Πεδίο δόξης λαμπρό αναμένει τους απατεώνες εν μέσω αβέβαιων οικονομικών συνθηκών, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Experian. Η εταιρεία δημοσιοποιεί πέντε είδη απάτης που θα μπορούσαν να απειλήσουν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις το νέο έτος. Οι φετινές ετήσιες προβλέψεις της δείχνουν ότι οι απατεώνες, γίνονται πιο ευρηματικοί και  θα χρησιμοποιήσουν νέες τεχνικές εξαπάτησης.

Σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα της PwC για το οικονομικό έγκλημα και την απάτη, το 52% των εταιρειών με ετήσια έσοδα άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως βρέθηκε αντιμέτωπη με μια μορφή απάτης κατά τους τελευταίους 24 μήνες και σχεδόν 1 στις 5 ανέφερε ότι το πιο αποδιοργανωτικό περιστατικό είχε οικονομικό αντίκτυπο άνω των 50 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ηλεκτρονική απάτη: «Ψαρεύουν» θύματα με «βιτρίνα» την ΑΑΔΕ

Οι προβλέψεις της Experian για τις μορφές απάτης είναι οι ακόλουθες:

Ψεύτικα μηνύματα από το αφεντικό

Δεδομένης της επικράτησης της απομακρυσμένης εργασίας, η Experian προβλέπει ότι θα υπάρξει απότομη αύξηση της απάτης με μηνύματα από τον εργοδότη. Μια μορφή θα μπορούσε να είναι η περίπτωση της δωροκάρτας. Το «αφεντικό» στέλνει μήνυμα στον εργαζόμενο για να αγοράσει δωροκάρτες χρησιμοποιώντας έναν ψεύτικο λόγο και στη συνέχεια ζητά από τον εργαζόμενο να στείλει με email τους αριθμούς και τους κωδικούς των δωροκαρτών. Οι απατεώνες στη συνέχεια χρησιμοποιούν τις δωροκάρτες, αφήνοντας τον εργαζόμενο ή/και την εταιρεία με τα έξοδα.

Προσοχή στις ψεύτικες αγγελίες εργασίας και στα συστήματα «μουλάρια»

Εν μέσω αβέβαιων οικονομικών συνθηκών, η Experian προβλέπει ότι οι απατεώνες θα δημιουργήσουν ψεύτικες δημοσιεύσεις θέσεων εργασίας εξ αποστάσεως, ειδικά σχεδιασμένες για να δελεάσουν τους καταναλωτές να υποβάλουν αίτηση για τη θέση εργασίας και να παράσχουν ιδιωτικά στοιχεία όπως ο αριθμός κοινωνικής ασφάλισης και η ημερομηνία γέννησης σε μια ψεύτικη αίτηση εργασίας. Η θέση εργασίας δεν υλοποιείται ποτέ και οι απατεώνες χρησιμοποιούν τις πληροφορίες που παρέχονται για να διαπράξουν κλοπή ταυτότητας. Προβλέπει επίσης ότι οι καταναλωτές θα μπορούσαν να πέσουν θύματα συστημάτων πρόσληψης «μουλαριών». Τι σημαίνει «μουλάρια»: οι άνθρωποι εγγράφονται για εργασία από το σπίτι και χωρίς να το θέλουν ενεργούν ως επαναποστολέας κλεμμένων αγαθών ή βοηθούν στη διακίνηση χρημάτων μέσω των προσωπικών τους τραπεζικών λογαριασμών για λογαριασμό απατεώνων.

Οι αγοραστές Φρανκενστάιν δημιουργούν προβλήματα στους εμπόρους λιανικής πώλησης

Η απάτη με συνθετικές ταυτότητες είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο οικονομικό έγκλημα στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Αυτός ο τύπος απάτης περιλαμβάνει έναν απατεώνα που δημιουργεί μια συνθετική ή “Φρανκενστάιν” ταυτότητα συνδυάζοντας πραγματικές και ψευδείς πληροφορίες και ανοίγοντας και δημιουργώντας πιστωτικές γραμμές, τελικά εξαντλώντας το πιστωτικό τους όριο και χωρίς ποτέ να το αποπληρώσει. Η Experian προβλέπει ότι μια νέα εκδοχή αυτής της απάτης θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες για τους λιανοπωλητές το επόμενο έτος. Οι απατεώνες μπορούν να δημιουργήσουν προφίλ online αγοραστών χρησιμοποιώντας συνθετικές ταυτότητες, έτσι ώστε να δημιουργηθεί η νομιμότητα του ψεύτικου αγοραστή για να ξεγελάσουν τους ελέγχους απάτης των λιανοπωλητών. Καθώς το προφίλ του αγοραστή ωριμάζει, οι εγκληματίες προσθέτουν κλεμμένες κάρτες πληρωμής στους λογαριασμούς. Όταν τελικά συμβεί η απάτη, μια ενιαία συνθετική ταυτότητα θα έχει πολλαπλές πιστωτικές γραμμές για να τις χρησιμοποιήσει σε όλους τους λιανοπωλητές.

Απάτη με αγορές μέσω κοινωνικών δικτύων

Η εταιρεία προβλέπει ότι η απάτη στο εμπόριο εντός της εφαρμογής κοινωνικών δικτύων θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλειες εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτές οι εφαρμογές έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τις αγορές εύκολες, διαισθητικές και ελκυστικές για τους καταναλωτές, ώστε να πραγματοποιούν αγορές χωρίς να εγκαταλείπουν την εφαρμογή. Αυτό σημαίνει ότι οι νόμιμες μάρκες τρέχουν να κάνουν αυτή την εμπορική μορφή μέρος της στρατηγικής τους για τις πωλήσεις. Ωστόσο, το εμπόριο των κοινωνικών δικτύων διαθέτει επί του παρόντος πολύ λίγους ελέγχους επαλήθευσης ταυτότητας και ανίχνευσης απάτης, καθιστώντας τους εμπόρους λιανικής πώλησης που πωλούν σε αυτές τις πλατφόρμες εύκολους στόχους για ένα κύμα δόλιων αγορών.

Προβλήματα πληρωμών peer-to-peer

Οι καταναλωτές αγαπούν την ευκολία των πληρωμών peer-to-peer και η χρήση τους συνεχίζει να αυξάνεται. Οι απατεώνες λατρεύουν επίσης τις μεθόδους πληρωμών peer-to-peer επειδή είναι ένας άμεσος και μη αναστρέψιμος τρόπος διακίνησης χρημάτων, επιτρέποντας στους απατεώνες να αποκτήσουν μετρητά με λιγότερη δουλειά και περισσότερα κέρδη. Η Experian προβλέπει ότι οι απατεώνες θα αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στις πληρωμές peer-to-peer χρησιμοποιώντας πολλαπλές τεχνικές κοινωνικής μηχανικής. Οι καταναλωτές θα εξαπατώνται ώστε να αγοράζουν ψεύτικα αντικείμενα, να στέλνουν τα χρήματα στους απατεώνες και στη συνέχεια να μην λαμβάνουν ποτέ τις παραγγελίες τους. Θα εξαπατηθούν επίσης ώστε να δώσουν τα διαπιστευτήρια του λογαριασμού τους, επιτρέποντας στους απατεώνες να στέλνουν μετρητά στους εαυτούς τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή