Στο 234% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα το 2022, όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της χώρας Ντέλσι Ροντρίγκεζ, καταγράφοντας σημαντική πτώση από το προηγούμενο έτος, καθώς η χώρα της Νότιας Αμερικής παλεύει με μια βαθιά και μακρά οικονομική κρίση.

Η Ροντρίγκεζ αποκάλυψε τα στοιχεία για τον πληθωρισμό κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με επιχειρηματίες από την Τουρκία και τη Βενεζουέλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τις τιμές να καλπάζουν με φρενήρεις ρυθμούς, η κεντρική τράπεζα της χώρας δημοσιεύει σπάνια οικονομικά στοιχεία, ενώ από τον περασμένο Οκτώβριο δεν έχει δημοσιεύσει καμία ανακοίνωση αναφορικά με την πορεία του πληθωρισμού.

«Ξεπαγώνουν» πάνω από 3 δισ. δολάρια της Βενεζουέλας

Τα μέτρα συγκράτησης

Επί μήνες, ο ο σοσιαλιστής Πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο και η κυβέρνησή του κατάφεραν να συγκρατήσουν το ρυθμό αύξηση των τιμών καταναλωτή, υιοθετώντας διάφορες άκαμπτες οικονομικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της σταθεροποίησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας, του περιορισμού των δημοσίων δαπανών και της αύξησης των φόρων.

Ωστόσο, όπως ανέφεραν πηγές στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters η στρατηγική αυτή έχει αρχίσει να εμφανίζει «ρωγμές» από τον περασμένο Νοέμβριο, με αποτέλεσμα οι τιμές να  έχουν αρχίσει και πάλι να αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς καθώς το νόμισμα μπολιβαρ της χώρας υποτιμάται έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Οι κρατικές δαπάνες έχουν επίσης επιταχυνθεί και η ζήτηση για δολάρια ξεπερνά τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας.

Μια ομάδα οικονομολόγων δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Βενεζουέλα κινδυνεύει να επανέλθει σε μια περίοδο υπερπληθωρισμού.

Ο πληθωρισμός το 2021 ήταν πάνω από 686%, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Ανθρωπιστική κρίση

Σύμφωνα με το Reuters, περισσότεροι από 7,1 εκατομμύρια κάτοικοι της Βενεζουέλας έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, πολλοί από τους οποίους μεταναστεύουν σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής ή στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η χώρα μάχεται με τον υψηλό πληθωρισμό, τις ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων.

Περισσότεροι από τους μισούς μετανάστες από τη Βενεζουέλα δεν έχουν πρόσβαση σε τρία γεύματα την ημέρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

Στην ίδια τη Βενεζουέλα, πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού αντιμετώπισε μέτρια ή σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια πέρυσι, σύμφωνα με έρευνα τοπικών πανεπιστημίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ