας, η Google είχε αποφασίσει να πληρώσει το 80% των μπόνους αυτόν τον μήνα, ενώ το υπόλοιπο αναμένεται τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Τα προηγούμενα χρόνια, το πλήρες μπόνους καταβλήθηκε τον Ιανουάριο.

Τεχνητή νοημοσύνη

Ο Pichai υπενθύμισε στο προσωπικό ότι η εταιρεία έχει σημαντική δουλειά μπροστά, ιδίως όσον αφορά την ταχεία πρόοδο στην τεχνητή νοημοσύνη. Τον περασμένο μήνα, οι υπάλληλοι της Google ρώτησαν στελέχη  εάν το chatbot AI ChatGPT αντιπροσωπεύει μια «χαμένη ευκαιρία» για την Google.

Ο Pichai δήλωσε τη Δευτέρα ότι «θα είναι μια σημαντική χρονιά δεδομένων των ραγδαίων εξελίξεων στην τεχνητή νοημοσύνη», η οποία θα έχει αντίκτυπο σε ολόκληρη την εταιρεία.

«Υπάρχει μια αλλαγή  με την τεχνητή νοημοσύνη και νομίζω ότι, με τη συγκέντρωση ταλέντων που έχουμε και τη δουλειά που θα κάνουμε, θα είναι μεγάλη πρόκληση και ελπίζω ότι θα συνεχίσει να είναι», πρόσθεσε ο Pichai.

Η μήνυση

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είναι έτοιμο να μηνύσει την Google την Τρίτη, σχετικά με την κυριαρχία του γίγαντα της αναζήτησης στην αγορά ψηφιακής διαφήμισης, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Η υπόθεση αναμένεται να κατατεθεί στο ομοσπονδιακό δικαστήριο πριν από το τέλος της εβδομάδας, ανέφεραν οι άνθρωποι, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν καθώς το θέμα είναι απόρρητο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή