
Ένα γερμανο-σουηδικό πρόγραμμα έχει ξεκινήσει έρευνα για να καταλήξει εάν ο ιός της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ) μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω ζωοτροφής, νερού και επιφανειών.
Σύμφωνα με το pigprogress, ο ιός της ΑΠΧ είναι μερικές φορές πολύ σταθερός στο περιβάλλον, επομένως υπάρχει η υποψία ότι ο ιός θα μπορούσε επίσης να μεταδοθεί σε κοπάδια οικόσιτων χοίρων μέσω τροφής, νερού και άλλων άψυχων υλικών, όπως η κλινοστρωμνή. Αλλά συμβαίνει πραγματικά αυτό;
Σέρρες: Εντοπίστηκε κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) υποθέτει ότι υπάρχει χαμηλός κίνδυνος ορισμένες ζωοτροφές και καλλιέργειες να περιέχουν ιούς ΑΠΧ βάσει θεωρητικών υποθέσεων, αλλά λείπουν επιστημονικά δεδομένα. Ορισμένα από αυτά τα κενά στη γνώση πρόκειται τώρα να καλυφθούν σε ένα διεθνές ερευνητικό έργο, που χρηματοδοτείται από την EFSA. Στο έργο συμμετέχουν το γερμανικό ινστιτούτο υγείας των ζώων Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) και το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR) της Γερμανίας καθώς και ειδικοί από το Σουηδικό Εθνικό Κτηνιατρικό Ινστιτούτο (SVA).
Σταθερότητα του ιού
Οι ερευνητές θα διερευνήσουν τη σταθερότητα του ιού ΑΠΧ σε διάφορες ζωοτροφές και υλικά κλινοστρωμνής υπό πρακτικές συνθήκες αποθήκευσης.
Πριν από την έναρξη της έρευνας, το BfR και το FLI αξιολόγησαν από κοινού προηγουμένως γνωστά επιστημονικά ευρήματα σχετικά με τις ζωοτροφές ως πηγή μόλυνσης σε μια βιβλιογραφική μελέτη. Λήφθηκε επίσης υπόψη η επίδραση της επεξεργασίας, της μεταφοράς και της αποθήκευσης στην πιθανή μόλυνση των ζωοτροφών με τον ιό της ΑΠΧ.
Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ιός ΑΠΧ που μπορεί να έχει εισαχθεί σε επεξεργασμένα υποπροϊόντα, στα δημητριακά, στα άλευρα εκχύλισης και στις σύνθετες ζωοτροφές αδρανοποιείται σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα των σταδίων επεξεργασίας. Ωστόσο, ο ακατάλληλος χειρισμός των προϊόντων μετά την κατασκευή θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκ νέου μόλυνση με ιό της ΑΠΧ.
Εάν τηρούνται οι γενικά ισχύοντες κανονισμοί υγιεινής και τα προληπτικά μέτρα για το χειρισμό και την παραγωγή ζωοτροφών (έννοιες HACCP), αυτή η διαδρομή μετάδοσης θα είναι μάλλον απίθανη. Δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς η μετάδοση ΑΠΧ στην περίπτωση ζωοτροφών που δεν υποβάλλονται σε περαιτέρω επεξεργασία και τροφοδοτούνται απευθείας.
Το νέο ερευνητικό έργο των 3 ινστιτούτων από τη Γερμανία και τη Σουηδία θα πρέπει τώρα να παρέχει τα απαραίτητα δεδομένα για τους ιούς ΑΠΧ κατά την επεξεργασία και αποθήκευση σε πρώτες ύλες ζωοτροφών για οικόσιτους χοίρους.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση