«Προς τη σωστή κατεύθυνση» κινούνται οι σχέσεις με την Αυστραλία, δήλωσε την Πέμπτη ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, στο πιο πρόσφατο σημάδι βελτίωσης των δεσμών μεταξύ των δύο μεγάλων εμπορικών εταίρων. Ο Σι προέβη σε αυτό το σχόλιο σε μήνυμα για την Ημέρα της Αυστραλίας προς τον Αυστραλό Γενικό Κυβερνήτη Ντέιβιντ Χέρλι, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Η Αυστραλία και η Κίνα «έχουν επανεξετάσει το παρελθόν και έχουν κοιτάξει προς το μέλλον, καταβάλλοντας ενεργές προσπάθειες προς τη σωστή κατεύθυνση της βελτίωσης και της ανάπτυξης των σχέσεων Κίνας-Αυστραλίας», δήλωσε ο Σι, σύμφωνα με το Xinhua.

Κίνα: Αύξηση 0,11% κατέγραψαν τα ιδιωτικά οικονομικά κεφάλαια στα τέλη Δεκεμβρίου

Αναθέρμανση

Έπειτα από περίπου τρία χρόνια τεταμένων σχέσεων για μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου, έχουν εμφανιστεί πρόσφατα ενδείξεις ότι οι δεσμοί των δύο χωρών αναθερμαίνονται.

Η Κίνα έθεσε το 2020 ανεπίσημες απαγορεύσεις σε αυστραλιανά προϊόντα, από τον άνθρακα έως το κρασί, αφού η Αυστραλία ζήτησε έρευνα για την προέλευση της COVID-19 και απαγόρευσε στον κινεζικό γίγαντα των τηλεπικοινωνιών Huawei να αναπτύξει δίκτυα 5G.

Οι υπουργοί Εμπορίου τους δεν έχουν συναντηθεί έκτοτε, αλλά η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Penny Wong συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό της, Wang Yi, τον περασμένο μήνα, στην πρώτη επίσκεψη Αυστραλού υπουργού στο Πεκίνο από το 2019.

Επαφές

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στην Ινδονησία τον Νοέμβριο, σηματοδοτώντας την αρχή της αποκατάστασης των διμερών σχέσεων.

Τον Ιανουάριο, η Κίνα χορήγησε άδεια σε συγκεκριμένες εταιρείες να συνεχίσουν να εισάγουν αυστραλιανό άνθρακα.

Την περασμένη εβδομάδα, το Xinhua ανέφερε ότι ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου Wang Wentao θα πραγματοποιήσει βιντεοδιάσκεψη με τον Αυστραλό ομόλογό του, Don Farrell, «στο εγγύς μέλλον», χωρίς να ανακοινώσει ημερομηνία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή