Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι μαζικές απολύσεις εργαζομένων σε εταιρείες – κολοσσούς του τεχνολογικού τομέα και της πληροφορικής, με τα διευθυντικά στελέχη των «Βig Τech» να καλούνται να εξηγήσουν, συνήθως λιτά και μάλλον κυνικά, τους λόγους για τους οποίους χιλιάδες υπάλληλοι χάνουν τις δουλειές τους.

Big Tech: Οι απολύσεις στις τεχνολογικές εταιρείες συνεχίζονται – Εξαίρεση η Apple

Τι λένε οι CEOs

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ο Andy Jassy, CEO της Amazon, ο οποίος απέδωσε τις 18.000 απολύσεις της εταιρείας στην αβεβαιότητα που επικρατεί ως προς την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και στις «πολλές προσλήψεις» των τελευταίων ετών.

Ο CEO της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, απέδωσε τις 11.000 απολύσεις στα αυστηρότερα μέτρα προστασίας της ιδιωτικής ζωής που λαμβάνει η Apple, που έχει ως αποτέλεσμα οι διαφημιστές να λαμβάνουν λιγότερες πληροφορίες για τους χρήστες της Meta. Αναφέρθηκε όμως και στον κορωνοϊό: «Στην αρχή της πανδημίας», δήλωσε, «ο κόσμος μετακινήθηκε ταχύτατα στο διαδίκτυο και η έξαρση του ηλεκτρονικού εμπορίου οδήγησε σε υπέρμετρη αύξηση των εσόδων. Πολλοί άνθρωποι προέβλεψαν ότι αυτή θα ήταν μια μόνιμη επιτάχυνση που θα συνεχιζόταν ακόμη και μετά το τέλος της πανδημίας». Αλλά, κατέληξε, «έκανα λάθος».

Όπως γράφουν οι Financial Times, ο Ζάκερμπεργκ δεν ήταν ο μόνος που έκανε λάθος: Στην αρχή της πανδημίας, ο Satya Nadella της Microsoft διατυμπάνιζε «ψηφιακό μετασχηματισμό δύο ετών σε δύο μήνες» και έκανε λόγο για «συστημικές διαρθρωτικές αλλαγές σε όλους τους τομείς λύσεων που θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και εργαζόμαστε στο μέλλον». Ομολογώντας μόνο εμμέσως το λάθος του, απέδωσε τις 10.000 απολύσεις στις οποίες προχωρά η εταιρεία στη «βελτιστοποίηση» των ψηφιακών δαπανών των καταναλωτών, που προσπαθούν «να κάνουν περισσότερα με λιγότερα».

Ο δε Sundar Pichai της Alphabet, που προχωρά σε 12.000 απολύσεις, πήγε ένα βήμα παραπέρα: «Τα τελευταία δύο χρόνια είδαμε περιόδους δραματικής ανάπτυξης. Για να ανταποκριθούμε και να τροφοδοτήσουμε αυτή την ανάπτυξη, προσλάβαμε (αριθμό υπαλλήλων) για μια διαφορετική οικονομική πραγματικότητα από αυτή που αντιμετωπίζουμε σήμερα».

Η ανώμαλη προσγείωση και η εξαίρεση

Όπως σχολιάζουν οι FT, οι μαζικές προσλήψεις της περιόδου της πανδημίας αφήνουν σήμερα τις εταιρείες του τεχνολογικού τομέα με πολύ μεγαλύτερο αριθμό υπαλλήλων από ό,τι το 2020, ακόμα και μετά τις απολύσεις. Έπειτα, όσον αφορά τη χρηματιστηριακή αξία πολλών εκ των Big Tech ο χρόνος μοιάζει να έχει επιστρέψει στις αρχές του 2020: Τα δισεκατομμύρια δολάρια που προστέθηκαν ακολούθως στην αξία των μετοχών, εξανεμίστηκαν. Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα για τη Meta, η αξία των μετοχών της οποίας έχει μειωθεί κατά πάνω από 200 δισ. δολάρια σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Ακόμα και έτσι όμως, η Microsoft και η Alphabet εξακολουθούν να βρίσκονται στις πέντε κορυφαίες εταιρείες στον κόσμο όσον αφορά την προστιθέμενη αξία μετοχών από την αρχή του 2020 – ακόμα και αν οι εκτιμήσεις που διατύπωναν την περίοδο της πανδημίας όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό, έπεσαν έξω.

Στην κορυφή της λίστας δε, όπως τονίζουν οι FT, βρίσκεται η μοναδική μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας που απέφυγε τις μαζικές απολύσεις. Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, την επόμενη εβδομάδα, η Apple αναμένεται να παραμείνει στην κορυφή των Big Tech.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή