Με μεικτά πρόσημα κινήθηκαν σήμερα οι αγορές της Ασίας, με τα μάκρο της ημέρας να επηρεάζουν την επενδυτική διάθεση, την ώρα που οι αγορές της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ παραμένουν κλειστές λόγω των εορτασμών του νέου κινεζικού έτους.

Οι δείκτες

Στη Νότια Κορέα, ο Kospi σημείωσε άνοδο 1,39% για να κλείσει στις 2.428,57 μονάδες, ενώ ο Kosdaq κέρδισε 2% για να κλείσει στις 732,35 μονάδες. Στην Ιαπωνία ο Nikkei 225 πρόσθεσε 0,35% στις 27.395,01 μονάδες και ο Topix σημείωσε άνοδο 0,39% στις 1.980,69 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας υποχώρησε κατά 0,3% στις 7.468,3 μονάδες, καθώς ο πληθωρισμός της χώρας έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο μετά το 1990. Οι αγορές στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ ήταν κλειστές λόγω αργίας.

Οι τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές του ομίλου Adani υποχώρησαν κατά 6%, καθώς η εταιρεία Hindenburg ανακοίνωσε την αρνητική της θέση στον όμιλο Adani. Η Hindenburg κατηγόρησε επίσης τον ιδρυτή και ινδό δισεκατομμυριούχο Gautam Adani ότι προχώρησε σε “θρασύτατη” χειραγώγηση μετοχών και λογιστική απάτη.

Τα μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, ο πυρήνας του πληθωρισμού της Σιγκαπούρης αυξήθηκε κατά 5,1% τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας. Η μέτρηση παραμένει αμετάβλητη σε σχέση με τον Νοέμβριο και ξεπερνά ελαφρώς τις προσδοκίες του Reuters για 5%. Οι μικρότερες αυξήσεις των τιμών για το λιανικό εμπόριο και άλλα αγαθά, καθώς και για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο αντισταθμίστηκαν από τον υψηλότερο πληθωρισμό των τροφίμων και των υπηρεσιών.

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός στην Αυστραλία αυξήθηκε σε νέο υψηλό 32 ετών, στο 7,8%, το τελευταίο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2022, καταγράφοντας τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάρτιο του 1990. Το ετήσιο ποσοστό της αύξησης των τιμών καταναλωτή υποστηρίχθηκε από τις υψηλότερες τιμές στα τρόφιμα, τα καύσιμα αυτοκινήτων και τις νέες κατασκευές κατοικιών, σύμφωνα με την Αυστραλιανή Στατιστική Υπηρεσία.

Οι τιμές αυξήθηκαν περισσότερο στο κόστος που σχετίζεται με τα εγχώρια και τα διεθνή ταξίδια, τα οποία αυξήθηκαν κατά 13,3% και 7,6%, αντίστοιχα. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή του τριμήνου θα αυξανόταν κατά 7,5%, χαμηλότερα από τις προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας που προέβλεπε 8%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές