Να διαχειριστούν τα δισεκατομμύρια δολάρια που βρίσκονται σε ξένες τράπεζες, τα οποία θα «ξεπαγώσουν» σταδιακά για να καταπολεμηθεί η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα, ζητούν από τα Ηνωμένη Έθνη η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας.

Σύμφωνα με το Reuters, τα δεσμευμένα κεφάλαια ανέρχονται σε περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μετά την ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ χορήγησε άδεια στην πετρελαϊκή εταιρεία Chevron να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στη Βενεζουέλα, επιτρέποντάς της να εισάγει αργό από τη Βενεζουέλα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Άδεια στη Chevron για εισαγωγή πετρελαίου από τη Βενεζουέλα

«Ιστορικό ορόσημο»

Ο Νορβηγός διαμεσολαβητής Dag Nylander χαιρέτισε τη συμφωνία ως «ιστορικό ορόσημο», αν και η κρίση της χώρας θα μπορούσε να επιλυθεί μόνο από τους ίδιους τους Βενεζουελάνους.

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Βενεζουέλας είχαν φθάσει στην Πόλη του Μεξικού την Παρασκευή για να υπογράψουν συμφωνία με τους πολιτικούς τους αντιπάλους, αφού οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών είχαν παγώσει για περισσότερο από ένα χρόνο. Επικεφαλής της κυβερνητικής αντιπροσωπείας ήταν ο επικεφαλής του Κογκρέσου Χόρχε Ροντρίγκεζ του κυβερνώντος Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας (PSUV) και επικεφαλής της ομάδας της αντιπολίτευσης ήταν ο πολιτικός Χεράρδο Μπλάιντε.

Αποφασίστηκε η δημιουργία ενός ταμείου «κοινωνικής προστασίας», το οποίο θα μπορούσε να συμβάλει στην αποτροπή της φυγής των κατοίκων της Βενεζουέλας από τη χώρα τους, βελτιώνοντας την πρόσβαση σε τρόφιμα, φάρμακα και ιατρική περίθαλψη και χρηματοδοτώντας έργα υποδομής, συμπεριλαμβανομένης της συντήρησης του δικτύου ηλεκτροδότησης της χώρας.

Το ταμείο αποτελεί μέρος μιας ευρείας ατζέντας που αφορά τις κυρώσεις των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, τους όρους για τις προεδρικές εκλογές του 2024 και το καθεστώς των εκατοντάδων πολιτικών κρατουμένων.

Ωστόσο, τα θέματα αυτά δεν θα συζητηθούν σε αυτόν τον γύρο των συνομιλιών.

Ανθρωπιστική κρίση.

Σύμφωνα με το Reuters, περισσότεροι από 7,1 εκατομμύρια κάτοικοι της Βενεζουέλας έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ φέτος, πολλοί από τους οποίους μεταναστεύουν σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής ή στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η χώρα μάχεται με τον υψηλό πληθωρισμό, τις ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων.

Περισσότεροι από τους μισούς μετανάστες από τη Βενεζουέλα δεν έχουν πρόσβαση σε τρία γεύματα την ημέρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

Στην ίδια τη Βενεζουέλα, πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού αντιμετώπισε μέτρια ή σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια πέρυσι, σύμφωνα με έρευνα τοπικών πανεπιστημίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή