Μία ακόμα αντιπαράθεση κυοφορείται στους κόλπους της Ευρώπης, με αφορμή την έκδοση κοινού χρέους για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης με το Βερολίνο να εκφράζει την αντίθεσή του: το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας απορρίπτει κατηγορηματικά τις προτάσεις για έκδοση νέου κοινού χρέος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση, με την υποστήριξη της Γαλλίας και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, δεν χρειάζεται και πως θα έστελνε λάθος μήνυμα στις αγορές.

«Σε περιόδους αύξησης των επιτοκίων και υψηλού πληθωρισμού, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στείλει σήματα για δημοσιονομική σταθερότητα και όχι για χρεόγραφα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Σύμφωνα με το Βερολίνο, η έκδοση χρέους σε αυτό το πλαίσιο θα οδηγούσε σε απώλεια εμπιστοσύνης στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές και θα εξουδετερώσει στην πράξη τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία στοχεύει στη μείωση του πληθωρισμού.

Και η Γερμανία στο σχέδιο για μεσογειακό αγωγό υδρογόνου

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Υποστηρίζει επίσης ότι δεν υπάρχει ανάγκη για κοινό χρέος. «Μόνο ένα κλάσμα των κεφαλαίων που διατέθηκαν από το Next GenerationEU έχει χρησιμοποιηθεί», τονίζει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Ο ίδιος ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει καταστήσει σαφές, ότι πιστεύει πως υπάρχουν ακόμη πολλά αναξιοποίητα χρήματα της ΕΕ – περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ – από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία, τα οποία θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν πρώτα πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για νέα χρηματοδότηση.

Τα προσχέδια συμπερασμάτων για την επικείμενη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ τον Φεβρουάριο, τα οποία αποκαλύπτει το Reuters, καταδεικνύουν ότι οι «27» πρόκειται να στηρίξουν νέα χρηματοδότηση της ΕΕ για τη βιομηχανία πράσινης τεχνολογίας για να αντισταθμίσουν τις επιδοτήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα και θα αναμένουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να  καταθέσει σχέδιο για ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας για τη στήριξη των επενδύσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή