Ολοένα και περισσότεροι Λονδρέζοι αποφεύγουν τα μεσιτικά γραφεία και επιλέγουν να πουλήσουν τα σπίτια τους με τους δικούς τους όρους, με τις διαπραγματεύσεις, μάλιστα, να λαμβάνουν χώρα στο WhatsApp!

Σύμφωνα με το Bloomberg, σχεδόν το ένα τέταρτο των κατοικιών στο Λονδίνο πωλήθηκαν με ιδιωτικές συναλλαγές τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους. Tα στοιχεία προέρχονται από την Hamptons International και όπως φαίνεται, το ποσοστό αυτό είναι υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019, όταν οι πωλήσεις «κάτω από το τραπέζι» έφταναν στο 11% του συνολικού μεριδίου αγοράς. Είναι επίσης το υψηλότερο τριμηνιαίο ποσοστό από τότε που η Hamptons άρχισε να καταγράφει δεδομένα το 2007.

Οι επενδυτές της Blackstone γυρίζουν την πλάτη στα ακίνητα

Αθόρυβα η πώληση ακριβών ακινήτων

Όπως τονίζεται, η τάση είναι ιδιαίτερα έντονη μεταξύ των Λονδρέζων με πιο ακριβές προσφορές. «Εχει αυξηθεί ο αριθμός των κατοικιών, αξίας 1 εκατομμυρίου λιρών και άνω που διακινούνται αθόρυβα», δήλωσε ο David Fell, ανώτερος αναλυτής της Hamptons.

Σχεδόν το ένα τρίτο των κατοικιών που πωλήθηκαν για 1 εκατομμύριο λίρες ή περισσότερο διακινήθηκαν εκτός αγοράς τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους, το υψηλότερο τριμηνιαίο μερίδιο από το 2017, όπως καταγράφουν τα ίδια στοιχεία.

Όπως επισημαίνεται, η άνοδος των luxury πωλήσεων εκτός αγοράς οφείλεται εν μέρει στην αύξηση της δραστηριότητας της αγοράς ακινήτων του Λονδίνου. Οι νέες πωλήσεις κατοικιών με τιμή 5 εκατομμυρίων λιρών ή περισσότερο ήταν 74% υψηλότερες το τελευταίο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με τον μέσο όρο προ πανδημίας. Η ισχυρή θέση του δολαρίου έναντι της λίρας προσελκύει επίσης περισσότερους διεθνείς αγοραστές στην αγορά πολυτελείας του Λονδίνου.

Οι πωλήσεις κατοικιών ήταν υψηλότερες το 2022 σε σύγκριση με τον προ-πανδημικό μέσο όρο

Πηγή: LonRes

Τα οφέλη για τους πωλητές

Ο μεσίτης ακινήτων Charles McDowell, του οποίου η εταιρεία Charles McDowell Properties συμβουλεύει πλούσιους πελάτες για ακίνητα στο Λονδίνο, λέει ότι οι αγοραστές και οι πωλητές εκτιμούν την ιδιωτικότητα πάνω από οτιδήποτε άλλο και προτιμούν να μην παρουσιάζουν τα σπίτια τους σε δημόσιες πύλες. Ως εκ τούτου, είπε, οι περισσότερες διαπραγματεύσεις έχουν μεταφερθεί σε άλλους χώρους, και συγκεκριμένα στο WhatsApp.

«Η ανάγκη για πωλήσεις μέσω Διαδικτύου μειώνεται, με την προϋπόθεση ότι ο πράκτορας έχει ένα ισχυρό δίκτυο», δήλωσε ο McDowell, ο οποίος πούλησε τέσσερα σπίτια «κάτω από το τραπέζι» μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου, συμπεριλαμβανομένου ενός ακινήτου αξίας 45 εκατομμυρίων λιρών στο Holland Park. «Στους πελάτες μας αρέσει το WhatsApp επειδή είναι πιο άμεσο και ασφαλές». Από την πλευρά του και ο Anthony Payne, διευθύνων σύμβουλος της LonRes, επανέλαβε αυτές τις διαπιστώσεις.

Ως ένα άλλο πλεονέκτημα των συναλλαγών εκτός αγοράς, οι αναλυτές επεσήμαναν ότι έτσι επιτρέπεται στους πωλητές να πειραματίζονται με την τιμολόγηση «χωρίς να αφήνουν ψηφιακό αποτύπωμα», που σημαίνει ότι δεν θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση.

Η Fell αναμένει ότι οι ισχυρές πωλήσεις εκτός αγοράς θα συνεχιστούν μέχρι το 2023. «Οι κορυφαίοι και οι σούπερ κορυφαίοι πωλητές θα προσπαθήσουν να δοκιμάσουν αθόρυβα για να δουν αν μπορούν να πάρουν την τιμή που αναζητούν», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή