Με νέα αντίποινα απειλεί το Ιράν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία, για τις κυρώσεις που του επέβαλαν ως απάντηση στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία θα ανακοινώσει σύντομα τον κατάλογο των νέων κυρώσεων κατά των παραβατών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΕΕ και την Αγγλία», δήλωσε σήμερα Τρίτη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νάσερ Καναάνι.

Ιράν: 100 ημέρες από τον θάνατο της Αμινί

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις σε 126 άτομα και 11 οντότητες, αρχής γενομένης τον Οκτώβριο η ΕΕ, οι οποίες αφορούν πρόσωπα και οντότητες που συνδέονταν με τον θάνατο της Αμινί, αλλά και την καταστολή των διαδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων μονάδων των ισχυρών Φρουρών της Επανάστασης.

Μεταξύ των κυρώσεων, η ΕΕ δέσμευσε τα περιουσιακά στοιχεία και απαγόρευσε τα ταξίδια σε αξιωματούχους της Αστυνομίας των Ηθών, στους Φρουρούς της Επανάστασης και στον υπουργό Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία επέβαλαν επίσης νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, αντανακλώντας την επιδείνωση των ήδη κακών σχέσεων της Δύσης με την Τεχεράνη.

Οι τελευταίες κυρώσεις της ΕΕ αφορούν σχεδόν σαράντα φυσικά και νομικά πρόσωπα στο Ιράν. Επισημαίνεται ότι πέρα από την άγρια καταστολή των μαζικών διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου στο Ιράν, οι αρχές προχώρησαν το τελευταίο διάστημα σε τουλάχιστον τέσσερις εκτελέσεις διαδηλωτών δι’ απαγχονισμού, ενώ τουλάχιστον 109 ακόμη διατρέχουν κίνδυνο να εκτελεστούν, σύμφωνα με ΜΚΟ.

Παράλληλα, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. συζητούν το ενδεχόμενο να συμπεριλάβουν τους Φρουρούς της Επανάστασης στον ευρωπαϊκό κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, κάτι που εγείρει προκλήσεις από νομική σκοπιά.

Οι κυρώσεις είναι η πιο πρόσφατη απάντηση στην καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν μετά τον θάνατο της νεαρής Ιρανής Mahsa Amini στα χέρια της αστυνομίας ηθών τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης