Άντεξε η αμερικανική οικονομία το 2022 σε καλή κατάσταση, ακόμη και αν εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το αν η ανάπτυξη θα γίνει αρνητική το επόμενο έτος.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) του τέταρτου τριμήνου, το άθροισμα όλων των αγαθών και υπηρεσιών που παρήχθησαν για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, αυξήθηκε με ρυθμό 2,9% σε ετήσια βάση, ανέφερε την Πέμπτη το Υπουργείο Εμπορίου. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν ποσοστό 2,8%.

BofA: Οι ΗΠΑ θα χάνουν 175.000 θέσεις εργασίας κάθε μήνα

Η τριμηνιαία ανάπτυξη ήταν ελαφρώς βραδύτερη από το ρυθμό 3,2% του τρίτου τριμήνου.

Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,1%.

Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,1% για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, ελαφρώς μειωμένες από το 2,3% της προηγούμενης περιόδου, εξακολουθούν όμως να είναι θετικές.

Οι μετρήσεις του πληθωρισμού κινήθηκαν σημαντικά χαμηλότερα. Ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών αυξήθηκε κατά 3,2%, σύμφωνα με τις προσδοκίες, αλλά μειώθηκε σημαντικά από το 4,8% του τρίτου τριμήνου. Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο  δείκτης αυξήθηκε κατά 3,9, από 4,7%.

Η πιθανότητα της ύφεσης

To 2022 ήταν ένα ασταθές έτος για την οικονομική ανάπτυξη. Το 2021 το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με το ισχυρότερο ρυθμό των τελευταίων 37 ετών. Τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2022 ξεκίνησαν με αρνητική ανάπτυξη, όπως είναι κοινός ορισμός της ύφεσης. Η ισχυρή κατανάλωση και αγορά εργασίας οδήγησαν σε ανάπτυξη την αμερικανική οικονομία, δημιουργώντας θετικές προσδοκίες για το 203

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι, ωστόσο, θεωρούν ότι η ύφεση βρίσκεται προ των πυλών.

Η επίδραση της επιθετικής σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής αναμένεται να αποτυπωθεί στην οικονομία φέτος, καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων λειτουργούν γενικά με χρονική υστέρηση. Η Fed αύξησε το επιτόκιο δανεισμού αναφοράς της κατά 4,25 % από τον Μάρτιο του 2022, στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2007.

Οι αγορές θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι η Fed θα αποφασίσει ακόμα μια αύξηση, αυτή τη φορά κατα 25 μονάδες βάσης, στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα και πιθανότατα θα ακολουθήσει με μία ακόμη ανάλογου μεγέθους αύξηση τον Μάρτιο.

Ποιοι τομείς παρουσίασαν σημάδια ύφεσης

Ορισμένοι τομείς της οικονομίας έχουν παρουσιάσει σημάδια ύφεσης, παρόλο που η συνολική ανάπτυξη ήταν θετική. Ειδικότερα, η στέγαση έχει μείνει πίσω, με τις οικοδομικές άδειες να έχουν μειωθεί κατά 30% τον Δεκέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν και τις ενάρξεις να έχουν μειωθεί κατά 22%.

Οι εκθέσεις εταιρικών κερδών από το τέταρτο τρίμηνο σηματοδοτούν επίσης μια πιθανή ύφεση των κερδών. Με σχεδόν το 20% των εταιρειών του S&P 500 να έχουν ανακοινώσει τα εταιρικά τους αποτελέσματα, τα κέρδη σημειώνουν υποχώρηση 3%,αν και τα έσοδα αυξάνονται κατά 4,1%, σύμφωνα με τη Refinitiv.

Οι καταναλωτικές δαπάνες δείχνουν επίσης σημάδια εξασθένησης, με τις λιανικές πωλήσεις να μειώνονται κατά 1,1% τον Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ