Νέο επεισόδιο στην πίεση που ασκείται από τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, ήρθε να προστεθεί σήμερα Τρίτη. Αυτή τη φορά ο κλοιός σφίγγει εκ νέου σε μια Big Tech από τις αρχές των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης όπως και οκτώ αμερικανικές πολιτείες κατέθεσαν μήνυση κατά της μητρικής της Google, κατηγορώντας την Alphabet ότι έχει καταχραστεί τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά της ψηφιακής διαφήμισης. Η συγκεκριμένη αγωγή πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα, απαιτώντας από τις δικαστικές αρχές να υποχρεώσουν τη Google να πουλήσει τη σουίτα διαχείρισης διαφημίσεων και να ανεξαρτητοποιηθεί από το εμπορικό της τμήμα, το οποίο συνεισφέρει το 80% των εσόδων της εταιρείας.

Mega – deal από την Google για ζωντανές αθλητικές μεταδόσεις μέσω του YouTube

«Η Google έχει χρησιμοποιήσει τρόπους παράνομους και μονοπωλιακούς που αποκλείουν, για να αποτρέψει ή να περιορίσει σημαντικά οποιαδήποτε απειλή στην κυριαρχία της στις τεχνολογίες της ψηφιακής τεχνολογίας», αναφέρεται στην αγωγή. Επιπλέον, «έχει εμποδίσει τον ουσιαστικό ανταγωνισμό και έχει αποτρέψει την καινοτομία στον κλάδο της ψηφιακής διαφήμισης».

Από τη μεριά της η αμερικανική τεχνολογική εταιρεία υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση στηρίζεται σε ένα εσφαλμένο επιχείρημα, το οποίο θα επιβραδύνει την καινοτομία, θα ανεβάσει τις διαφημιστικές προμήθειες και θα καταστήσει πιο δύσκολο να αναπτυχθούν χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και εκδοτικές εταιρείες.

Αυτή δεν είναι η μοναδική αγωγή που έχει δεχθεί η Google, καθώς το 2020 η κυβέρνηση Τραμπ την είχε μηνύσει για παραβίαση των νόμων κατά του μονοπωλίου αναφορικά με το μονοπώλιό της στη μηχανή αναζήτησης. Η δίκη για την εν λόγω υπόθεση είναι προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Η εταιρεία πέραν της πασίγνωστης μηχανής αναζήτησης, δημιουργεί έσοδα από τη διασύνδεση με τεχνολογικές εταιρείες στον χώρο της διαφήμισης, όπου οι διαφημιζόμενοι συνδέονται με εφημερίδες, ιστοσελίδες και άλλες εταιρείες που επιδιώκουν να τους φιλοξενήσουν.

Η τωρινή κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να περιορίσει την κυριαρχία των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών, όπως η Amazon.com, η μητρική του Facebook, Meta και η Apple.

Οι διαφημιστές και οι εκδότες παραπονιούνται ότι η Google δεν παρέχει την απαιτούμενη διαφάνεια για το που κατευθύνονται τα έσοδα και ειδικότερα πόσα εξ αυτών κατευθύνονται σε αυτούς και πόσα στη Google.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης και οκτώ Πολιτείες, μεταξύ των οποίων είναι και αυτές της Καλιφόρνιας και της Νέας Υόρκης, ζητούν από τα δικαστήρια να καταδικάσουν την εταιρεία για παραβίαση του δικαίου του ανταγωνισμού, να της επιβάλουν να πληρώσει αποζημιώσεις και να την διατάξουν να σταματήσει τη δραστηριότητά της που σχετίζεται με την πώληση διαφημιστικού χώρου στο διαδίκτυο. Όπως εξηγούν στην προσφυγή τους, η Google ελέγχει τόσο τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούν «σχεδόν όλοι οι ιστότοποι» για να πωλούν μπάνερ ή αναδυόμενα παράθυρα στους διαφημιζόμενους, όσο και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την αγορά αυτών των χώρων, καθώς και την αγορά όπου γίνονται αυτές οι συναλλαγές.

«Περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια διαφημίσεις πωλούνται καθημερινά» στο διαδίκτυο στις ΗΠΑ, επισημαίνουν. Υποστηρίζουν επίσης ότι η Google καταχράστηκε την κυρίαρχη θέση της για να αποκλείσει τους ανταγωνιστές της, κυρίως «θέτοντας συστηματικά υπό τον έλεγχό της τα διάφορα ψηφιακά εργαλεία που χρησιμοποιούν οι εκδότες, οι διαφημιστές και άλλοι παράγοντες της αγοράς».

«Οι ζημίες είναι εμφανείς: οι ιδιοκτήτες των ιστοσελίδων κερδίζουν λιγότερα και οι διαφημιστές δαπανούν περισσότερα», σημειώνεται στην προσφυγή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή