Η ΕΤΕπ επιβεβαιώνει ότι θα διαθέσει περίπου 1 δισ. ευρώ για να στηρίξει ζωτικής σημασίας επενδύσεις στον δημόσιο τομέα της Ελλάδας, χρηματοδοτώντας έργα για την κοινωνική συνοχή, τη βιώσιμη αστική αναζωογόνηση και τη δίκαιη μετάβαση προς την οικονομία μηδενικών ρύπων.

Η πρώτη δόση του 25ετούς δανείου συγχρηματοδότησης ύψους 600 εκατ. ευρώ θα στηρίξει την εθνική συνεισφορά της Ελλάδας στη συμφωνία εταιρικής σχέσης Ε.Ε.- Ελλάδας για την περίοδο 2021-2027, με τη συνολική στήριξη της ΕΤΕπ να ανέρχεται σε έως 1 δισ. ευρώ.

Πρόσθετη στήριξη ύψους 300 εκατ. ευρώ για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) στο πλαίσιο του προγράμματος βιώσιμων αστικών επενδύσεων «Αντώνης Τρίτσης».

ΕΤΕπ: Νέα σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο για το ELENA

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και οι ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν νέες συμφωνίες χρηματοδότησης ύψους 900 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα στηρίξουν επενδύσεις προτεραιότητας σε μεγάλης κλίμακας έργα με θετικό αντίκτυπο σε όλη τη χώρα και επίκεντρο την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Οι 3 προτεραιότητες

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, στο πλαίσιο προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, τα προς υλοποίηση προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν από τη σημερινή σύμβαση βασίζονται σε ένα τρίπτυχο προτεραιοτήτων:

1η προτεραιότητα: Δίνεται προτεραιότητα, κυρίως, σε μικρά και μεσαία επενδυτικά σχήματα, κάτω των 50 εκατ. ευρώ έκαστο, και προτάσσεται η υποστήριξη πολλαπλών τομέων προτεραιότητας, όπως είναι η έρευνα και καινοτομία, οι τηλεπικοινωνίες, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ενεργειακή αποδοτικότητα.

2η προτεραιότητα: Υποστηρίζονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η ραχοκοκαλιά του παραγωγικού ιστού της οικονομίας, ιδιαίτερα μέσω προγραμμάτων βελτίωσης των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού τους.
Με τον τρόπο αυτό, ενδυναμώνεται, περαιτέρω, τόσο το επιχειρηματικό όσο και το κοινωνικό κεφάλαιο της χώρας.

3η προτεραιότητα: Προωθείται, στρατηγικά, η πράσινη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας και της χώρας.

Άνω του 33% των πόρων που θα διατεθούν κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο θα απορροφηθεί σε έργα τόσο μετριασμού των εκπομπών ρυπογόνων αερίων όσο και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Οι δράσεις

Συνολικά, οι δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν συμβάλλουν σημαντικά στον κεντρικό στρατηγικό μας στόχο: τον μετασχηματισμό της Ελλάδας σε μια βιώσιμη οικονομία.

Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «με τη συμμετοχή της στη συγχρηματοδότηση των προγραμμάτων του Εταιρικού Συμφώνου Περιφερειακής Ανάπτυξης για την τρέχουσα περίοδο, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων επιβεβαιώνει τη σταθερή στήριξή της στη χώρα μας και στην πορεία της ελληνικής οικονομίας», κάνοντας λόγο για «Στήριξη που αποτυπώνεται και στα οικονομικά αποτελέσματα του περασμένου έτους, καθώς το 2022 η ΕΤΕπ παρείχε χρηματοδότηση ύψους 2,175 δισ. ευρώ στην Ελλάδα – περισσότερο από κάθε άλλη χώρα ως ποσοστό του ΑΕΠ».

Μάλιστα, το 65% των έργων που χρηματοδοτήθηκαν ήταν έργα που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Με σταθερό σύμμαχό μας την ΕΤΕπ και το γραφείο της στην Ελλάδα, συνεχίζουμε δυναμικά και με συνέπεια την υλοποίηση κρίσιμων έργων και μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο υπουργός, τονίζοντας «Έργα και μεταρρυθμίσεις που οδηγούν στην οριστική στροφή της χώρας προς ένα νέο, δίκαιο, βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο οικονομικό μοντέλο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή
Οικονομία |

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή

4 μέρες, 150 θεματικές – Οι σημαντικοί καλεσμένοι και ο Ζελένσκι – Ο νέος θεσμός των Μεγάλων Συζητήσεων για την Ελλάδα, η σημασία του φόρουμ, η διοργάνωση και οι δυσκολίες