Νέο υψηλό κατέγραψαν οι εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2022, διαγράφοντας ένα επίσης ισχυρό εξαγωγικό ξεκίνημα το 2023, παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Οι επιδόσεις αυτές όπως προκύπτει από τα στοιχεία εταιρειών που παρακολουθούν τις εξαγωγικές ροές, χάρη κυρίως στις αυξημένες εξαγωγές προς την Κίνα και τη Βενεζουέλα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Reuters.

Οι εξαγωγές πετρελαίου της Τεχεράνης έχουν περιοριστεί από το 2018, όταν η κυβέρνηση Τραμπ, το 2018, αποχώρησε από την πυρηνική συμφωνία του 2015 και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις με στόχο τον περιορισμό των εξαγωγών πετρελαίου για τη μείωση των εσόδων του Ιράν.

Καύσιμα: Από πού θα προμηθεύεται η Ευρώπη πετρέλαιο diesel σε 23 ημέρες;

Ωστόσο, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά τη θητεία του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ξεκίνησε μια διαδικασία αναβίωσης της πυρηνικής συμφωνίας. Έφτασαν, μάλιστα, στο υψηλότερο επίπεδο σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, και μάλιστα, παρά τις αντίξοες συνθήκες όπως είναι η στασιμότητα στις συνομιλίες για την πυρηνική συμφωνία και ο ανταγωνισμός από το ρωσικό πετρέλαιο που πωλείται με έκπτωση.

Στο υψηλότερο όλου του έτους του Δεκέμβριο

Η εταιρεία συμβούλων ενέργειας SVB International ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές αργού του Ιράν τον Δεκέμβριο ανήλθαν κατά μέσο όρο σε 1,137 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αυξημένες κατά 42.000 bpd σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, το υψηλότερο για το 2022.

Όπως σχολίασε στο Reuters η Σάρα Βαχσούρι της SVB, «σε σύγκριση με την κυβέρνηση Τραμπ, δεν υπήρξε καμία σοβαρή καταστολή ή δράση κατά των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν». Πρόσθεσε ακόμη ότι «η χαμηλότερη κινεζική ζήτηση και η προσφορά της Ρωσίας στην Κίνα ήταν μια μεγάλη πρόκληση για του Ιρανούς. Το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου τους εξακολουθεί να κατευθύνεται στην Άπω Ανατολή, τελικά στην Κίνα. Το Ιράν βοηθά επίσης τη Βενεζουέλα να εξάγει το πετρέλαιο της».

Η Consultant Petro-Logistics, η οποία παρακολουθεί την προσφορά πετρελαίου, δήλωσε ότι παρατηρεί επίσης μια ανοδική τάση στις εξαγωγές ιρανικού αργού, οι οποίες, όπως αναφέρει, τον Δεκέμβριο έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2019.

Αντίστοιχα, η Kpler, εταιρεία πληροφοριών δεδομένων, προσδιόρισε τις εξαγωγές ιρανικού αργού σε 1,23 εκατομμύρια bpd τον Νοέμβριο, το υψηλότερο από τον Αύγουστο του 2022 και σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με το ρυθμό του Απριλίου 2019 στα 1,27 εκατομμύρια bpd, αν και υποχώρησαν σε λίγο κάτω από το 1 εκατομμύριο bpd τον Δεκέμβριο.

Αξιοσημείωτο, είναι, μάλιστα, ότι το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του Ιράν βασίζεται σε ακόμη υψηλότερες αποστολές 1,4 εκατομμυρίων bpd, ανέφερε αυτή την εβδομάδα το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ