Ένα γερμανο-σουηδικό πρόγραμμα έχει ξεκινήσει έρευνα για να καταλήξει εάν ο ιός της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ) μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω ζωοτροφής, νερού και επιφανειών.

Σύμφωνα με το pigprogress, ο ιός της ΑΠΧ είναι μερικές φορές πολύ σταθερός στο περιβάλλον, επομένως υπάρχει η υποψία ότι ο ιός θα μπορούσε επίσης να μεταδοθεί σε κοπάδια οικόσιτων χοίρων μέσω τροφής, νερού και άλλων άψυχων υλικών, όπως η κλινοστρωμνή. Αλλά συμβαίνει πραγματικά αυτό;

Σέρρες: Εντοπίστηκε κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) υποθέτει ότι υπάρχει χαμηλός κίνδυνος ορισμένες ζωοτροφές και καλλιέργειες να περιέχουν ιούς ΑΠΧ βάσει θεωρητικών υποθέσεων, αλλά λείπουν επιστημονικά δεδομένα. Ορισμένα από αυτά τα κενά στη γνώση πρόκειται τώρα να καλυφθούν σε ένα διεθνές ερευνητικό έργο, που χρηματοδοτείται από την EFSA. Στο έργο συμμετέχουν το γερμανικό ινστιτούτο υγείας των ζώων Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) και το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR) της Γερμανίας καθώς και ειδικοί από το Σουηδικό Εθνικό Κτηνιατρικό Ινστιτούτο (SVA).

Σταθερότητα του ιού

Οι ερευνητές θα διερευνήσουν τη σταθερότητα του ιού ΑΠΧ σε διάφορες ζωοτροφές και υλικά κλινοστρωμνής υπό πρακτικές συνθήκες αποθήκευσης.

Πριν από την έναρξη της έρευνας, το BfR και το FLI αξιολόγησαν από κοινού προηγουμένως γνωστά επιστημονικά ευρήματα σχετικά με τις ζωοτροφές ως πηγή μόλυνσης σε μια βιβλιογραφική μελέτη. Λήφθηκε επίσης υπόψη η επίδραση της επεξεργασίας, της μεταφοράς και της αποθήκευσης στην πιθανή μόλυνση των ζωοτροφών με τον ιό της ΑΠΧ.

Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ιός ΑΠΧ που μπορεί να έχει εισαχθεί σε επεξεργασμένα υποπροϊόντα, στα δημητριακά, στα άλευρα εκχύλισης και στις σύνθετες ζωοτροφές αδρανοποιείται σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα των σταδίων επεξεργασίας. Ωστόσο, ο ακατάλληλος χειρισμός των προϊόντων μετά την κατασκευή θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκ νέου μόλυνση με ιό της ΑΠΧ.

Εάν τηρούνται οι γενικά ισχύοντες κανονισμοί υγιεινής και τα προληπτικά μέτρα για το χειρισμό και την παραγωγή ζωοτροφών (έννοιες HACCP), αυτή η διαδρομή μετάδοσης θα είναι μάλλον απίθανη. Δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς η μετάδοση ΑΠΧ στην περίπτωση ζωοτροφών που δεν υποβάλλονται σε περαιτέρω επεξεργασία και τροφοδοτούνται απευθείας.

Το νέο ερευνητικό έργο των 3 ινστιτούτων από τη Γερμανία και τη Σουηδία θα πρέπει τώρα να παρέχει τα απαραίτητα δεδομένα για τους ιούς ΑΠΧ κατά την επεξεργασία και αποθήκευση σε πρώτες ύλες ζωοτροφών για οικόσιτους χοίρους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO