Οικονομικό έλεγχο στην Attica Bank ξεκινά άμεσα η Thrivest Holding μετά τη χθεσινή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας για έναρξη διαπραγματεύσεων με τον υποψήφιο για συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου επενδυτή.

Είχε προηγηθεί πριν λίγες ημέρες η σχετική εκδήλωση ενδιαφέροντος από την εταιρεία συμφερόντων Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και Α. Εξάρχου, που είναι βασική μέτοχος στην Παγκρήτια Τράπεζα.

Μετά το χθεσινό ΔΣ της Attica Bank ανοίγει ο δρόμος για τη διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών και στοιχείων μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να ακολουθήσει η υποβολή επίσημης πρότασης από τη Thrivest για τους όρους επένδυσης στο πιστωτικό ίδρυμα.

Στο πλαίσιο αυτό με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της Ellington, με την οποία βρίσκεται ακόμη σε ισχύ η συμφωνία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού.

 Attica Bank: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 490 εκατ. ευρώ αποφάσισε το ΔΣ

Σημειώνεται ότι στο χθεσινό ΔΣ απουσίαζε η εκπρόσωπος της εταιρείας, Ειρήνη Μαραγκουδάκη. Στην τελευταία της επίσημη τοποθέτηση η Ellington επέμενε στο ενδιαφέρον της να επενδύσει στην τράπεζα, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν τα αρχικώς συμφωνηθέντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αγκάθι παραμένει ο τρόπος διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι η Ellington θέλει να αυξήσει μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας την περίμετρο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Attica Bank που διαχειρίζεται.

Ωστόσο, κατά τους ίδιους κύκλους, το πλάνο που προκρίνει η διοίκηση της τελευταίας δεν ικανοποιεί αυτή τη συνθήκη.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ΤΧΣ θα επενδύσει συνολικά 300 εκατ. ευρώ σε αυτόν το γύρο κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Τα επόμενα βήματα

Οι εμπλεκόμενες πλευρές καλούνται σύντομα να καταλήξουν σε συμφωνία, καθώς η επιχειρούμενη αύξηση είναι απαραίτητη για την εξυγίανση της Attica Bank και την έναρξη ενός νέου κύκλου μετασχηματισμού και ανάπτυξης των εργασιών της.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το πιστωτικό ίδρυμα, θα πρέπει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να υποβληθεί στις αρμόδιες εποπτικές αρχές ο πλήρης νέος επιχειρησιακός σχεδιασμός και το πλάνο κεφαλαιακής του ενίσχυσης.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς υποστηρίζει πως μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί καμία πρόταση ή απόφαση περί συγχώνευσης της τράπεζας με οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Αν πάντως προχωρήσει η απόκτηση ης Attica Bank από τη Thrivest, στην αγορά θεωρούν απολύτως λογική εξέλιξη τη συγχώνευσή της με την Παγκρήτια Τράπεζα.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία μετά την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου βρίσκεται σε διαδικασία απορρόφησης των εργασιών της HSBC Ελλάδος, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του καλοκαιριού και της Συνεταιρικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο σενάριο συνένωσής τους το ενεργητικού του νέου σχήματος θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 8 δισ. ευρώ, αποτελώντας με διαφορά τον πέμπτο μεγαλύτερο πόλο στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις